Ιδιαίτερη έμφαση έχει δώσει στους Έλληνες προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζεται η Lidl Ελλάς, καθώς το 68% του κύκλου εργασιών της προέρχεται από τα ελληνικά προϊόντα. Επί του παρόντος διατηρεί συνεργασία με περισσότερους από 400 προμηθευτές ανά την Επικράτεια. Τα παραπάνω ανέφερε ο Γιάννης Καρανάτσιος, Chief Commercial Officer και μέλος διοίκησης της αλυσίδας, στο πλαίσιο εταιρικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στον Έβρο και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας Εβροφάρμα, η οποία αποτελεί έναν εκ των προμηθευτών της.
Το 2024 η Lidl έγινε δεύτερος παίκτης στην Ελλάδα από πλευράς κύκλου εργασιών και είναι ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών της κινείται περίπου στο επίπεδο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι εξαγωγές που πραγματοποιούν οι Έλληνες προμηθευτές μέσω της Lidl ξεπέρασαν σε αξία τα 500 εκατομμύρια ευρώ στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Από αυτά, 185 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Σε επίπεδο όγκου, 7.500 φορτηγά με προϊόντα μαναβικής ταξίδεψαν πέρυσι στο εξωτερικό. Σε ό,τι αφορά την εξαγωγή χαλουμιού, ανέρχεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Πρωτιά στις περισσότερες κατηγορίες γαλακτοκομικών
Σε ορισμένες κατηγορίες η εταιρεία με το εμπορικό σήμα γαλακτοκομικών ΓΑΛΠΟ είναι πρώτη από πλευράς μεριδίου πωλήσεων σε όγκο. Η αλυσίδα είναι πρώτος παίκτης από πλευράς μεριδίων σε όγκο στο φρέσκο γάλα 7 ημερών, στο γιαούρτι, στη φέτα και το λευκό τυρί, ενώ είναι πρώτος παίκτης και στο κίτρινο τυρί που παράγεται στην Ελλάδα. Στο φρέσκο γάλα διακινεί πάνω από 11.500 τόνους γιαούρτι, στη φέτα και το λευκό τυρί πάνω από 6.200 τόνους, στο φρέσκο γάλα πάνω από 13.500 τόνους και στο κίτρινο τυρί πάνω από 1.100 τόνους. Ο Έβρος παράγει 25.000 τόνους ετησίως και από αυτούς η Lidl θα μπορούσε να απορροφήσει το 50%, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της σε γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το εμπορικό σήμα ΓΑΛΠΟ ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1998, με έμφαση στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το 2014 έγινε ο επανασχεδιασμός της μάρκας, όταν η αλυσίδα συνεργαζόταν με 9 προμηθευτές και διέθετε 40 κωδικούς, επανασχεδιάστηκε το 2019, διαθέτοντας 65 κωδικούς και 10 προμηθευτές, και πέρυσι έγινε η παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του brand, με περισσότερους από 90 κωδικούς και συνεργασία με 17 προμηθευτές. Το όνομα ΓΑΛΠΟ προέρχεται από τη φράση «Γαλακτοκομικά Ποιότητας».
Αυτήν τη στιγμή συνεργάζεται με 17 Έλληνες προμηθευτές για τα προϊόντα ΓΑΛΠΟ και 2 στην Κύπρο, καθώς και με 19 μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα και 2 στην Κύπρο.
Η συνεργασία της Lidl με την Εβροφάρμα
Η συνεργασία της Εβροφάρμας με τη Lidl Ελλάς ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται απρόσκοπτα έως και σήμερα, όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο Χρήστος Παπαζηλάκης, διευθύνων σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας. H Εβροφάρμα πραγματοποιεί αυτήν τη στιγμή επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ στην έδρα της στο Διδυμότειχο. Το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται χωρίζεται σε τρία στάδια και πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2026.
Η Εβροφάρμα ιδρύθηκε το 1994 από τα αδέρφια Θανάση και Πασχάλη Παπαζηλάκη, με στόχο την παραγωγή φρέσκου γάλακτος για την εξυπηρέτηση των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης. Σταδιακά άρχισε να αναπτύσσεται με τη δημιουργία μιας μεγάλης γκάμας προϊόντων.
Οι πωλήσεις της κατά 20% προέρχονται από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά 50% από την υπόλοιπη χώρα και κατά 30% από τις εξαγωγές. Περίπου το 50% του τζίρου της προέρχεται από τη Lidl. Το 30% των εξαγωγών πραγματοποιείται μέσω του δικτύου της Lidl σε 14 χώρες.
Παραμένει στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η βιομηχανία απασχολεί 180 εργαζόμενους, το 80% των οποίων διαμένει στις περιοχές του Βορείου Έβρου, με μέσο όρο ηλικίας τα 39 έτη. Συνεργάζεται με 450 κτηνοτρόφους απ’ όλη τη Θράκη. Το 2000 η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο και, σύμφωνα με τον κύριο Παπαζηλάκη, θα παραμείνει, διατηρώντας ωστόσο επιφυλακτική στάση, ενώ στόχος είναι να ενισχύσει την αξία της μετοχής της στο ταμπλό.