Jumbo: Γιατί δεν φοβάται την Action ο Απόστολος Βακάκης

Η φημολογούμενη είσοδος της Action στην Ελλάδα ανοίγει ξανά τη συζήτηση του ανταγωνισμού, με την Jumbo να διατηρεί την ψυχραιμία της

Απόστολος Βακάκης © JUMBO

Η πιθανή είσοδος της ολλανδικής αλυσίδας χαμηλού κόστους Action στην ελληνική αγορά επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα του ανταγωνισμού στο λιανεμπόριο. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, η αγορά παραμένει ο απόλυτος ρυθμιστής και όχι οι επιμέρους παίκτες.

Σε ένα περιβάλλον όπου δραστηριοποιούνται διεθνείς αλυσίδες όπως η JYSK, η Sinsay, η Pepco και η Temu, ενώ φημολογείται η είσοδος της Action, η Jumbo επιλέγει να στηρίζεται στη μακροχρόνια εμπειρία και στα πραγματικά δεδομένα, αποφεύγοντας την παγίδα των βραχυπρόθεσμων τάσεων και των προβλέψεων των αναλυτών.

Η πιθανή είσοδος της Action στην Ελλάδα

Η Action αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αλυσίδες discount στην Ευρώπη, η οποία εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, την επέκτασή της και στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται σε μικρά καταστήματα, περιορισμένη επιφάνεια πώλησης και ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με έντονη εναλλαγή προϊόντων.

Η παρουσία της στη Ρουμανία παραμένει ακόμη περιορισμένη, με λίγα καταστήματα, ενώ τα σημεία πώλησης που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη χώρα, είναι έως και δέκα φορές μικρότερα από εκείνα της Jumbo. Η πολιτική τιμών κινείται μία ή δύο βαθμίδες χαμηλότερα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, οι οποίες, ωστόσο, δεν είναι πάντα άμεσα συγκρίσιμες. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Jumbo, η Action απευθύνεται κυρίως σε μικρά, οικογενειακά καταστήματα και όχι στους μεγάλους λιανέμπορους, γεγονός που περιορίζει τον βαθμό άμεσου ανταγωνισμού.

Action: Αύξηση τζίρου 17,4% – Στο 6,3% η άνοδος των συγκρίσιμων πωλήσεων

Σημειώνεται πάντως ότι η Action κατέγραψε σημαντική αύξηση πωλήσεων και περαιτέρω επέκταση του δικτύου της στο εννεάμηνο του 2025, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά το περιβάλλον μειωμένης καταναλωτικής αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της περιόδου αναφοράς, οι καθαρές πωλήσεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 11,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 17,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις (like-for-like) ενισχύθηκαν κατά 6,3%, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στη συνεχή αύξηση της πελατειακής βάσης.

Κατά τη διάρκεια του εννεάμηνου, η Action πρόσθεσε 221 νέα καταστήματα στο δίκτυό της, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σημείων πώλησης σε 3.139 καταστήματα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες. Σημαντικό ορόσημο αποτέλεσε και το άνοιγμα του πρώτου καταστήματος στη Ρουμανία, σηματοδοτώντας την είσοδο της αλυσίδας στη 14η ευρωπαϊκή αγορά όπου δραστηριοποιείται.

Το αεροπλάνο που πετά πιο αργά από πύραυλο αλλά προσγειώνεται με ασφάλεια

Σύμφωνα με τον κύριο Βακάκη, απέναντι στα discount concepts, η Jumbo παραμένει προσηλωμένη σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, βασισμένο στα μεγάλα καταστήματα, στη μεγάλη ποικιλία καλαίσθητων προϊόντων και στις «τίμιες» τιμές όλο τον χρόνο. Η εταιρεία απευθύνεται σε ολόκληρο το φάσμα των καταναλωτών, από τους πρωτοεισερχόμενους στην κατανάλωση μέχρι εκείνους με υψηλή αγοραστική δύναμη.

Ο κ. Βακάκης παρομοίασε χαρακτηριστικά την πορεία της εταιρείας με ένα αεροπλάνο που πετά πιο αργά από έναν πύραυλο, αλλά προσγειώνεται πάντα με ασφάλεια. Η μεταφορά αυτή αποτυπώνει τη φιλοσοφία της ελεγχόμενης ανάπτυξης, της αποφυγής υπερβολικού ρίσκου και της έμφασης στη διάρκεια.

Στον πυρήνα της στρατηγικής της Jumbo βρίσκεται η πεποίθηση ότι στο λιανεμπόριο δεν επικρατεί απαραίτητα ο ισχυρότερος, αλλά εκείνος που κατανοεί καλύτερα τις ανάγκες του καταναλωτή. Κατά τον ίδιο, η διοίκηση του ομίλου δεν επιχειρεί να «μαντέψει» τις τάσεις ούτε να ευθυγραμμιστεί με την εκάστοτε μόδα, αλλά στηρίζεται σε δεδομένα και εμπειρία δεκαετιών. Σημειώνεται ότι στην παγκόσμια αγορά λιανικής που εκτιμάται στα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια και αναπτύσσεται με ρυθμούς 5% έως 6% ετησίως, οι νέες μορφές εμπορίου ενσωματώνονται διαρκώς στο ευρωπαϊκό τοπίο. Η Jumbo θεωρεί ότι λειτουργεί σε διαφορετική κατηγορία μεγέθους και φιλοσοφίας σε σχέση με τα μικρά καταστήματα και τις αμιγώς discount αλυσίδες.

Επανεπένδυση κερδών και λειτουργική ανθεκτικότητα

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η διοίκηση εμφανίζεται ψύχραιμη απέναντι στον ανταγωνισμό είναι η συστηματική επανεπένδυση των κερδών. Τα τελευταία χρόνια, σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται στη δημιουργία ιδιόκτητων κέντρων logistics, στην αγορά καταστημάτων όπου αυτό κρίνεται συμφέρον, στην αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και στην επέκταση του δικτύου franchise. Η στρατηγική αυτή θεωρείται ότι αυξάνει την αποδοτικότητα και λειτουργεί ως «μαξιλάρι ασφαλείας», σε έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από έντονες διακυμάνσεις και απρόβλεπτες κρίσεις.

Η Jumbo ακολουθεί, σύμφωνα με τη διοίκηση, μια προσέγγιση που παραπέμπει σε ιαπωνικά πρότυπα επιχειρηματικής μακροβιότητας. Η πολιτική αυτή αποτυπώνεται στον μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, στα διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ και στο υψηλό ποσοστό ιδιόκτητων καταστημάτων και εμπορικών επιφανειών.

Παράλληλα, εφαρμόζεται ο «κανόνας του ενός τρίτου», σύμφωνα με τον οποίο τα κέρδη κατανέμονται ισόρροπα σε μερίσματα, επενδύσεις και ενίσχυση του ταμείου μετά την κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων. Ο ισολογισμός λειτουργεί, έτσι, ως «απόρθητο φρούριο» απέναντι στους οικονομικούς κύκλους και στις πιέσεις του ανταγωνισμού, όπως σημειώθηκε.

Η Jumbo ως επενδυτικό καταφύγιο

Για τους μετόχους, η εταιρεία παρουσιάζεται ως ένα σταθερό όχημα αποταμίευσης, με μερισματική απόδοση κοντά στο 5% και δυνατότητα έκτακτων διανομών σε περιόδους περιορισμένων επενδυτικών ευκαιριών. Ο συνδυασμός συντηρητικής χρηματοοικονομικής πολιτικής και λειτουργικής ανθεκτικότητας καθιστά τη Jumbo ελκυστική για μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Προοπτικές για το 2026

Για το 2026, ο όμιλος εκτιμά αύξηση πωλήσεων περίπου 5% από τα περίπου 1,22 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025, ενώ η Ρουμανία αναμένεται να παραμείνει η πιο αδύναμη αγορά λόγω νομισματικών εξελίξεων, αυξήσεων στον ΦΠΑ και περιοριστικών οικονομικών μέτρων. Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να διαμορφωθούν φέτος μεταξύ 310 και 320 εκατ. ευρώ.