Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen αναθεώρησε προς τα κάτω τις οικονομικές προβλέψεις της για το 2025, επικαλούμενη την επίδραση των αμερικανικών δασμών 25% στις εξαγωγές αυτοκινήτων προς τις ΗΠΑ. Πλέον, η εταιρεία αναμένει λειτουργική απόδοση επί των πωλήσεων 4% έως 5%, σε σύγκριση με το αρχικό εύρος 5,5%-6,5%. Οι εκτιμώμενες καθαρές ταμειακές ροές υποχώρησαν σε 1-3 δισ. ευρώ (από 2-5 δισ.) και η καθαρή ρευστότητα σε 31-33 δισ. ευρώ (από 34-37 δισ.).
Προηγουμένως, η εταιρεία είχε προβλέψει αύξηση των πωλήσεων έως και 5%, λειτουργική απόδοση επί των πωλήσεων μεταξύ 5,5% και 6,5%, καθαρές ταμειακές ροές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μεταξύ 2 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ και καθαρή ρευστότητα στον τομέα μεταξύ 34 και 37 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο Πρόεδρος Τραμπ επέβαλε δασμό 25% στις παγκόσμιες εισαγωγές αυτοκινήτων στις ΗΠΑ στις αρχές Απριλίου, επιπλέον του υπάρχοντος δασμού 2,5% που ίσχυε για τις περισσότερες χώρες. Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν από τότε συμφωνήσει σε συμφωνίες που προβλέπουν μείωση του δασμού σε 10% και 15% αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει συμφωνία.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η ΕΕ και η κυβέρνηση Τραμπ διαπραγματεύονται ένα προσχέδιο εμπορικής συμφωνίας που θα προβλέπει την αποδοχή από την ΕΕ δασμών 15% στις περισσότερες εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.
Η Volkswagen δήλωσε ότι το κατώτερο όριο των προβλέψεων για τα λειτουργικά αποτελέσματα, τις καθαρές ταμειακές ροές και την καθαρή ρευστότητα προϋποθέτει ότι οι τρέχοντες δασμοί εισαγωγής των ΗΠΑ ύψους 27,5% θα συνεχίσουν να ισχύουν και το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Το ανώτερο όριο των προβλέψεων προϋποθέτει ότι οι δασμοί αυτοί θα μειωθούν στο 10%.
«Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τις περαιτέρω εξελίξεις όσον αφορά τους δασμούς, τον αντίκτυπό τους και τυχόν αμοιβαίες επιπτώσεις», ανέφερε.
Οι δασμοί αποτελούν το τελευταίο εμπόδιο για έναν κλάδο που ήδη αντιμετώπιζε μια ασταθή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, αυστηρότερους κανονισμούς για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μακροχρόνιες προκλήσεις στην Κίνα, όπου ο έντονος ανταγωνισμός έχει προκαλέσει πόλεμο τιμών.
Τα λειτουργικά κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας για το δεύτερο τρίμηνο μειώθηκαν σε 3,83 δισεκατομμύρια ευρώ από 5,43 δισεκατομμύρια ευρώ, καθώς τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3% σε 80,81 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 3% σε 80,81 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μια δημοσκόπηση αναλυτών της FactSet είχε προβλέψει λειτουργικά κέρδη 3,94 δισεκατομμυρίων ευρώ με έσοδα 82,16 δισεκατομμυρίων ευρώ.