Στην εξαγορά των πολυκαταστημάτων Erα στην Κύπρο από την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Κύπρου Ermes Department Stores του ομίλου Σιακόλα (CTC Group) προχώρησαν οι όμιλοι Politikos, Φάις και Notos Συμμετοχών, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί στην Ελλάδα τις επόμενες ώρες επισήμως, ενώ ήδη έχει γίνει σχετική γνωστοποίηση από την εισηγμένη Ermes Department Stores στην Κύπρο.
Το 50% βάσει της συμφωνίας αυτής ανήκει πλέον στον όμιλο Politikos, ποσοστό 16,5% ανήκει στον όμιλο Φάις μέσω της One Outlet Α.Ε. και το υπόλοιπο ποσοστό ανήκει στον όμιλο Notos Συμμετοχών. Επίκειται η ανακαίνιση των καταστημάτων το προσεχές χρονικό διάστημα.
Η εξαγορά έγινε έναντι ενός ευρώ ανά μετοχή. H πώληση πραγματοποιήθηκε προς την εταιρεία Gencom Ltd. Πρόκειται για τα ERA Mall of Cyprus Λευκωσία, ERA Apollon Λεμεσός, ERA Zenon Λάρνακα και ERA Korivos Πάφος.
Η συμφωνία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ermes και τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού Κύπρου, καθώς και της πλήρωσης πρόσθετων όρων. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη μεταβίβαση των μακροπρόθεσμων μισθωτικών συμβάσεων των πολυκαταστημάτων στη Gencom, η οποία αναλαμβάνει επίσης υποχρεώσεις 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι 2025.
Η ανακοίνωση της Φάις
Η Φάις Συμμετοχών Α.Ε. με διακριτικό τίτλο Fais Group ανακοινώνει την απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία «Gencom Ltd» με έδρα τη Λευκωσία. Η εταιρεία ανήκει στην ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Α.Ε., συμφερόντων της οικογένειας Πολιτικός, που διαχειρίζεται το γνωστό eshop και πολυκατάστημα στη Λαμία.
Πιο συγκεκριμένα, η Εταιρεία GENCOM LTD υπέγραψε στις 8/5/2025 με την Ermes Departments Stores Plc συμβόλαιο για την εξαγορά της επιχείρησης των Πολυκαταστημάτων γνωστά με την επωνυμία Era Department Stores και τα οποία βρίσκονται στην Κύπρο. Πρόκειται για τα πολυκαταστήματα ERA Mall of Cyprus Λευκωσία, ERA Apollon Λεμεσός, ERA Zenon Λάρνακα και ERA Korivos Πάφος, έναντι τιμήματος 1 ευρώ.
H Φάις Συμμετοχών Α.Ε., θα συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1.495.000 ευρώ με ποσό 250 χιλ ευρώ μέσω της κατά 100% θυγατρικής της με την επωνυμία ONE OUTLET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΚΠΤΩΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ για την εμπορική ανάπτυξη και αναβάθμιση των εν λόγω πολυκαταστημάτων.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου, η Φάις Συμμετοχών Α.Ε. θα κατέχει ποσοστό 16,67%.
Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της εξαγοράς τελή υπο την έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού της Κύπρου.