SoftBank: Ιαπωνία & ΗΠΑ σχεδιάζουν υπερταμείο επενδύσεων, 300 δισ.

Ο Μασαγιόσι Σον της SoftBank προτείνει τη δημιουργία ενός αμερικανο-ιαπωνικού κρατικού ταμείου πλούτου για μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ

Ο Μασαγιόσι Σον, ιδρυτής και CEO της SoftBank © EPA/JIJI PRESS JAPAN OUT EDITORIAL USE ONLY/ NO ARCHIVES

Ο ιδρυτής της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, διατύπωσε την ιδέα της δημιουργίας ενός κοινού αμερικανο-ιαπωνικού κρατικού ταμείου πλούτου που θα πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε τεχνολογία και υποδομές στις ΗΠΑ, αναφέρουν οι Financial Times.

Η ιδέα έχει τεθεί σε υψηλά πολιτικά επίπεδα στην Ουάσιγκτον και το Τόκιο, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στην κατάσταση, και θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες κυβερνήσεις για τη δημιουργία στενότερων επενδυτικών δεσμών με τις ΗΠΑ.

Το σχέδιο, το οποίο έχει συζητηθεί απευθείας μεταξύ του Σον και του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ Μπέσεντ και έχει περιγραφεί σε άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και στις δύο χώρες, δεν έχει ακόμη αποκρυσταλλωθεί σε επίσημη πρόταση, σύμφωνα με τρία άτομα που επικαλούνται οι FT.

Ωστόσο, η ιδέα του κοινού ταμείου έχει τεθεί αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι Ιάπωνες διαπραγματευτές και η κυβέρνηση Τραμπ πλησιάζουν προς μια εμπορική συμφωνία. Η Ιαπωνία από την πλευρά της,  θα πιέσει για μηδενικούς δασμούς, ενώ η αμερικανική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα πάει χαμηλότερα από τον «βασικό» δασμό του 10%.

Όμως, μετά από τηλεφώνημα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σιγκέρου Ισίμπα την Παρασκευή, ο τελευταίος δήλωσε στα εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι αναμένει πλέον ότι η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο στο περιθώριο της συνόδου της G7 στον Καναδά στα μέσα Ιουνίου θα αποτελέσει «ορόσημο» στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη δομή του ταμείου πλούτου, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών θα είναι συνιδιοκτήτες και διαχειριστές του ταμείου, το καθένα με ένα σημαντικό μερίδιο. Στη συνέχεια, θα ανοίξουν το όχημα σε άλλους επενδυτές περιορισμένης συμμετοχής και θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν στους απλούς Αμερικανούς και Ιάπωνες την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα μερίδιο.

300 δισ. δολάρια το αρχικό κεφάλαιο του επενδυτικού ταμείου

Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συζητήσεις δήλωσε ότι για να είναι αποτελεσματικό στις επενδυτικές του φιλοδοξίες το ταμείο θα πρέπει να είναι «τεράστιο» – με δυνητικά 300 δισ. δολάρια αρχικό κεφάλαιο και στη συνέχεια με μεγάλη μόχλευση.

Η ελκυστικότητα του κοινού ταμείου θα πηγάζει από την ικανότητά του να προσφέρει μια ροή εσόδων και στις δύο κυβερνήσεις, σύμφωνα με άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις λεπτομέρειές του.

«Η θεωρία είναι ότι ο Μπέσεντ αναζητά ροές εσόδων για το υπουργείο Οικονομικών που δεν συνεπάγονται αύξηση των φόρων, και όσο μακρινό και αν ακούγεται αυτό το κοινό ταμείο, θεωρητικά θα το παρείχε αυτό», δήλωσε ένα πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η ιδέα είχε προωθηθεί ως μια σαφής ρήξη με προηγούμενες στρατηγικές.

Το άτομο πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι ο Μπέσεντ «θέλει κάτι που μπορεί να γίνει το σχέδιο για μια νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική μεταξύ κρατών, ενώ η Ιαπωνία θέλει ένα σωστά ρυθμισμένο σύμφωνο που θα προστατεύει την Ιαπωνία από τις ad hoc αποφάσεις της πολιτικής του Οβάλ Γραφείου».

Στο παρελθόν, πρόσθεσε το άτομο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ή μεμονωμένες πολιτείες προσέφεραν φορολογικά κίνητρα σε μεγάλους άμεσους επενδυτές για την κατασκευή εργοστασίων ή έργων υποδομής. Η προσδοκία πίσω από αυτή τη στρατηγική ήταν ότι η κυβέρνηση θα εισέπραττε έμμεσα φόρους σε κάποιο σημείο. Όμως οι επενδύσεις που θα γίνονταν από το προβλεπόμενο κοινό ταμείο θα απέδιδαν άμεσα κέρδη ανάλογα με την αρχική επένδυση.

Ο Σον βρίσκεται κοντά στον Τραμπ και ήταν εξέχων επισκέπτης στο σπίτι του επερχόμενου προέδρου στο Mar-a-Lago τον Δεκέμβριο. Έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πρόταση για το κοινό ταμείο, δήλωσαν οι δύο άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην κατάσταση, ελπίζοντας ενδεχομένως ότι τελικά θα διαδραματίσει ρόλο στην καθοδήγηση των επενδυτικών αποφάσεων του ταμείου.

Το αφεντικό της SoftBank έχει συνηθίσει να κάνει ανοίγματα υψηλού κινδύνου και στάθηκε δίπλα στον Τραμπ τον Ιανουάριο για να παρουσιάσει το σχέδιο Stargate ύψους 500 δισ. δολαρίων για την κατασκευή αμερικανικών κέντρων δεδομένων και υποδομών τεχνητής νοημοσύνης με την OpenAI και την Oracle. Είναι το είδος του έργου που θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις από το προτεινόμενο ταμείο πλούτου, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις σκέψεις του Σον.