Σημαντική αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε η Saudi Aramco σήμερα Τρίτη για το β’ τρίμηνο, έπειτα από μια περίοδο σοβαρών διαταραχών στις μεταφορές μέσω των Στενών του Ορμούζ, εξαιτίας της ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο κατέγραψε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 125,2 δισ. σαουδαραβικών ριάλ (33,4 δισ. δολάρια) κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη 31,59 δισ. δολαρίων.
Τα αποτελέσματα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες διεθνώς ανακοινώνουν εντυπωσιακά τριμηνιαία κέρδη, επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων λόγω των εχθροπραξιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Η σύγκρουση, η οποία διαρκεί πλέον περισσότερο από πέντε μήνες και είχε ήδη επεκταθεί πέρα από τα κύρια μέτωπά της, έχει εμπλέξει τις τελευταίες ημέρες και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ και η Αίγυπτος.
Η Aramco έχει αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του πολέμου με το Ιράν αξιοποιώντας τον αγωγό East-West, μήκους 1.200 χιλιομέτρων (746 μιλίων), ο οποίος καταλήγει στην Ερυθρά Θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό παρακάμπτει τα Στενά του Ορμούζ και διατηρεί τις εξαγωγές της στη μέγιστη δυναμικότητα των 7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.
Βασικά στοιχεία του δεύτερου τριμήνου:
- Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στα 25,4 δισ. δολάρια κατά το δεύτερο τρίμηνο.
- Ο δείκτης μόχλευσης (gearing ratio) ανήλθε στο 6,2% στα τέλη Ιουνίου, έναντι 4,8% στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
- Η Aramco δήλωσε ότι συνεχίζει να αξιοποιεί τον αγωγό East-West προκειμένου να αυξήσει την ευελιξία στον εφοδιασμό.
«Παρά τις πρωτοφανείς διαταραχές στον εφοδιασμό μέσω των Στενών του Ορμούζ, συνεχίσαμε να αποδεικνύουμε την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων μας και τον πολυετή στρατηγικό σχεδιασμό μας, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων υποδομών όπως ο αγωγός East-West, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης και οι τερματικοί σταθμοί εξαγωγών», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Αμίν Χ. Νάσερ.
«Αυτό μας επέτρεψε να διατηρήσουμε την παραγωγή και τις εξαγωγές μας, ενώ παράλληλα προωθήσαμε σημαντικά έργα, παρά το ιδιαίτερα δύσκολο περιφερειακό περιβάλλον», πρόσθεσε.
Το διοικητικό συμβούλιο της Aramco ανακοίνωσε επίσης ότι θα καταβάλει βασικό μέρισμα ύψους 21,9 δισ. δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.
