Η αλγερινή εταιρεία πίσω από ένα από τα πιο δημοφιλή τρόφιμα της χώρας υπερδιπλασίασε τον αριθμό των εργαζομένων της μέσα στον τελευταίο χρόνο και αύξησε εντυπωσιακά την παραγωγή της. Τώρα, όμως, καλείται να ξεπεράσει τα εμπόδια που μπλοκάρουν τις εξαγωγές της προς μια κρίσιμη αγορά: τη Γαλλία, η οποία βρίσκεται σε πολιτική διαμάχη με το Αλγέρι.
Η El Mordjene – ένα γλυκό άλειμμα φουντουκιού – παράγεται από τη Cebon, μια ιδιωτική εταιρεία τροφίμων με έδρα την Τιπάσα, κοντά στην πρωτεύουσα Αλγέρι. Η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε το 2024, όταν κοινωνικοί influencers της αλγερινής διασποράς επέστρεψαν στη Γαλλία από τις καλοκαιρινές διακοπές τους εξυμνώντας το προϊόν, αναρτώντας κριτικές στο TikTok και κάνοντας ζωντανές δοκιμές μέσω live-stream. «Είναι καλύτερο από τη Nutella!» δήλωναν κάποιοι.
«Μέσα σε μία εβδομάδα εξαφανίστηκαν όλα τα αποθέματά μας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αμίν Ουζλιφί, εμπορικός διευθυντής και εκπρόσωπος της εταιρείας. «Όλοι το κατανάλωναν ταυτόχρονα. Όλοι το αναζητούσαν. Όλοι ήταν περίεργοι».
Για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, η Cebon επέκτεινε τα ωράρια λειτουργίας της, προσθέτοντας και τρίτη ημερήσια βάρδια, μεταδίδει το Bloomberg. Παράλληλα, αύξησε τους χώρους παραγωγής της: πλέον διαθέτει δύο μονάδες στην Τιπάσα και μία ακόμη στην πόλη Οράν, με 40.000 τ.μ. αφιερωμένα αποκλειστικά στην παραγωγή του αλείμματος.
Η ημερήσια παραγωγή εκτοξεύθηκε από 8 τόνους, πριν από τον θόρυβο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε 29 τόνους αμέσως μετά. Σήμερα, η εταιρεία παράγει 80 τόνους την ημέρα, ενώ το εργατικό δυναμικό της αυξήθηκε από 300 σε 700 εργαζομένους, σύμφωνα με τον Ουζλιφί.
Η ανοδική πορεία της El Mordjene και το μπλόκο εισαγωγών από Γαλλία & ΕΕ
Η ανοδική πορεία της El Mordjene δέχθηκε ισχυρό πλήγμα τον Σεπτέμβριο του 2024, όταν η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλαν απαγόρευση εισαγωγών, με την αιτιολογία ότι η Αλγερία δεν αναγνωρίζεται ως χώρα εγκεκριμένη για εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς δεν πληροί όλες τις υγειονομικές και κανονιστικές προϋποθέσεις.
Ο Ουζλιφί θεωρεί ότι πίσω από την απόφαση υπήρχαν και άλλες σκοπιμότητες, στο πλαίσιο των πολιτικών εντάσεων με την πρώην αποικιοκρατική δύναμη, τη Γαλλία.
Οι σχέσεις, ήδη τεταμένες λόγω διαφορών σε θέματα θεωρήσεων και μετανάστευσης, επιδεινώθηκαν περαιτέρω το περασμένο καλοκαίρι, όταν το Παρίσι στήριξε το σχέδιο αυτονομίας του Μαρόκου για τη διαφιλονικούμενη Δυτική Σαχάρα. Η Αλγερία στηρίζει την κύρια οργάνωση που επιδιώκει την ανεξαρτησία της περιοχής στα νοτιοδυτικά της σύνορά της.
«Ήταν μια πολιτική απόφαση και μια αδικία», είπε για τις απαγορεύσεις. «Υπήρξε μεγάλη αλληλεγγύη από τους καταναλωτές». Εκτιμά ότι, καθώς οι σχέσεις δείχνουν να βελτιώνονται, οι εξαγωγές ίσως επανεκκινήσουν.
«Οι Αλγερινοί ήταν περήφανοι που, στη γαλλική αγορά, υπήρχε ένα προϊόν φτιαγμένο στην Αλγερία που ήταν καλύτερο σε υφή και γεύση από όσα πωλούνταν τοπικά», πρόσθεσε.
Η Cebon εξήγαγε το 10% της παραγωγής της El Mordjene στις χώρες του Κόλπου
Στο μεταξύ, άνοιξαν άλλες αγορές. Λίγο πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις, η Cebon εξήγαγε περίπου το 10% της μηνιαίας παραγωγής της El Mordjene προς τις χώρες του Κόλπου, σύμφωνα με τον Ουζλιφί.
Η Cebon ανήκει στους αδελφούς Γιουσέφ και Κορίτσι Φούρα, δύο απομονωμένους μηχανικούς που ίδρυσαν την εταιρεία το 1997, δουλεύοντας αρχικά σε ένα νοικιασμένο γκαράζ στην Μπουσμαΐλ, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη δυτικά του Αλγερίου. Το πρώτο τους προϊόν ήταν μέλι, το οποίο παρασκεύαζαν σε κατσαρόλα πάνω σε γκαζάκι. Ξεκίνησαν την παραγωγή του αλείμματος φουντουκιού το 2021.
Καθώς η Αλγερία δεν παράγει φουντούκια σε βιομηχανική κλίμακα, οι αδελφοί Φούρα τα προμηθεύονται από την Τουρκία, τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως και βασικό προμηθευτή της Ferrero SpA, κατασκευάστριας της Nutella. Οι σφοδροί παγετοί του Απριλίου, που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της ανθοφορίας, εκτόξευσαν το κόστος εισαγωγών, αναγκάζοντας την Cebon να μετακυλίσει τις αυξήσεις στους καταναλωτές.
«Αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε τις τιμές μας κατά σχεδόν 15%», δήλωσε ο Ουζλιφί. Ένα δοχείο 700 γραμμαρίων κρέμας φουντουκιού – το λευκό άλειμμα – πωλείται σήμερα προς 970 δηνάρια (περίπου 7,5 δολάρια), ενώ η κακάο-φουντουκιού – το καφέ άλειμμα – κοστίζει 890 δηνάρια.
Οι τιμές αυτές το καθιστούν σχεδόν είδος πολυτελείας για πολλούς στην Αλγερία. Παρ’ όλα αυτά, η ζήτηση στο εσωτερικό παραμένει υψηλή. Η El Mordjene πήρε το όνομά της από το θαλάσσιο κοράλλι που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή αλγερινή κοσμηματοποιία.
«Τα παιδιά και οι γονείς τους το λατρεύουν», λέει ο Αζίζ, επικεφαλής παρασκευαστής κρεπών στο καφέ-εστιατόριο Isley στο κέντρο του Αλγερίου, με τα χέρια του βυθισμένα στο χυλό. «Δεν σταματά ποτέ. Με το ζόρι προλαβαίνω να πάρω ανάσα».