Το 2025 ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά για τον κλάδο του μαρμάρου διεθνώς, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση στον κατασκευαστικό τομέα της Κίνας, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, τα υψηλά επιτόκια και οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρέασαν συνολικά τη δραστηριότητα των εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, σημειώνει η Ικτίνος Ελλάς ΑΕ-Ελληνική Βιομηχανία Μαρμάρων, σε ανακοίνωσή της αναφορικά με τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης.
Παρά τις προκλήσεις της περιόδου, σημειώνει η εταιρεία, διατήρησε κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της αξιοποιώντας τα σημαντικά αποθέματα ελληνικού μαρμάρου υψηλής ποιότητας, διαφύλαξε το ανθρώπινο δυναμικό και την παραγωγική της βάση και συνέχισε να έχει ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές.
Η έναρξη του 2026 ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε σύμφωνα με τους στόχους του επιχειρηματικού της σχεδίου και παρουσίασε αύξηση πωλήσεων περίπου 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η εφαρμογή της νέας εμπορικής πολιτικής και των στοχευμένων αυξήσεων τιμών συνέβαλε ουσιαστικά στη βελτίωση της κερδοφορίας και των περιθωρίων της εταιρείας, δημιουργώντας θετικές προοπτικές για τη συνέχεια του έτους.
Ωστόσο, από τον Απρίλιο άρχισαν να γίνονται εμφανείς οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και επηρέασε σημαντικά το διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον. Η αναβολή ή αναστολή μεγάλων κατασκευαστικών έργων στην ευρύτερη περιοχή, η επιβράδυνση επενδυτικών αποφάσεων, η αύξηση των ναύλων και του μεταφορικού κόστους, καθώς και η γενικότερη αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε στις διεθνείς αγορές επηρέασαν συνολικά τον κλάδο του μαρμάρου και κατ’ επέκταση τη δραστηριότητα της εταιρείας. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν, ενώ το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε ανοδικά, το πεντάμηνο να παρουσιάζει υστέρηση περίπου 7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο την Ικτίνος, αλλά το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων μαρμάρου, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες δυσκολίες στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Η σοβαρότητα της κατάστασης αποτυπώνεται και από το γεγονός ότι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Μαρμάρου, του οποίου η Ικτίνος κατέχει την προεδρία κατά την παρούσα περίοδο, απευθύνθηκε πρόσφατα προς την πολιτεία και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζητώντας τη λήψη μέτρων στήριξης για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις του κλάδου που πλήττονται από τις συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης. Πρόκειται, συνεπώς, για μια συγκυριακή και εξωγενή διαταραχή που επηρεάζει συνολικά τον κλάδο και όχι για πρόβλημα που αφορά τα θεμελιώδη μεγέθη ή την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.
Η Ικτίνος, με περισσότερα από 50 χρόνια παρουσίας στις διεθνείς αγορές φυσικών λίθων και αποδεδειγμένη ικανότητα προσαρμογής σε διαδοχικές οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις, εκτιμά ότι με την αποκλιμάκωση της τρέχουσας κρίσης και την επανεκκίνηση των έργων που βρίσκονται σε αναμονή θα επανέλθει σύντομα στην αναπτυξιακή τροχιά που είχε ήδη διαμορφωθεί στις αρχές του έτους.
Παράλληλα, συνεχίζει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου το οποίο προβλέπει περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, επενδύσεις στην παραγωγική βάση, ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας των λατομείων , καλύτερη αξιοποίηση των διεθνών αγορών και συνεχή αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της υποστήριξης του επενδυτικού της προγράμματος, η Ικτίνος βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το τραπεζικό σύστημα για την αναδιάρθρωση του υφιστάμενου δανεισμού και την παροχή νέας χρηματοδότησης. Οι μέχρι σήμερα επαφές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικές και η διοίκηση εκτιμά ότι οι σχετικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου, ενισχύοντας σημαντικά τη ρευστότητα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της εταιρείας.
Παράλληλα, συνεχίζεται με ιδιαίτερα θετικές ενδείξεις η προσπάθεια αξιοποίησης του μεγάλου τουριστικού ακινήτου της εταιρείας στη Σητεία Κρήτης. Κατά τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα, μεταξύ των οποίων η υπογραφή Letter of Intent με την Auberge Resorts Collection, από τις πιο αναγνωρισμένες διαχειρίστριες πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων παγκοσμίως με έδρα τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επιλογής του διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου που θα αναλάβει τον επανασχεδιασμό και την αρχιτεκτονική ωρίμανση του έργου. Ενδεχομένως ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί η επιλογή.
Τέλος, η Ικτίνος σημειώνει ότι διαθέτει σήμερα ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία: παρουσία άνω των 50 ετών στον κλάδο, παραγωγική δραστηριότητα σε μερικά από τα σημαντικότερα κοιτάσματα ελληνικού μαρμάρου, εξαγωγική παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες παγκοσμίως και ένα σαφές στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.
