Ο επικεφαλής της Volkswagen, Όλιβερ Μπλουμ, υπερασπίστηκε την πολιτική περικοπών του ομίλου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των μετόχων. «Το 2026 οι συνθήκες στην αυτοκινητοβιομηχανία έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω», ανέφερε, σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του που δόθηκε εκ των προτέρων στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνέλευσης. «Η κατάστασή μας είναι τεταμένη και απαιτητική», τόνισε, επισημαίνοντας ότι ο όμιλος οφείλει να αντιδράσει.
Την άνοιξη, ο Μπλουμ είχε παρουσιάσει το «Όραμα Volkswagen Group 2030», δίνοντας τα πρώτα βασικά σημεία της νέας στρατηγικής κατεύθυνσης. «Το επιχειρηματικό μας μοντέλο, το οποίο λειτούργησε με επιτυχία επί δεκαετίες, σήμερα δεν λειτουργεί πλέον. Πρέπει να το εξελίξουμε», σημείωσε. Όπως πρόσθεσε, οι σχετικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και «περαιτέρω σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με το εποπτικό συμβούλιο το καλοκαίρι».
Στόχος της Volkswagen είναι έως το 2030 να καταστεί «ο πιο ελκυστικός κατασκευαστής αυτοκινήτων παγκοσμίως». Παράλληλα, ο όμιλος επιδιώκει απόδοση επί των πωλήσεων μεταξύ 8% και 10%.

Ο Όλιβερ Μπλουμ, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen © EPA/HANNIBAL HANSCHKE
Τα προγράμματα εξοικονόμησης αποδίδουν
Ο Μπλουμ έκανε θετικό απολογισμό των μέχρι τώρα προσπαθειών εξυγίανσης. Με νέα μοντέλα, όπως το πρόσφατα παρουσιασμένο ηλεκτρικό ID. Polo, η μάρκα βρίσκεται, όπως είπε, στον σωστό δρόμο. «Με τα προϊόντα μας βρισκόμαστε ξανά μπροστά στον ανταγωνισμό. Ωστόσο, δεν κερδίζουμε αρκετά χρήματα από αυτά», παραδέχθηκε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προγράμματα εξοικονόμησης έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Ωστόσο, οι θετικές επιδράσεις αντισταθμίζονται από νέες επιβαρύνσεις, όπως οι δασμοί, τα εμπορικά εμπόδια και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο μείωσης συνολικά 50.000 θέσεων εργασίας έως το 2030, ο Μπλουμ υποστήριξε ότι η Volkswagen βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος. Μόνο στη βασική μάρκα VW, όπου προβλέπεται να καταργηθούν 35.000 θέσεις, το προσωπικό αναμένεται να μειωθεί κατά 19.000 εργαζομένους έως το τέλος του 2026. Παράλληλα, 28.000 εθελούσιες αποχωρήσεις έχουν ήδη συμφωνηθεί οριστικά, ενώ το κόστος των εργοστασίων στις γερμανικές εγκαταστάσεις της VW μειώθηκε το 2025 κατά περισσότερο από 20%.
Μείωση υπερβάλλουσας παραγωγικής δυναμικότητας
Ο επικεφαλής της Volkswagen, σύμφωνα με τη Handelsblatt επανέλαβε επίσης την πρόθεσή του να περιορίσει περαιτέρω τη δυναμικότητα των εργοστασίων και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υπερπαραγωγής. Έως το 2030, ο Μπλουμ σχεδιάζει να μειώσει τη δυναμικότητα των ευρωπαϊκών εργοστασίων κατά επιπλέον 500.000 οχήματα, πέραν της ήδη δρομολογημένης μείωσης κατά ένα εκατομμύριο οχήματα έως το 2028.
Αντίστοιχη μείωση προβλέπεται και στην Κίνα, με αποτέλεσμα η παγκόσμια παραγωγική δυναμικότητα να περιοριστεί κατά συνολικά ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα. Προς το παρόν, πάντως, ο Μπλουμ δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν.
Η γενική συνέλευση των μετόχων πραγματοποιείται και φέτος αποκλειστικά διαδικτυακά, όπως είχε συμβεί και τα δύο προηγούμενα χρόνια. Τα μέλη του διοικητικού και του εποπτικού συμβουλίου δεν συμμετέχουν από το Βόλφσμπουργκ, αλλά συνδέονται από το Μόναχο. Η τελευταία φορά που ο Μπλουμ υποδέχθηκε τους μετόχους με φυσική παρουσία ήταν το 2023.
