Την επιστροφή της Avramar, της μεγαλύτερης εταιρείας ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, στο επιχειρηματικό προσκήνιο του κλάδου, σηματοδοτεί η ανακοίνωση από πλευράς της Aqua Bridge, του επενδυτικού σχήματος που αναδείχθηκε πέρυσι στη διάρκεια σχετικού διαγωνισμού, βάσει της οποίας επετεύχθη συμφωνία και έπεσαν οι υπογραφές με τις πιστώτριες τράπεζες για τη συμφωνία διευθέτησης των δανείων της.
Μπαίνει σε κερδοφορία λόγω αύξησης των τιμών
Πηγές της αγοράς με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι παρά τις μεγάλες και σημαντικές δυσκολίες από τις οποίες πέρασε η Avramar τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, δεν επηρέασαν την παραγωγή της, η οποία συνεχίστηκε απρόσκοπτα. Φέτος αναμένεται μάλιστα ότι θα είναι μία θετική χρονιά για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, λόγω της σημαντικής αύξησης των τιμών κατά 1,5 ευρώ στην τσιπούρα και κατά 2 ευρώ στο λαβράκι, τα οποία εξάγονται. Αυτό σημαίνει ότι όλες η εταιρείες θα παρουσιάσουν κερδοφορία, συμπεριλαμβανομένης της Avramar, η οποία μπορεί το 2024 να εμφάνισε ζημίες, ωστόσο φέτος ευνοείται και εκείνη από τη σημαντική αύξηση στις τιμές πώλησης των ψαριών.
Εκκρεμότητα αυτή τη στιγμή αποτελεί η έγκριση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας από τη Δικαιοσύνη, κάτι που αναμένεται να συμβεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Η εταιρεία κατάφερε να επιβιώσει, καθώς από το 2023 και ύστερα, όταν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την εξυγίανση και πώλησή της, οι τράπεζες «πάγωσαν» τις απαιτήσεις που είχαν από τα δάνεια των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία βαρύνεται η εταιρεία. Επί της ουσίας, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης πρόκειται να κουρευτεί περίπου το 70% του συγκεκριμένου ποσού, κάτι που σημαίνει ότι οι οφειλές της Avramar έναντι δανείων από τα 400 εκατομμύρια που είναι σήμερα θα μειωθούν στα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Εφόσον επικυρωθεί η συμφωνία εξυγίανσης και το κούρεμα των δανείων της Avramar, η Aqua Bridge, θα αναλάβει την εταιρεία, προκειμένου να την επαναφέρει σε κατάσταση ομαλότητας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η εταιρεία δεν διατηρεί ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ή προς τους προμηθευτές της, ενώ η μισθοδοσία συνεχίζει να καταβάλλεται κανονικά.
Συνεχίζει η υπηρεσιακή διοίκηση έως την εξυγίανση
Επί του παρόντος η εταιρεία διοικείται από μεταβατική διοίκηση αποτελούμενη από τους Λεωνίδα Κολιούλη, Αντώνη Γιαννόπαπα και Απόστολο Τουραλιά, η οποία έχει αναλάβει την τύχη της Avramar καθώς και να την οδηγήσει έως την εξυγίανση, προκειμένου να περάσει στα χέρια του νέου της ιδιοκτήτη.
Θυμίζουμε εδώ ότι η δραστηριότητα της Avramar στην Ισπανία, εξαιρείται της συμφωνίας εξαγοράς από την Acqua Bridge, και παραμένει στα χέρια της προηγούμενης ιδιοκτήτριας Amerra Capital Management. Η Ισπανία αποτελεί περίπου το 20%-25% της συνολικής δραστηριότητας της επιχείρησης και το υπόλοιπο ποσοστό της δραστηριότητας πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Το 2024 ο κύκλος εργασιών της Avramar στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ανήλθε σε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ήταν ζημιογόνος.
Ανοιχτό μέτωπο αποτελεί η προσπάθεια αναγνώρισης του Πόρου, ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Θυμίζουμε ότι η Avramar, είναι η μόνη που διατηρεί παραγωγικές μονάδες εκτροφής ψαριών στην περιοχή αυτή.
Ανοιχτή υπόθεση με αντιδράσεις για περισσότερα από 10 χρόνια
Οι κάτοικοι αντιτάσσονται για περισσότερο από μία δεκαετία ενάντια στην κατασκευή μονάδων υδατοκαλλιέργειας στον Σαρωνικό Κόλπο, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες εγκαταστάσεις προκαλούν περιβαλλοντική ζημιά, προσφέρουν ελάχιστο οικονομικό όφελος στο νησί και σπάνια λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη του κοινού κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίησή τους. Στις αρχές Αυγούστου το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) απέρριψε ομόφωνα τα σχέδια για σημαντική αύξηση του χώρου που θα διατεθεί για υπεράκτιες ιχθυοκαλλιέργειες στα ανοικτά του 12 τετραγωνικών μιλίων νησιού, το οποίο έχει περίπου 4.000 μόνιμους κατοίκους. Εκτιμάται ότι η επέκταση θα αύξανε την παραγωγή της εταιρείας σε λαβράκι και τσιπούρα στο νησί από πάνω από 1.100 μετρικούς τόνους (MT) σε πάνω από 8.800 MT.
Εκτός από την απόρριψη της επέκτασης της Avramar, το συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ένας αμφιλεγόμενος νόμος του 2011, ο οποίος καθόριζε ένα εθνικό σχέδιο για την εκτεταμένη ανάπτυξη νέων ζωνών υδατοκαλλιέργειας σε όλη την Ελλάδα, βρίσκεται πλέον υπό αναθεώρηση, με πιθανές νέες απαιτήσεις για μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, χωροταξία και συμμετοχή του κοινού να βρίσκονται προ των πυλών.
Η Avramar προτίθεται να προσφύγει δικαστικά για το θέμα του Πόρου, απευθυνόμενη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.