Γυρίζοντας κανείς το χρόνο πίσω και εξετάζοντας τον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα, θα έβλεπε σίγουρα αρκετές ανακατατάξεις στην αγορά. Θα παρατηρούσε επίσης πως κάποιες εταιρείες που πριν από δέκα χρόνια, ήταν σημαντικά μικρότερες σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα.
Τα ενδεικτικότερα παραδείγματα αποτελούν η Θεόνη Α.Ε. (ΑΗΒ Group), του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία, Δημήτρη Τσέλιου, η οποία το 2015 είχε κύκλο εργασιών 3,03 εκατομμύρια ευρώ και ζημίες 650 χιλιάδες ευρώ και η Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. με τζίρο 8,57 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,26 εκατομμύρια ευρώ. H πρώτη με έδρα τη Βατσουνιά Καρδίτσας και η δεύτερη με έδρα την Πιερία και εμπορικά σήματα τα νερά Θεόνη και Διός-Σέλι αντίστοιχα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1996 και μπήκε στην αγορά το 2013. Έως και το 2015 ήταν ζημιογόνος, ενώ από το 2016 άρχισαν να αποδίδουν οι επενδύσεις που είχαν γίνει έως τότε με την εταιρεία να εισέρχεται σε κερδοφορία, κάτι που διατήρησε σταθερά στα χρόνια που ακολούθησαν έως και σήμερα.
H Θεόνη το 2024 άγγιξε σε τζίρο τα 35 εκατομμύρια ευρώ με προϋπολογισμό για φέτος τα 35 εκατομμύρια ευρώ και η Μεντεκίδης έφτασε τα 23,5 εκατομμύρια ευρώ το 2024, από τα 20,45 εκατομμύρια ευρώ του 2023 και περαιτέρω προοπτική ανάπτυξης πωλήσεων για φέτος. Θυμίζουμε ότι το 2023, απέκτησαν ποσοστό πλειοψηφίας στη δεύτερη οι επιχειρηματίες Σπύρος Θεοδωρόπουλος, Απόστολος Ταμβακάκης και Νίκος Καραμούζης.
Σημειώνεται ότι η Μεντεκίδης υλοποίησε νέα επένδυση σε φωτοβολταϊκά πάνελ, αποτελώντας την πρώτη επένδυση που ενέκρινε το νέο μετοχικό σχήμα εγκαθιστώντας 1,3 MW μία επένδυση περίπου 800.000 ευρώ, η οποία ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα 500 KW. Mε αυτόν τον τρόπο η εταιρεία καλύπτει πάνω από 40% των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια. Ταυτόχρονα, υφίσταται εγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 11 εκατομμύρια θα διατεθούν για τις εγκαταστάσεις του νερού Διός στην Πιερία και 2,5 εκατομμύρια για το Σέλι στις εγκαταστάσεις που βρίσκονται στους πρόποδες του Βερμίου, τα οποία αφορούν στην προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού με αντικείμενο την αύξηση της παραγωγικότητας, την κατασκευή νέων αποθηκευτικών χώρων και άλλων παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τη λειτουργία των δύο εργοστασίων.
Διός: Στην τέταρτη θέση της οργανωμένης λιανικής με μερίδιο 4,7%
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία αγοράς που έχει στη διάθεσή του το powergame.gr, τα δύο νερά της Μεντεκίδης είχαν ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων στο πρώτο πεντάμηνο του 2025 κατά 9,9% με την εταιρεία να έχει μερίδιο 5,1% σε όγκο (αυξημένο κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2024). Επιμερίζοντας τα δύο εμπορικά της σήματα, το Διός είχε ανάπτυξη όγκου πωλήσεων κατά 13% στο πεντάμηνο, αυξάνοντας το μερίδιό του στο 4,7% από 4,3% το 2024.
Θεόνη: Στο 7,9% το μερίδιο αγοράς
Αντίστοιχα, το Θεόνη, κατάφερε να επανέλθει στην αγορά μετά από ένα χρονικό διάστημα όπου αντιμετώπισε προβλήματα στην παραγωγή του το 2024, ανακτώντας και με όχημα προωθητικές ενέργειες στα ράφια το μερίδιό του. Στο πεντάμηνο ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 30,9% και το μερίδιο από 6,3% που ήταν τον Μάιο του 2024 αυξήθηκε σε 7,9% τον Μάιο του 2025.
Σημειώνεται ότι στο επώνυμο νερό το Θεόνη καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε πωλήσεις πίσω από τον Βίκο και το Ζαγόρι, ενώ το Διός βρίσκεται στην τέταρτη θέση της αγοράς μετά τους Βίκο, Ζαγόρι, Θεόνη. Τα παραπάνω στοιχεία μεριδίων λαμβάνουν υπόψη τους το σύνολο των σούπερ μάρκετ πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένης της Lidl, των μικρών καταστημάτων λιανικής (convenience stores) και των περιπτέρων.
Πώς δημιουργήθηκαν οι δύο εταιρείες
Η Μεντεκίδης δημιουργήθηκε το 1992 από τον Σάββα Μεντεκίδη με πρώτη της έδρα τη Σπηλιά Κοζάνης, γενέτειρα του ιδρυτή της, ο οποίος, αφού αποστρατεύτηκε από την αεροπορία, όπου ήταν αξιωματικός (οπλουργός), πραγματοποίησε το επόμενο επαγγελματικό του βήμα. Μετά από μια σύντομη ενασχόληση με τον χώρο της ψυχαγωγίας στον Βόλο, όπου διέμενε η οικογένεια, επένδυσε στον κλάδο της εμφιάλωσης νερού. Κάπως έτσι κι έχοντας δει τις προοπτικές για το φυσικό μεταλλικό νερό έστησε το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας στη Σπηλιά, αξιοποιώντας την πηγή «Άσσος», στους πρόποδες του Βερμίου και συστήνοντας στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό «Σέλι». Έναν μόλις χρόνο αργότερα ο γιος του, Δημήτρης, εισερχόταν στην εταιρεία σε ηλικία 23 ετών. Η εταιρεία εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, προσλαμβάνοντας στην πορεία ένα στέλεχος με μακρά θητεία 25 ετών στη Nestle, καταφέρνοντας να μετεξελιχθεί σταδιακά από μία οικογενειακή επιχείρηση σε μία αναπτυσσόμενη εταιρεία με σύγχρονους κανόνες λειτουργίας, η οποία προσέλκυσε πριν από περίπου δύο χρόνια το ενδιαφέρον των Ταμβακάκη, Καραμούζη και Θεοδωρόπουλου.
Στην περίπτωση του Θεόνη, ο ιδρυτής της Δημήτρης Τσέλιος, άφησε πίσω του τις οικογενειακές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημιουργώντας την εταιρεία στην Καρδίτσα με την εταιρεία να εισέρχεται στην αγορά στα πρώτα χρόνια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Εκτός από την ελληνική αγορά η εταιρεία εξάγει σήμερα σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.