Βρεττού: Κατά 20 εκατ. θα ενισχύσει φέτος τα κέρδη της CrediaBank η Ευρώπη Holdings

Στα 500 εκατ. ευρώ η καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας το α΄ τρίμηνο 2026, οι τέσσερις άξονες ανάπτυξης του στρατηγικού πλάνου

Η CEO της CrediaBank, Ελένη Βρεττού © CrediaBank

Κατά το ποσό των 20 εκατ. ευρώ το 2026 και 45 εκατ. ευρώ το 2028 θα ενισχύσει τα κέρδη της CrediaBank η απορρόφηση της Ευρώπη Holdings, όπως είπε στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου η Διοίκηση της CrediaBank.

Όπως είπε η CEO της CrediaBank Ελένη Βρεττού, η απορρόφηση της Ευρώπη Holdings θα ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή για τους μετόχους της Credia κατά 8% το 2027, ενώ ενισχύει άμεσα και τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 140 bps. Η κ. Βρεττού είπε ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί το β΄ εξάμηνο του έτους και θα επεκτείνει τις δραστηριότητες της CrediaBank που παράγουν έσοδα από αμοιβές μέσω της ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης ασφαλιστικής πλατφόρμας, ενισχύοντας τόσο τη βιωσιμότητα των εσόδων της Τράπεζας όσο και το προφίλ δημιουργίας κεφαλαίου. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η συναλλαγή θα απελευθερώσει το πλήρες δυναμικό ασφάλισης για τον Όμιλο μέσω μιας σταθερής και βελτιωμένης πλατφόρμας, προσφέροντας διαφοροποίηση και σημαντικές συνέργειες εσόδων – περίπου 17 εκατ. ευρώ έως το 2028 . Όπως τόνισε η κ. Βρεττού, η Ευρώπη είναι μια καλά διοικούμενη, συντηρητικά κεφαλαιοποιημένη και ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση με εξαιρετική διοικητική ομάδα και εξαιρετικές σχέσεις στην ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά. Η Διοίκηση της CrediaBank ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει σε αίτημα για Danish Compromise.

Η CEO της CrediaBank αναφέρθηκε επίσης στην πορεία της λειτουργικής ενσωμάτωσης της HSBC Malta, λέγοντας ότι συνολικά οι εποπτικές εγκρίσεις αναμένονται περί τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες σε επίπεδο ενοποίησης τεχνολογικών συστημάτων και δημιουργίας νέων προϊόντων, με ορόσημο για την λειτουργία της Τράπεζας την 2α Απριλίου του 2027.

Πιστωτική επέκταση ρεκόρ

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου της CrediaBank, επεσήμανε την καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας κατά σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ύψους 1,5 δισ. στο α΄ τρίμηνο 2026 , σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Η Credia αύξησε τις χορηγήσεις της κατά 40% σε ετήσια βάση (εξαιρουμένων των ομολόγων των τιτλοποιήσεων), καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση επί σειρά ετών και αυξάνοντας περαιτέρω τη διείσδυσή στο υγιές κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημείωσε, οι χορηγήσεις αυξήθηκαν με πενταπλάσιο ετήσιο ρυθμό αύξησης από τον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων του τραπεζικού συστήματος, με το 35% των νέων χορηγήσεων να κατευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όπως είπε, καθώς υπάρχει αυξημένη όρεξη για τα επενδυτικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, οι τράπεζες θα έχουν ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο σε επίπεδο πιστωτικής επέκτασης. Η Διοίκηση της Credia, πάντως, διατηρεί αμετάβλητους τους στόχους που έχει θέσει για το έτος, αναμένοντας το γ΄ τρίμηνο για ενδεχόμενη αναβάθμισή τους.
Λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, τα καθαρά έσοδα από τόκους της Credia στο α΄ τρίμηνο παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση κατά 28% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 46,8 εκατ. ευρώ.

Η Διοίκηση της Credia επεσήμανε την ισχυρή αύξηση των εσόδων προμηθειών. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 11,0 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά 55% σε ετήσια βάση και κατά 0,3% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο 2025, παρά την εποχικότητα του τριμήνου, ενισχυμένα από τις ισχυρές εκταμιεύσεις δανείων, τη διαχείριση κεφαλαίων και τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες αποτέλεσαν το 17,9% των επαναλαμβανόμενων εσόδων στο α΄ τρίμηνο 2026, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 504 μ.β. σε ετήσια βάση. Τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση πελατών ανήλθαν σε 803 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο 2025 ενώ τα αμοιβαία κεφάλαια σημείωσαν αύξηση κατά 14%. Οι καταθέσεις του Ομίλου ξεπέρασαν τα 6,8 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση, με τον ρυθμό αύξησης να είναι πολύ μεγαλύτερος (περίπου 2,5 φορές) από τον ρυθμό αύξησης των καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος (+ 5,4% καταθέσεις ιδιωτικού τομέα).

Στρατηγικό πλάνο σε 4 άξονες

Η κ. Βρεττού είπε ότι μετά την επιτυχή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 300 εκατ. ευρώ, η επόμενη μέρα βρίσκει έτοιμη την Credia με ένα στρατηγικό πλάνο βιώσιμης ανάπτυξης και κερδοφορίας, που βασίζεται σε 4 πυλώνες:

1) Περαιτέρω διεύρυνση μεριδίου αγοράς στην Ελλάδα

2) Επιτάχυνση της δυναμικής στη Μάλτα, με στόχος τη δημιουργία ενός ισχυρού περιφερειακού τραπεζικού ομίλου – την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα και τη 2η μεγαλύτερη στη Μάλτα.

3) Ψηφιακός μετασχηματισμός και αξιοποίηση συνεργειών Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσω ενός τριετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 60 εκατ. ευρώ το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη και της δημιουργίας πρόσθετων λειτουργικοτήτων οι οποίες θα εξορθολογήσουν το κόστος της Τράπεζας. Το σχέδιο αποσκοπεί επίσης στον πλήρη εκσυγχρονισμό τόσο των ψηφιακών καναλιών επαφής με τους πελάτες μας όσο και των εσωτερικών λειτουργιών της τράπεζας . Το νέο e-banking & mobile banking επανασχεδιάζονται παράλληλα με το website της Credia ώστε να είναι διαθέσιμα στους πελάτες της στο δ΄ τρίμηνο του έτους.

4) Δημιουργία αξίας μέσω στοχευμένων συνεργασιών και εξαγορών. Η κ. Βρεττού αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης μεταβίβασης μετοχών και εξαγορά του 70% της Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ, η οποία προχωρά ώστε αφενός η CrediaBank να διευρύνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της και αφετέρου η ίδια η χρηματιστηριακή να αποκτήσει περαιτέρω εξωστρέφεια, έχοντας πρόσβαση στο πελατολόγιο της Τράπεζας. Παράλληλα, η Credia εξετάζει περαιτέρω πιθανές εξαγορές ή στρατηγικές συνεργασίες σε άλλους τομείς προϊόντων, όπως Bancassurance και wealth management , προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τα έσοδα από προμήθειες.