Σε αίτημα υπαγωγής σε καθεστώς προληπτικής προστασίας από κατασχέσεις και διώξεις πιστωτών προχώρησε η γαλακτοβιομηχανία Lactea, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες περί σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας, τις οποίες είχε αναδείξει αποκλειστικά το Powergame.gr με σχετικό δημοσίευμα για στάση πληρωμών.
Συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου 2026 κατατέθηκε αίτηση της εταιρείας «Lactea Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε.», με έδρα την Αλεξανδρούπολη, με την οποία ζητείται η λήψη προληπτικών μέτρων βάσει του άρθρου 53 του Πτωχευτικού Κώδικα. Μέσω της αίτησης, η εταιρεία αιτείται την πλήρη αναστολή κάθε ατομικού ή συλλογικού καταδιωκτικού μέτρου εις βάρος της, συμπεριλαμβανομένων κατασχέσεων, δεσμεύσεων τραπεζικών λογαριασμών, ασφαλιστικών μέτρων και κάθε διαδικασίας αναγκαστικής ή συντηρητικής εκτέλεσης, είτε εκκρεμούς είτε μελλοντικής.
Παράλληλα, ζητείται η χορήγηση προσωρινής διαταγής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, με στόχο τη διατήρηση της επιχειρηματικής λειτουργίας έως την κατάθεση και επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης.
Υπό πίεση η Lactea παρά την αύξηση τζίρου
Η εξέλιξη αυτή ήρθε παρά την ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών, δεδομένου ότι τα οικονομικά μεγέθη της Lactea εμφάνιζαν έντονα σημάδια πίεσης. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το 2024 ο τζίρος ανήλθε σε 46,97 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 34% σε σχέση με τα 35,06 εκατ. ευρώ του 2023, η κερδοφορία δεν ακολούθησε αντίστοιχη πορεία, καθώς τα καθαρά κέρδη μετά φόρων περιορίστηκαν στις 140,97 χιλ. ευρώ, από 317,06 χιλ. ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούσε και η κεφαλαιακή διάρθρωση της εταιρείας. Ο δείκτης ξένων προς ίδια κεφάλαια εκτινάχθηκε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας την έντονη εξάρτηση από δανειακά κεφάλαια, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός στο τέλος του 2024 ανερχόταν σε περίπου 4,1 εκατ. ευρώ. Παρά το γεγονός ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων παρέμενε υψηλή, η χαμηλή ρευστότητα και το βάρος των υποχρεώσεων φαίνεται ότι λειτούργησαν καταλυτικά.
Η επιχειρηματική διαδρομή του βασικού μετόχου και επικεφαλής της Lactea, Παναγιώτη Τασιού, συνδέεται με την εταιρεία Παραγωγική Θράκης, με έδρα τον Έβρο, η οποία στο παρελθόν ανήκε στα αδέλφια Ουσταμπασίδη. Η εμπλοκή της οικογένειας Τασιού είχε στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στα γαλακτοκομικά, ωστόσο το καλοκαίρι του 2023 η Παραγωγική Θράκης τέθηκε σε καθεστώς λύσης και εκκαθάρισης.
Η αλλαγή σκυτάλης με την Prolacta και η μεταβολή της έδρας
Στη συνέχεια, ακολούθησε μια αλληλουχία εταιρικών σχημάτων στον ίδιο κλάδο. Μετά την Avantis, η Lactea αποτέλεσε το νέο επιχειρηματικό όχημα, πριν τη σκυτάλη φαίνεται να παίρνει πλέον η νεοσύστατη Prolacta με επικεφαλής τον -εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο- επιχειρηματία, Αλέξανδρο Σαμολαδά και έδρα στην ίδια διεύθυνση που διατηρούσε μέχρι πρότινος η Lactea, δηλαδή στο 1ο χιλιόμετρο Ευζώνων-Πολυκάστρου στο Κιλκίς. Σημειώνεται ότι η Lactea τον περασμένο Νοέμβριο μετέφερε την έδρα της από το 1ο χιλιόμετρο Ευζώνων-Πολυκάστρου στο Κιλκίς, στην οδό Κούταβου 32 στην Αλεξανδρούπολη, εκεί όπου βρίσκεται η έδρα της εταιρείας Avantis-Provertia, επίσης συμφερόντων του Π. Τασιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγική δραστηριότητα της Lactea έχει ανασταλεί και έχει μεταφερθεί στην Prolacta.
Η Lactea δραστηριοποιούνταν κυρίως στην προμήθεια τυροκομικών προϊόντων από τρίτα τυροκομεία και στη συσκευασία τους, χωρίς να διαθέτει επώνυμο προϊόν στην αγορά. Το σύνολο της παραγωγής αφορούσε φέτα και τυρί τύπου χαλούμι ιδιωτικής ετικέτας, τόσο για την εγχώρια αγορά όσο και για εξαγωγές. Οι εγκαταστάσεις στο Κιλκίς ήταν μισθωμένες από την οικογένεια Χαΐτογλου, γεγονός που επιβάρυνε το λειτουργικό κόστος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η εταιρεία είχε μισθώσει και μονάδα στη Θάσο για την παραγωγή τυριών τύπου χαλούμι, υπό την ομπρέλα της Provertia.