Σε ένα από τα μεγαλύτερα κύματα απολύσεων που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό τομέα της Κεντρικής Αμερικής, η Chiquita Panama ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι προχωρά στην απόλυση όλων των ημερήσιων εργαζομένων της στην επαρχία Μπόκας δελ Τόρο, επικαλούμενη «αδικαιολόγητη εγκατάλειψη εργασίας» από τα τέλη Απριλίου.
Η εταιρεία, με επίσημη ανακοίνωση, γνωστοποίησε πως «προχώρησε στον τερματισμό της απασχόλησης όλων των ημερήσιων εργατών μας», υποστηρίζοντας ότι έχει ήδη υποστεί ζημίες τουλάχιστον 75 εκατομμυρίων δολαρίων εξαιτίας της 24ήμερης απεργίας στις φυτείες μπανάνας. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην Chiquita, ο αριθμός των απολύσεων ανέρχεται σε περίπου 5.000 εργαζόμενους από τους συνολικά 6.500 που απασχολεί η εταιρεία στον Παναμά.
Η απεργία ξέσπασε στο πλαίσιο ευρύτερων κοινωνικών αναταραχών στη χώρα, με χιλιάδες Παναμανούς να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, τις οποίες θεωρούν απειλή για τις μελλοντικές συντάξεις τους. Οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα και ειδικά στις φυτείες μπανάνας αποτέλεσαν μια από τις πιο οργανωμένες και δυναμικές εστίες αυτής της αντίδρασης.
Η Chiquita διευκρίνισε ότι όσοι εργαζόμενοι απολύονται πρέπει να παρουσιαστούν στα γραφεία της για να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις και τις οφειλόμενες αμοιβές που δικαιούνται.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο υπερασπίστηκε τη στάση της εταιρείας, δηλώνοντας κατά τη διάρκεια εβδομαδιαίας συνέντευξης Τύπου ότι «η απεργία αυτή είναι παράνομη». Σύμφωνα με τον ίδιο, το Εργατικό Δίκαιο της χώρας προβλέπει απόλυση με νόμιμη αιτία σε περιπτώσεις τέτοιων απεργιών, τις οποίες χαρακτήρισε «ντε φάκτο» και όχι «νόμιμες».
«Η εταιρεία θα πρέπει να ενεργήσει αναλόγως, απολύοντας όσους είναι αναγκαίο για να σωθεί η επιχειρησιακή της δραστηριότητα στην Μπόκας. Πιστέψτε με, με πονάει αυτό, αλλά αυτή η αδιαλλαξία δεν ωφελεί κανέναν», πρόσθεσε ο Μουλίνο, σημειώνοντας ότι κανένας άλλος τομέας στην περιοχή δεν προσφέρει τόσες πολλές θέσεις εργασίας όσο ο τομέας της μπανάνας.
Το περιστατικό αναδεικνύει τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση που ταλανίζει τον Παναμά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης συγκρούονται με τις ανάγκες και τις προσδοκίες των χαμηλόμισθων εργαζομένων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη βιωσιμότητα βασικών παραγωγικών μονάδων της χώρας.