Στο παρά ένα της εξαγοράς του τοπικού συνεταιρισμού της Ουγγαρίας, Alfoldi Tej Kft, από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η συμφωνία εν τέλει δεν υλοποιήθηκε μετά από παρέμβαση της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, καθότι η οποιαδήποτε εξαγορά στη συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει να έχει καταρχάς τη συναίνεση του κράτους. Το powergame.gr μίλησε με τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, στελέχη του οποίου αναφέρουν ότι «είχαμε συμφωνήσει σε όλα για την υλοποίηση της εξαγοράς, ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε εξαγορά είναι να υπάρχει συναίνεση της κυβέρνησης. Όπως πληροφορούμαστε, και άλλες προσπάθειες που πραγματοποιούνται στην Ουγγαρία προς την ίδια κατεύθυνση έχουν την ίδια τύχη».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης Όρμπαν, με σκοπό τον αποκλεισμό επιχειρήσεων από άλλες χώρες να εισέλθουν στα επιχειρηματικά πράγματα της Ουγγαρίας. Η εξαγορά, όπως αναφέρουν, δεν θα γινόταν από τον όμιλο Ελληνικά Γαλακτοκομεία, αλλά από τη ρουμάνικη θυγατρική του ομίλου Fabrica de Lapte Brasov.
«Η ευκαιρία προέκυψε στη διάρκεια του καλοκαιριού, ωστόσο δεν γνωρίζαμε ότι ήταν απαραίτητη η κυβερνητική συναίνεση για να λάβουμε την έγκριση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες», συμπληρώνουν.
Οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομικών στην Ουγγαρία
Οι ελληνικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Ουγγαρία διαμορφώθηκαν το 2023 σε τρεις βασικούς κωδικούς προϊόντων, καταγράφοντας διαφοροποιημένες τάσεις ανά κατηγορία σύμφωνα με γραφεία του τοπικού Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Ελλάδας:
Γιαούρτι και προϊόντα ζύμωσης
Οι εξαγωγές γιαουρτιού, βουτυρογάλακτος, κεφίρ και συναφών προϊόντων ανήλθαν το 2023 σε 308,1 χιλ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 25,7% σε σχέση με το 2022 (414 χιλ. ευρώ). Η μείωση αυτή ανακόπτει την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών (2019: €167 χιλ., 2020: €174 χιλ., 2021: 363 χιλ. ευρώ). Παρά την κάμψη, το ελληνικό γιαούρτι εξακολουθεί να έχει υψηλή απήχηση στους Ούγγρους καταναλωτές, οι οποίοι εκτιμούν ιδιαίτερα την ποιότητα και τη γεύση του. Ωστόσο, σημαντική πρόκληση παραμένουν οι πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς προϊόντα άλλων χωρών κυκλοφορούν με συσκευασίες που φέρουν ελληνικά τοπωνύμια και τον όρο «τύπου ελληνικό», δημιουργώντας σύγχυση στην αγορά.
Βούτυρο και λιπαρές ουσίες γάλακτος
Οι εξαγωγές βουτύρου και συναφών γαλακτικών λιπαρών ουσιών διαμορφώθηκαν το 2023 σε 12,1 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 7,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (2022: 11,3 χιλ. ευρώ). Αν και οι ποσότητες παραμένουν περιορισμένες, η Ελλάδα διατηρεί σταθερή παρουσία στην ουγγρική αγορά για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η πορεία των εξαγωγών στην τελευταία πενταετία κινήθηκε ανοδικά: 2019 (8,8 χιλ. ευρώ), 2020 (12,4 χιλ. ευρώ), 2021 (11,7 χιλ. ευρώ), 2022 (11,3 χιλ. ευρώ).
Τυριά και πηγμένο γάλα για τυρί
Η κατηγορία των τυριών αποτελεί τον σημαντικότερο κλάδο των ελληνικών εξαγωγών στην Ουγγαρία:
Φέτα: Το 2023 κατέγραψε εξαγωγές αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, αποτελώντας το 11ο σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας προς την Ουγγαρία. Οι επιδόσεις δείχνουν συνεχή άνοδο την τελευταία πενταετία (2019: 0,9 εκατ. ευρώ, 2020: 1,5 εκατ. ευρώ, 2021: 2,0 εκατ. ευρώ, 2022: 2,3 εκατ. ευρώ).
Κασέρι, κεφαλοτύρι, γραβιέρα: Το 2023 οι εξαγωγές ανήλθαν σε 3,7 εκατ. ευρώ, με αύξηση 20,5% σε σχέση με το 2022. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών είναι εντυπωσιακή, καθώς οι αξίες υπερτριπλασιάστηκαν (2019: 1,1 εκατ. ευρώ, 2020: 1,7 εκατ. ευρώ, 2021: 2,4 εκατ. ευρώ, 2022: 3,1 εκατ. ευρώ).
Πρόβεια ή βουβαλίσια τυριά σε άρμη ή ασκούς: Οι εξαγωγές της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 26,5% το 2023 σε σύγκριση με το 2022, φτάνοντας τα 221 χιλ. ευρώ (2019: 100,1 χιλ. ευρώ, 2020: 96 χιλ. ευρώ, 2021: 151,5 χιλ. ευρώ, 2022: 174,6 χιλ. ευρώ).
Η γαλακτοβιομηχανία και ο αγροτικός τομέας στην Ουγγαρία
Η παραγωγή τυριού της χώρας ανέρχεται σε περίπου 100.000 τόνους ετησίως, που συμπληρώνεται από 25.000 τόνους σκόνης γάλακτος και 15.000 τόνους ορού γάλακτος. Τα στοιχεία αυτά υπογραμμίζουν το ευέλικτο χαρτοφυλάκιο γαλακτοκομικών προϊόντων της Ουγγαρίας, που εξυπηρετεί ποικίλες καταναλωτικές ανάγκες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2023 η Ουγγαρία βρέθηκε στη 16η θέση των χωρών της ΕΕ στην κατηγορία «Παραγωγή και χρήση του γάλακτος στην εκμετάλλευση» με παραγωγή 2.032.110 τόνων.
Η Ουγγαρία εισάγει διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί, βούτυρο και σκόνη γάλακτος. Οι εισαγωγές αυτές είναι απαραίτητες για τη συμπλήρωση της εγχώριας παραγωγής και την κάλυψη της ζήτησης των καταναλωτών, ιδίως για προϊόντα που είτε δεν παράγονται σε επαρκείς ποσότητες στην εγχώρια αγορά είτε προτιμώνται από συγκεκριμένες περιοχές για την ποιότητά τους.
Όσον αφορά τους βασικούς προμηθευτές, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και των ευνοϊκών εμπορικών συμφωνιών. Χώρες όπως η Γερμανία, η Πολωνία και οι Κάτω Χώρες είναι αξιοσημείωτοι εξαγωγείς. Οι κύριες πηγές εισαγωγών γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ουγγαρία περιλαμβάνουν επίσης την Αυστρία και τη Γαλλία. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία και η Τουρκία, ανάλογα με τις συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών και τις εμπορικές σχέσεις της Ουγγαρίας με αυτές τις χώρες.
Στην ουγγρική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων παρατηρούνται επίσης σημαντικές εισαγωγές εξειδικευμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη και τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, λόγω των μεταβαλλόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών προς την υγεία και την ευεξία.
Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ουγγαρία περιλαμβάνουν κυρίως προϊόντα όπως γάλα, τυρί, γιαούρτι και βούτυρο.