Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση καθώς δεν διαθέτουν το μέγεθος ούτε και την ευελιξία των μεγάλων, όπως προκύπτει από την Έρευνα έρευνα «Σφυγμός του επιχειρείν», που παράγγειλε ο ΣΕΒ στην εταιρεία MRB Hellas. Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων αξιολογεί θετικά την κατάσταση της χώρας, ωστόσο αυξάνονται οι προβληματισμοί τους για το μέλλον. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων που θα δώσει αυξήσεις στο προσωπικό, υπάγεται στον κλάδο της βιομηχανίας. Συνολικά, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι θα δώσουν αυξήσεις μισθών το 2025.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο «να βοηθήσουμε να μεγαλώσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είτε με οργανική ανάπτυξη, είτε με συγχωνεύσεις. Τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΒ συζητά με την κυβέρνηση την παροχή φορολογικών κινήτρων, προκειμένου να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις. Ωστόσο οι συγχωνεύσεις συναντούν εμπόδιο και την ελληνική κουλτούρα που λέει ότι ‘μοναχός σου χόρευε κι όσο θέλεις πήδα’».
Η γενική θεώρηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας
Ειδικότερα, αξιολογώντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, το 33,8 των επιχειρήσεων την αντιμετωπίζει ως αρκετά ή πολύ άσχημη, το 44,7% ως ούτε καλή, ούτε άσχημη και το 21,6% ως πολύ ή αρκετά καλή. Από αυτές που βλέπουν την οικονομική κατάσταση ως πολύ ή αρκετά καλή, από τις μεγάλες επιχειρήσεις αποτελούν το 27,1%, ενώ από τις μικρές είναι μόλις το 19,6% και από τις μεσαίες το 20,9%.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις με ποσοστό 71,5% είναι η εύρεση προσωπικού για το 93,9% των μεσαίων το κόστος ενέργειας και το 83,8% οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.
Ωστόσο από το σύνολο των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν, σε ποσοστό μόλις 14,5% εκτιμά ότι θα βελτιωθεί πολύ ή αρκετά, ενώ το 48,4% εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερή. Και σε αυτή την περίπτωση οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην πρώτη περίπτωση της πιθανής μεγάλης ή αρκετά μεγάλης βελτίωσης, παραμένουν οι πιο απαισιόδοξες με μόλις 13,6% και 11,1% αντίστοιχα.
Τι περιμένουν για την αύξηση του τζίρου τους
Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα αύξησης του τζίρου τους για το 2024, το 54,9% του συνόλου όσων ερωτήθηκαν εκτιμά ότι αυτό συνέβη στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, μείωση προβλέπει το 16,5% και σταθερότητα το 25,9%. Από αυτές που αύξηση, είναι το 76,2% των μεγάλων επιχειρήσεων, το 54,5% των μεσαίων και το 45,2% των μικρών. Από αυτές που βλέπουν μείωση ποσοστό που εκτιμά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο είναι 8,3% από τις μικρές επιχειρήσεις, 0,7% από τις μεσαίες και 6,4% από τις μεγάλες. Ως προς το 2025 το 43,6% των ερωτηθέντων βλέπει αύξηση τζίρου, το 13,3% βλέπει μείωση και το 36,9% σταθερότητα.
Σταθερός αριθμός προσωπικού για 7 στις 10 επιχειρήσεις
Για το ενδεχόμενο αύξησης ή διατήρησης του προσωπικού εντός του 2024, το 21% του συνόλου είδε αύξηση, το 9,3% μείωση και το μεγαλύτερο ποσοστό, 68,7% βλέπει σταθερότητα. Αντίστοιχα για το 2025 το 20% εκτιμά ότι θα αυξηθεί, το 43,% ότι θα μειωθεί και το 27,4% ότι θα μείνει σταθερό.
Ως προς τις υλοποιούμενες επενδύσεις, οι επενδύσεις συνεχίζουν να θέλουν να επενδύσουν, ωστόσο χρειάζονται βοήθεια. Το 20,4% βλέπει αύξηση επενδύσεων για τα έτη 2024-2025.
Σημειώνεται ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 647 επιχειρήσεων όλων των μεγεθών, και πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδική βάση μέσω τηλεφώνου. Η επικοινωνία με τις ερωτηθείσες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε μετά την εκλογή Τραμπ στην Αμερική, πριν όμως ανακοινωθούν οι δασμοί.