ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς προχωρούν franchise και εξαγορές

Στο τέλος του 5ετούς business plan το 2028, «θα έχουμε 900 σημεία, 700 franchise & τα υπόλοιπα εταιρικά», λέει ο brand president, Ν. Λαβίδας

Νίκος Λαβίδας, CEO της ΑΒ Βασιλόπουλος © ΑΒ Βασιλόπουλος / PowerGame.gr

Εντός χρονοδιαγράμματος εξελίσσεται το επιχειρησιακό σχέδιο για την ολική επαναφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος σε τροχιά ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του εγχειρήματος (Brand President) της εταιρείας, Νίκος Λαβίδας.

Η στρατηγική που εφαρμόζεται περιλαμβάνει οργανική ανάπτυξη με νέα καταστήματα, με τη μέθοδο της δικαιοχρησίας (franchise), στοχευμένες εξαγορές μικρών περιφερειακών αλυσίδων και μεμονωμένων καταστημάτων και μετατροπές εταιρικών σημείων σε συνεργατικά. Με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, έως το τέλος του έτους το δίκτυο θα αριθμεί 240 εταιρικά σημεία πώλησης και 410 franchise. «Με την ολοκλήρωση του πενταετούς business plan, στο τέλος του 2028 θα έχουμε 900 σημεία, εκ των οποίων τα 700 franchise και τα υπόλοιπα εταιρικά», τονίζει ο κ. Λαβίδας και συνεχίζει: «Κάθε κατάστημα που περνά σε συνεργάτη χρειάζεται έναν χρόνο για να φτάσει την πλήρη δυναμική του. Οι μέχρι σήμερα μετατροπές έχουν επιβεβαιώσει τη δυναμική του μοντέλου».

Όπως εξηγεί ο κ. Λαβίδας, η εταιρεία αναπτύσσεται στην ελληνική αγορά με το σύστημα δικαιόχρησης, υιοθετώντας το μοντέλο της μητρικής Ahold Delhaize, όπως εφαρμόστηκε στο Βέλγιο, όπου σχεδόν όλα τα εταιρικά καταστήματα έχουν μετατραπεί σε franchise. Παράλληλα, η ΑΒ Βασιλόπουλος κινείται στοχευμένα για την απόκτηση είτε τοπικών αλυσίδων, είτε μεμονωμένων καταστημάτων σε περιοχές που θέλει να ενισχύσει την παρουσία της, όπως η Βόρεια Ελλάδα, η Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά.

«Θέλουμε να είμαστε σε κάθε περιοχή και γειτονιά της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Λαβίδας και συνέχισε: «Πρόσφατα εξαγοράσαμε μια μικρή αλυσίδα στην Πελοπόννησο και ένα μεμονωμένο κατάστημα στη Μήλο. Κάνουμε στοχευμένες κινήσεις εστιάζοντας σε περιοχές που δεν διαθέτουμε ακόμα ισχυρή παρουσία και σε τουριστικούς προορισμούς».

Στόχος για τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ

Η διοίκηση έχει θέσει στόχο φέτος η ΑΒ Βασιλόπουλος να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ σε τζίρο. Το 2025, σύμφωνα με τον κ. Λαβίδα, αποτελεί σημείο καμπής για την ΑΒ Βασιλόπουλος. Είναι χρονιά επιτάχυνσης του πενταετούς στρατηγικού πλάνου που ξεκίνησε το 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2028. Όσον αφορά τις επενδύσεις, το πλάνο της διοίκησης προβλέπει για εφέτος, μεταξύ άλλων, ανοίγματα νέων καταστημάτων, μετατροπές υφιστάμενων εταιρικών σημείων σε συνεργατικά, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, αντικατάσταση ψυγείων, προσθήκη νέων τεχνολογιών. Για όλα αυτά θα επενδυθούν περί τα 50 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σε προωθητικές ενέργειες -εκπτώσεις για τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα της αλυσίδας- η εταιρεία θα διαθέσει περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Έμφαση δίνεται και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με την εταιρεία να ενισχύει την ανάπτυξη του «fast delivery» με ίδια μέσα, ενώ συνεργάζεται και με τις πλατφόρμες efood και Wolt. Επίσης, βρίσκεται σε συζητήσεις για συνεργασία με την Box και τη Skroutz. Οι online αγορές ανέρχονται πλέον στο 4% των συνολικών πωλήσεων της αλυσίδας. Η ΑΒ Βασιλόπουλος συνολικά διατηρεί 40 κόμβους (hubs) και σχεδιάζει σε κάποια καταστήματα που έχουν την υποδομή και μεγαλύτερο κωδικολόγιο, όπως το κατάστημα στον κόμβο Αμαρουσίου, να δημιουργήσει χώρους τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση των online πωλήσεων. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές (online) πωλήσεις της αλυσίδας κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά τα καταστήματα χονδρικής ENA Cash & Carry, η στόχευση έχει διαφοροποιηθεί. Όπως εξηγεί ο κ. Λαβίδας, η συγκεκριμένη αλυσίδα πουλούσε προϊόντα που απευθύνονταν στη μικρή λιανική και λειτουργούσε ανταγωνιστικά ως προς τους franchisees, οι οποίοι διαθέτουν μικρά καταστήματα γειτονιάς και συναφές κωδικολόγιο. Πλέον εστιάζει στην αγορά HoReCa (εστίαση και ξενοδοχεία) και διευρύνεται σημαντικά το κωδικολόγιό της.

Την ίδια ώρα, οι προκλήσεις στον κλάδο μεγαλώνουν. Όπως εξηγεί ο κ. Λαβίδας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, τα ενεργειακά και μεταφορικά κόστη, οι αυξήσεις των πρώτων υλών, πιέζουν την κερδοφορία του κλάδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση του κόστους σε συνδυασμό με την κερδοφορία του κλάδου κάτω του 1,5% δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Παράλληλα, πρόκληση αποτελεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει, συνολικά ο κλάδος βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού. Ο ίδιος εκτιμά ότι κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις δέχονται ισχυρή πίεση από την αύξηση του κόστους και προβλέπει ότι οι κινήσεις συγκέντρωσης στον κλάδο θα συνεχιστούν.