Οι τράπεζες οδηγούν τον χορό των εξαγορών το 2026

Μεγάλη η κινητικότητα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τα deals των τραπεζών να πρωταγωνιστούν

Ο Βασίλης Ψάλτης, ο παύλος Μυλωνάς, η Ελένη Βρεττού και ο Δημήτρης Κυπαρίσσης © Alpha Bank / Εθνική Τράπεζα / Credia Bank / Eurokinissi / PowerGame.gr

Μεγάλη είναι η κινητικότητα στις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων στη χώρα μας. Αν και η φετινή χρονιά ξεκίνησε πιο συντηρητικά σε σχέση με πέρυσι, εν τούτοις η κινητικότητα των επιχειρήσεων των οποίων η κεφαλαιοποίηση αυξάνει είναι αξιοπρόσεκτη.

Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην τρέχουσα περίοδο βρίσκονται οι τράπεζες, οι οποίες, επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και με υψηλά κέρδη, επιχειρούν να αναδειχθούν σε αυτό που ήταν προ της οικονομικής κρίσης: πολυσχιδείς όμιλοι επιχειρήσεων με δραστηριότητες πέραν της παροχής υπηρεσιών πίστωσης, σε παρόχους επενδυτικών υπηρεσιών και bancassurance, διαχειριστές μεγάλης ακίνητης περιουσίας κ.ο.κ.

Πριν από λίγες ημέρες η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεση εξαγοράς του 30% της Allianz στην Ελλάδα, μαζί με τη δεκαετή συνεργασία των δύο επιχειρήσεων. Το ύψος της συναλλαγής δεν ανακοινώθηκε, καθώς βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προθέσεων μέσω MoU. Επίσης, η Eurobank ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας ύψους 813 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 80% της Eurolife, φτάνοντας έτσι στο 100% τη συμμετοχή της. Η αρχική συμφωνία είχε ανακοινωθεί πέρυσι το φθινόπωρο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η CrediaBank, η οποία προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση της Ευρώπη Holdings, μέσω ανταλλαγής μετοχών και συγχώνευσης με απορρόφηση. Με βάση τους όρους της συναλλαγής, οι μέτοχοι της CrediaBank και της Ευρώπη θα κατέχουν το 90,375% και το 9,625% της συνδυασμένης οντότητας αντίστοιχα, ενώ η σχέση ανταλλαγής ορίζεται σε 1,446 νέες μετοχές της τράπεζας για κάθε μία μετοχή της ασφαλιστικής πλατφόρμας. Η κίνηση αυτή, με ημερομηνία μετασχηματισμού την 30ή Ιουνίου 2026, στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου μοντέλου bancassurance και στη διαφοροποίηση των εσόδων της τράπεζας, ενισχύοντας τα καθαρά έσοδα από προμήθειες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η συναλλαγή αναμένεται να αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά περίπου 8% έως το 2028 και να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας κατά περισσότερες από 100 μονάδες βάσης.

Παράλληλα, μέσα στη χρονιά ανακοινώθηκαν τρεις εξαγορές επενδυτικών εταιρειών από τράπεζες. Οι πιο σημαντικές είναι εκείνες της Euroxx από την Optima Bank, έναντι 65,5 εκατ. ευρώ, και της Alpha Trust από την Alpha Bank, με αντίτιμο 63,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, η CrediaBank εξαγόρασε το 70% της Παντελάκης Χρηματιστηριακής.

Οι πιο μεγάλες εξαγορές, ωστόσο, ανακοινώθηκαν εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. Η μεγαλύτερη εξ αυτών είναι αυτή που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες και αφορά στην εξαγορά της Austrian Card από την ιαπωνική Dai Nippon Printing Co., Ltd. Η συναλλαγή, εφόσον η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του 100% της ελληνοαυστριακής εταιρείας καρποφορήσει, θα ανέλθει σε 364 εκατ. ευρώ. Ο δε βασικός μέτοχός της, Νίκος Λύκος, θα εισπράξει περίπου 270 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη σε ύψος συναλλαγή εκτιμάται ότι είναι αυτή που ανακοινώθηκε επίσης πρόσφατα και αφορά στην πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στη Skroutz από τη CVC και τους ιδρυτές της εταιρείας στην Blackstone. Ωστόσο, ούτε το ποσοστό που μεταβιβάστηκε έγινε γνωστό ούτε το τίμημα. Το μόνο που γνωστοποιήθηκε είναι η επιχειρηματική αξία για το σύνολο της εταιρείας, ύψους 635 εκατ. ευρώ, βάσει της οποίας έγινε η συναλλαγή.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τόσο η CVC όσο και οι ιδρυτές της εταιρείας θα βγάλουν πολλά χρήματα, αλλά όχι όσα αρχικά υπολόγιζαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η CVC επιδίωκε την αποεπένδυσή της από τη Skroutz με επιχειρηματική αξία για την τελευταία ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η τρίτη πιο σημαντική επένδυση που ανακοινώθηκε φέτος είναι η εξαγορά της παραγωγικής μονάδας τσιμέντου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ από την Τιτάν Αμερικής. Το ύψος της συναλλαγής ανήλθε σε 265 εκατ. ευρώ και είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν γίνει υπερατλαντικά από ελληνικών συμφερόντων επιχείρηση. Εντυπωσιακό δε είναι ότι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε επισήμως η συμφωνία χρειάστηκαν λιγότερο από τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί η εξαγορά, δηλαδή να εκπληρωθούν οι αιρέσεις που τίθενται σε αυτή την περίπτωση.

Η τέταρτη πιο σημαντική σε ύψος εξαγορά είναι εκείνη της ΓΕΚ Τέρνα στην ΕΥΔΑΠ. Η εταιρεία απέκτησε τη συμμετοχή των επενδυτικών εταιρειών Paulson & Co. Inc. και WestBourne, συνολικού ύψους 132 εκατ. ευρώ. Η ΓΕΚ Τέρνα, με 12,5%, έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας μετά το ελληνικό Δημόσιο.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει ο Antenna Group με τη διασυνοριακή αγορά του ομίλου GEDI στην Ιταλία. Το αντίτιμο της εξαγοράς ανήλθε σε 120 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι υπάρχει και μια σειρά άλλων κινήσεων και εξαγορών που έχουν ανακοινωθεί φέτος, για τις οποίες, ωστόσο, δεν έχει γνωστοποιηθεί τίμημα. Μεταξύ αυτών είναι εκείνη της εξαγοράς της Κρητικός από τη Μασούτης. Οι λεπτομέρειες, όμως, της συμφωνίας δεν έχουν ανακοινωθεί.

Οι φετινές εξαγορές είναι λιγότερο εντυπωσιακές από πέρυσι. Το 2025, στους πρώτους μήνες του χρόνου, είχαν ανακοινωθεί πολύ σημαντικές εξαγορές, όπως η εξαγορά της Hellenic Healthcare Group από την αραβική Pure Health, ύψους 800 εκατ. ευρώ, η εξαγορά του 70% του Αστέρα Βουλιαγμένης από τον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου, ύψους 700 εκατ. ευρώ, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, ύψους 600 εκατ. ευρώ, κ.ά.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2025 υπήρξαν και συμφωνίες ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως εκείνη του ΟΠΑΠ-Allwyn, ύψους 8,8 δισ. ευρώ, της Bally’s με την Intralot, ύψους 2,67 δισ. ευρώ, και της Coca-Cola Αφρικής από την ελληνοελβετική CCHBC, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.