Δοϊράνη: Επενδύσεις στο τυροκομείο του Κιλκίς και εξαγωγές στη Μέση Ανατολή

Η Δοϊράνη επενδύει στο τυροκομείο της στο Κιλκίς, αυξάνει την παραγωγή ημίσκληρων τυριών και κασκαβάλ και ξεκινά εξαγωγές στη Μέση Ανατολή

Τυρί Δοϊράνη © Δοϊράνη

Την επόμενή της κίνηση στην αγορά της Μέσης Ανατολής ετοιμάζεται να κάνει η Δοϊράνη ΑΕ, με τυρί κασκαβάλ, ενώ παράλληλα έχει σε υλοποίηση επενδυτικό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής της δυναμικότητας κατά 50%, με σκοπό την αύξηση των πωλήσεων τόσο των επώνυμων προϊόντων της όσο και των τυριών ιδιωτικής ετικέτας.

Η εταιρεία, που έχει έδρα και παραγωγικές εγκαταστάσεις στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, ανήκει στον κ. Πασχάλη Παπαζηλάκη, εκ των ιδρυτών και μετόχων της εισηγμένης γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα ΑΕ.

Το συγκεκριμένο τυροκομείο παράγει αποκλειστικά κίτρινα τυριά με τα οποία αρχικά εμπλουτιζόταν το χαρτοφυλάκιο των τυροκομικών προϊόντων της Εβροφάρμα. Ωστόσο, από το 2017 και μετά η Δοϊράνη άνοιξε το πεδίο της εμπορικής δράσης της, ξεκινώντας να διαθέτει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στη Lidl και στη συνέχεια να παράγει κίτρινα τυριά για αλυσίδες του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Όπως είπε στο powergame.gr o αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γιώργος Χουρτιρούδης, η Δοϊράνη ξεχωρίζει γιατί είναι το μοναδικό τυροκομείο στην Ελλάδα που παράγει ημίσκληρο τυρί από δικό της παραγόμενο μπασκί.

«Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα επώνυμα προϊόντα μας διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ της Μασούτης, όπως και από την εταιρεία Σκλαβενίτης, ενώ παράγουμε τυριά ιδιωτικής ετικέτας και για την Discount Markt. Σε ό,τι αφορά σημεία μικρής λιανικής, δεν πηγαίνουμε απευθείας, αλλά μέσω κεντρικών αποθηκών. Η εταιρεία δεν δραστηριοποιείται στην αγορά HORECA, αλλά εφοδιάζει με τυριά βιομηχανίες κατεψυγμένης ζύμης, για προϊόντα που βγαίνουν στη λιανική με τα brands Χρυσή Ζύμη και Baker Master. Σήμερα πλέον, από το σύνολο των πωλήσεών μας, μόνο ένα 5% διατίθεται από το δίκτυο της Εβροφάρμα», δήλωσε ο κ. Χουρτιρούδης.

Οι επενδύσεις της Δοϊράνη

Η εταιρεία, που έχει υιοθετήσει μία δυναμική επικοινωνιακή πολιτική, επενδύει περί τις 500.000 ευρώ σε επέκταση των κτιριακών της εγκαταστάσεων και μηχανολογικό εξοπλισμό, καθώς στόχο έχει να αυξήσει την παραγωγική της δυναμικότητα, από τους 1.100 τόνους προϊόντων, ανά έτος, στους 1.700 τόνους.

Η Δοϊράνη παράγει από αγελαδινό και αιγοπρόβειο γάλα: κασέρι ΠΟΠ, ημίσκληρο τυρί από αγελαδινό γάλα και κατσικίσιο ημίσκληρο, καπνιστό ημίσκληρο, τυρί από αιγοπρόβειο και αγελαδινό με την εμπορική ονομασία Τσοκάνι και το τυρί Γευστικό από άπαχο αγελαδινό γάλα και λιπαρά καρύδας.

«Για να αρχίσουμε εξαγωγές στη Μέση Ανατολή, αρχίσαμε το 2023 να παράγουμε και κασκαβάλ, τυρί ημίσκληρο που διαθέτουμε, μέσω αντιπροσώπου, στον Λίβανο. Σε τούτη τη φάση βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για να αρχίσουμε εξαγωγές κασκαβάλ και στο Ντουμπάι», είπε ο κ. Χουρτιρούδης.

Η Δοϊράνη, που σήμερα απασχολεί 30 άτομα προσωπικό και συνεργάζεται για την προμήθεια πρώτης ύλης με τοπικούς κτηνοτρόφους, είναι σε φάση ανάπτυξης, όπως άλλωστε φαίνεται και από την αύξηση του τζίρου της εταιρείας, στα 7 εκατ. ευρώ το 2024 (+13%). Τα κέρδη μετά από φόρους, το 2024, διαμορφώθηκαν στις 395.996 ευρώ, μειωμένα κατά -11%, λόγω της αύξησης στο κόστος πωλήσεων, όπως και στα κόστη διοίκησης και διάθεσης.