Για έναν μήνα η κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με τις φήμες ότι το ΟΛΥΜΠΙΟΝ, το γνωστό καφέ – μπαρ στην Πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει McDonald’s. H Θεσσαλονίκη, μία πόλη που αγαπάει τις υπερβολές, «τα έδωσε όλα» για μία ακόμη φορά, ενώ η Δημοτική Παράταξη «Η Πόλη Ανάποδα» οργάνωσε ακόμη και κινητοποίηση, συνδέοντας τα McDonald’s με… τον πόλεμο στη Γάζα. Όμως, σήμερα, το powergame.gr έχει να πει ότι το ΟΛΥΜΠΙΟΝ δεν θα γίνει McDonald’s και ότι τα περί εγκατάστασης του γνωστού ταχυφαγείου στο ιστορικό κτίριο έπεσαν στο κενό.
Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Όπως πληροφορήθηκε το powergame.gr από την πλέον έγκυρη πηγή, η Premier Capital Hellas, που έχει τη διαχείριση των ταχυφαγείων McDonald’s στην Ελλάδα, είχε πράγματι ενδιαφερθεί για το ΟΛΥΜΠΙΟΝ και δεν ήταν η πρώτη που προσέγγισε τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και διαχειριστή του καφέ – μπαρ, καθώς το βλέμμα πολλών επιχειρήσεων από τον χώρο της εστίασης έχει τραβήξει το συγκεκριμένο κατάστημα των περίπου 1.200 τ.μ. Ωστόσο, η αρχική προσέγγιση δεν προχώρησε σε κάποια συμφωνία, το πράγμα έμεινε εκεί και μάλιστα, όπως μάθαμε, με το που θα ολοκληρωθεί η συντήρηση των όψεων του διατηρητέου κτιρίου, προς το τέλος Αυγούστου, το ΟΛΥΜΠΙΟΝ θα ξανανοίξει για τους πελάτες του.
Το powergame.gr ήταν βέβαιο πως καμία αλλαγή δεν επρόκειτο να γίνει, γιατί το συγκεκριμένο κτίριο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο μνημείο, οπότε όποιος θα ήθελε να κάνει εργασίες στο κατάστημα αυτό, θα έπρεπε να πάρει έγκριση από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, στην οποία ουδέποτε κατατέθηκε σχετικός φάκελος.
Η συγκατοίκηση με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο πανέμορφο κτίριο έχει τα γραφεία του το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που διαχειρίζεται δύο αίθουσες προβολών και δύο μικρά καφέ σε ορόφους. Όμως, στο κτίριο υπάρχουν πολλές ιδιοκτησίες, ίσως και περισσότερες από 10, με τους λοιπούς ενοίκους να έχουν πρόσβαση από πλαϊνή είσοδο. Ωστόσο, ορισμένοι βιαστικοί, θερμοκέφαλοι, που έχουν αυτοχριστεί «προστάτες» των χώρων πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, μόλις είδαν να κλείνει το ΟΛΥΜΠΙΟΝ (προσωρινά) για τη συντήρηση του κτιρίου, ανέλαβαν δράση αφού προφανώς θεώρησαν ότι υπήρχε κλεισμένο deal.
Όλα τα μάτια στράφηκαν στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, παρότι στην Πλατεία αλλά και στον άξονα της Αριστοτέλους, επικρατεί μία απαράδεκτη, από αισθητικής άποψης, κατάσταση, η οποία ελπίζεται ότι θα λήξει μία και διά παντός, όταν επιτέλους ο Δήμος προκηρύξει το έργο της ανάπλασης, βάζοντας σε εφαρμογή τη μελέτη που είχε επιλεγεί στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του 2021.

Διαμαρτυρία για το ΟΛΥΜΠΙΟΝ στη πλατεία Αριστοτέλους © Powergame.gr
Η απάντηση της Premier Capital Hellas
Όπως ήταν επόμενο, το powergame.gr επικοινώνησε με όλες τις πλευρές και έχει σαφείς τοποθετήσεις. Μάλιστα, η Premier Capital Hellas απάντησε εγγράφως στο ερώτημα που της τέθηκε, στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα παρακάτω:
«Από το 2011 που η Premier Capital Ελλάς ανέλαβε το Developmental Licence της McDonald’s στην Ελλάδα, η εταιρεία ακολουθεί ένα σταθερό επενδυτικό πρόγραμμα και έχει επενδύσει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ για το άνοιγμα νέων εστιατορίων, την ανακαίνιση υφιστάμενων και την αναβάθμιση των υποδομών και της τεχνολογίας σε ολόκληρο το δίκτυο. Σήμερα λειτουργούμε 35 εστιατόρια McDonald’s σε όλη την Ελλάδα, με σημαντική παρουσία σε βασικές περιοχές. 23 εστιατόρια στην Αττική, 4 στη Θεσσαλονίκη και 3 στην Κρήτη, ενώ έχουμε παρουσία επίσης σε Λάρισα, Πάτρα, Ρόδο, Ζάκυνθο και Σαντορίνη, με ορισμένα από τα εστιατόρια αυτά να λειτουργούν εποχικά.
»Η Premier Capital Ελλάς αναλύει διαρκώς την αγορά για ιδανικές τοποθεσίες για νέα εστιατόρια McDonald’s σε όλη την Ελλάδα. Η Βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλονίκη αποτελούν σημαντικό στόχο στη στρατηγική επέκτασής μας. Αναζητούμε, συνεχώς, ευκαιρίες για να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση και να ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας στην περιοχή».
Πού σχεδιάζουν να κάνουν τα επόμενα McDonald’s στη Θεσσαλονίκη, δεν το πληροφορηθήκαμε, αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.
H ανάπλαση της Αριστοτέλους
Το θέμα που ενδιαφέρει είναι η υλοποίηση της ανάπλασης της Πλατείας Αριστοτέλους και του άξονά της, μέχρι την οδό Εγνατία, αφού μάλιστα έγιναν και βελτιωτικές παρεμβάσεις στην προμελέτη που είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο. Ήδη, έχει γίνει από τη βραβευμένη ομάδα στον διαγωνισμό η μελέτη εφαρμογής και ο Δήμος πρόκειται να υποβάλλει αίτημα ένταξης του έργου των 22 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης για τα Τεχνικά Έργα και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, Μάκη Νικηφορίδη, είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους οι συζητήσεις με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε από το ΠΕΠ 2021-2027 να χρηματοδοτηθεί και η αντικατάσταση των αγωγών της ΕΥΑΘ ΑΕ, που διέρχονται κάτω από την έκταση, όπου θα γίνει η ανάπλαση. Η έγκριση αυτής της τροποποίησης αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου, οπότε το έργο θα προκηρυχθεί εντός του 2025, προκειμένου ο ανάδοχος να επιλεγεί μέσα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία.
Είναι καιρός, λοιπόν, να μπει μία τάξη σε αυτήν την πλέον κεντρική και γνωστή Πλατεία της Θεσσαλονίκης, που είχε σχεδιαστεί από τον Ερνέστ Εμπράρ, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917. Όλος ο άξονας της Αριστοτέλους, όπως και η Πλατεία, πρέπει να απαλλαγούν από τις ασχήμιες που αποτελούν στίγματα στην ιστορική του φυσιογνωμία και οι εμπορικές και λοιπές χρήσεις, κατά μήκος του, να οργανωθούν κατά τρόπο που θα σέβονται το δομημένο περιβάλλον και την ιστορική διαδρομή της Θεσσαλονίκης.