Apple: Επενδύει επιπλέον 100 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς

Η Apple θα δαπανήσει περαιτέρω 100 δισ. δολάρια για μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή προϊόντων της στις ΗΠΑ προκειμένου να αποφύγει επιβολή δασμών

Κατάστημα της Apple © EPA/SARAH YENESEL

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει ότι η Apple θα δεσμευτεί να δαπανήσει περαιτέρω 100 δισ. δολάρια για μεγαλύτερη εγχώρια παραγωγή προϊόντων της στις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να αποφύγει την επιβολή δασμών στα iPhone, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ανακοίνωση στο Λευκό Οίκο θα περιλαμβάνει ένα νέο πρόγραμμα παραγωγής που αποσκοπεί να φέρει μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας της Apple στις ΗΠΑ, με στόχο την εγχώρια παραγωγή επιπλέον κρίσιμων εξαρτημάτων.

«Η οικονομική ατζέντα «America First» του Τραμπ έχει εξασφαλίσει επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων που υποστηρίζουν τις αμερικανικές θέσεις εργασίας και ενισχύουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις», δήλωσε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Η σημερινή ανακοίνωση με την Apple αποτελεί μια ακόμη νίκη για τη μεταποιητική βιομηχανία μας, η οποία θα συμβάλει ταυτόχρονα στην επαναπατρισμό της παραγωγής κρίσιμων εξαρτημάτων για την προστασία της οικονομικής και εθνικής ασφάλειας της Αμερικής».

Aπειλή 25% δασμών στα iPhone στις ΗΠΑ

Νωρίτερα φέτος, ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα επιβάλει στην Apple δασμούς τουλάχιστον 25% αν δεν μεταφέρει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ, μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Apple, Τιμ Κουκ, στο Λευκό Οίκο.

Ο Κουκ ηγήθηκε των προσπαθειών της Apple να κερδίσει μια εξαίρεση για τη σειρά προϊόντων iPhone, με τα τηλέφωνα να κατασκευάζονται επί του παρόντος κυρίως στην Κίνα και την Ινδία.

Η Αpple έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να επενδύσει 500 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ποσό που θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής διακομιστών (server) στο Χιούστον, ένα κέντρο προμηθευτών στο Μίσιγκαν και επιπλέον δαπάνες για τους υπάρχοντες προμηθευτές της στη χώρα. Η ανακοίνωση της Τετάρτης θα ανεβάσει τη συνολική δέσμευση της Apple στα 600 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Λευκό Οίκο.

Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που ο Τραμπ ετοιμάζει σχέδια για την επιβολή δασμών σε όλα τα προϊόντα που περιέχουν ημιαγωγούς, ήδη από την επόμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, οι δασμοί που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δεκάδες εμπορικούς εταίρους θα τεθούν σε ισχύ αυτήν την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, η Apple κατάφερε να εξασφαλίσει εξαίρεση από τους δασμούς για τα προϊόντα της. Εάν ο Κουκ καταφέρει να το επαναλάβει, αυτό θα βοηθήσει την εταιρεία να αποφύγει το κόστος των δασμών, το οποίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα έβλαπτε τα περιθώρια κέρδους και θα αύξανε το κόστος για τους καταναλωτές, ή ακόμη και να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι ξένων ανταγωνιστών όπως η Samsung.

Η Apple πιθανότατα θα ανακοινώσει ακόμα μια επένδυση την Τετάρτη, καθώς συζήτησε τις οικονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν εταιρείες και χώρες υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.