Στο… ύψος τους επιμένουν να είναι τα κρατικά «φέσια», με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου να παραμένουν πεισματικά πάνω από τα 3,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμοι συνεχίζουν να συσσωρεύουν χρέη προς ιδιώτες και συνταξιούχους, την ώρα που η ΑΑΔΕ αναζητεί χιλιάδες φορολογούμενους για να τους επιστρέψει 206 εκατ. ευρώ που δικαιούνται.
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει τις προθεσμίες πληρωμών, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να την έχει ήδη καταδικάσει για τις χρόνιες καθυστερήσεις των νοσοκομείων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον Ιούνιο:
- Νοσοκομεία: Τα δημόσια νοσοκομεία οφείλουν 1,599 δισ. ευρώ σε προμηθευτές -ίδιο ποσό με τον Μάιο, αλλά αυξημένο κατά 435 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχή του έτους. Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να εξυγιάνει τον ρυθμό αποπληρωμής και καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ, η οποία προβλέπει μέγιστη προθεσμία 60 ημερών για τις πληρωμές των δημόσιων φορέων υγείας. Το Δικαστήριο διαπίστωσε συστηματική αποτυχία της χώρας να διασφαλίσει την έγκαιρη εξόφληση ιδιωτών προμηθευτών ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού, με την κατάσταση να παραμένει προβληματική.
- Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης: Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 612 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 8 εκατ. ευρώ σε έναν μήνα και κατά 27 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2024. Οι εκκρεμότητες αφορούν κυρίως καθυστερήσεις στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι το 2017 τα αντίστοιχα χρέη είχαν χτυπήσει «κόκκινο», αγγίζοντας τα 1,531 δισ. ευρώ.
- Δήμοι – ΟΤΑ: Ανοδικά κινήθηκαν και οι οφειλές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες), φτάνοντας τα 264 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο.
- Νομικά Πρόσωπα: Τα χρέη νομικών προσώπων του Δημοσίου μειώθηκαν οριακά, από 249 εκατ. ευρώ τον Μάιο σε 222 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.
- Επιστροφές φόρων: Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν κατά 72 εκατ. ευρώ μέσα σε έναν μήνα και διαμορφώθηκαν σε 722 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, από 650 εκατ. ευρώ που ήταν τον Μάιο. Από αυτές:
- 330 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που καθυστερούν πάνω από 90 ημέρες (αύξηση 61 εκατ. ευρώ),
- 392 εκατ. ευρώ εκκρεμούν για διάστημα μικρότερο των 90 ημερών,
- 200 εκατ. ευρώ δεν αποδίδονται λόγω μη υποβολής δικαιολογητικών ή αδυναμίας επικοινωνίας με τον δικαιούχο,
- 206 εκατ. ευρώ παραμένουν αδιάθετα, καθώς η ΑΑΔΕ αναζητεί ακόμα τους φορολογούμενους που δικαιούνται τα ποσά.