Η Samsung Electronics περνά στην αντεπίθεση απέναντι στις αυξανόμενες απαιτήσεις των επενδυτών για μεγαλύτερες επιστροφές κεφαλαίου, ανακοινώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα ανταμοιβής στην ιστορία της Νότιας Κορέας.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μνημών στον κόσμο σχεδιάζει να επιστρέψει φέτος στους επενδυτές έως 110 τρισ. γουόν, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 80 δισ. δολάρια. Με τον τρόπο αυτό, η Samsung ακολουθεί την SK Hynix, η οποία επίσης αξιοποιεί την ισχυρή ζήτηση για τσιπ που συνδέεται με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, περίπου το ήμισυ των ελεύθερων ταμειακών ροών θα κατευθυνθεί στους μετόχους. Η Samsung σχεδιάζει ήδη τη διανομή 30 τρισ. γουόν σε μετρητά ως μέρισμα για το τρίτο τρίμηνο, ενώ προβλέπει και επαναγορά μετοχών ύψους περίπου 15 τρισ. γουόν για την κάλυψη προγραμμάτων αποζημίωσης εργαζομένων.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το υπόλοιπο ποσό. Η τελική απόφαση για τις υπόλοιπες επιστροφές κεφαλαίου αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο τον Ιανουάριο.
Οι επενδυτές περίμεναν κάτι ακόμα καλύτερο
Η ανακοίνωση δεν ικανοποίησε πλήρως την αγορά. Οι μετοχές της Samsung υποχώρησαν έως και 2,6% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, καθώς ορισμένοι επενδυτές ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα, που θα μπορούσε να φτάσει τα 150 τρισ. γουόν.
Η εξέλιξη αντανακλά την αυξανόμενη πίεση προς τη Samsung να μοιραστεί μεγαλύτερο μέρος των τεράστιων ταμειακών διαθεσίμων που δημιουργεί από την έκρηξη της αγοράς των τσιπ μνήμης. Η SK Hynix έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 40 τρισ. γουόν, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάλογες κινήσεις από τη Samsung.
Οι δύο νοτιοκορεατικές εταιρείες αποτελούν βασικούς προμηθευτές μνημών για την Nvidia και βρίσκονται στην καρδιά της παγκόσμιας επενδυτικής έκρηξης γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Η αυξημένη ζήτηση για προηγμένες μνήμες έχει ενισχύσει σημαντικά τα οικονομικά τους μεγέθη και έχει δημιουργήσει ισχυρές προσδοκίες μεταξύ των μετόχων.
