Πρόστιμο 22,5 εκατ. ευρώ στη Shein από τη Γαλλία για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή

Οι αρχές επέβαλαν στη Shein πρόστιμο 22 εκατ ευρώ για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή. Η Shein θα προσφύγει κατά της απόφασης

Κατάστημα SHEIN © Facebook / SHEIN

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, Καταναλωτών και Ελέγχου Απάτης (DGCCRF) της Γαλλίας επέβαλε στην εταιρεία γρήγορης μόδας Shein διπλό πρόστιμο. Συγκεκριμένα, το ρυθμιστικό όργανο καταλόγισε 16,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις στις διαδικασίες επιβεβαίωσης παραγγελιών και επιπλέον 5,8 εκατ. ευρώ για ελλείψεις στη διαχείριση των επιστροφών και την παροχή περιβαλλοντικών πληροφοριών.

”Τεχνικά ζητήματα χωρίς κανέναν αντίκτυπο για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζονται όπου κρίνεται απαραίτητο, έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια ακραία ποινή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος της Shein.

“Επομένως σκοπεύουμε να προσβάλουμε αμφότερες τις κυρώσεις στο σύνολό τους”, ανέφερε.

Το ιστορικο των ελεγχων και το κυβερνητικο τελεσιγραφο

Η νέα κύρωση προστίθεται στο πρόστιμο των 40 εκατ. ευρώ που επέβαλε η γαλλική κυβέρνηση τον Ιούλιο για παραπλανητικές πρακτικές εκπτώσεων. Παράλληλα, οι εθνικές αρχές επιχείρησαν να αναστείλουν πλήρως τη λειτουργία του marketplace της Shein, κίνηση την οποία ωστόσο απέρριψε το Εφετείο του Παρισιού τον Μάρτιο. Η πλατφόρμα βρίσκεται υπό στενό ρυθμιστικό κλοιό από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εντόπισαν παράνομα προϊόντα προς πώληση, όπως απαγορευμένα όπλα και κούκλες σεξουαλικής χρήσης με μορφή παιδιών.

Έκτοτε, “έχουμε αποφασίσει να μην αφήσουμε σε ησυχία αυτές τις πλατφόρμες και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα μέχρι να αλλάξουν πλήρως τις πρακτικές τους ή να φύγουν από την αγορά μας”, έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ ο Σερζ Παπέν, ο υπουργός αρμόδιος για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.