Ξεκινά η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι πληρώνουν περισσότερο

Η εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για το 2026 ξεκινά και φέρνει μειώσεις για χαμηλά εισοδήματα. Ποιοι δεν θα πληρώσουν ούτε ευρώ και για ποιους θα αυξηθεί

ΕΝΦΙΑ©eurokinissi

Την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2026 ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η φορολογική διοίκηση για περισσότερους  από 6,5 εκατ. ιδιοκτήτες. Τα εκκαθαριστικά, συνολικού ύψους 2.3 δισ. ευρώ, αναμένονται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στα τέλη Μαρτίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2027. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φόρο ανάλογο με την αξία του, ενώ αυτό είναι ασφαλισμένο, την οικογενειακή- εισοδηματική αλλά και την περιουσιακή κατάσταση του υπόχρεου. Αυτό σημαίνει ότι τα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι πολλών ταχυτήτων!

Ειδικότερα:

Όσοι ασφάλισαν τη κατοικία τους αντικειμενικής αξίας έως 500.000 ευρώ για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα ολόκληρο το 2025 θα έχουν έκπτωση 20% από 10% πέρυσι στο ποσό του φόρου, ενώ για ασφάλιση από 3 έως 11 μήνες η μείωση είναι χαμηλότερη και ανάλογη του χρονικού διαστήματος. Επίσης μειωμένος θα είναι ο λογαριασμός για όσους μέσα στο 2025 πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα με γονική παροχή, δωρεά και κληρονομιά

Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι που το 2025

Α) απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά

Β) απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).

Γ) τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους

Αμετάβλητος θα είναι ο λογαριασμός για όσους δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2025 δηλαδή δεν απέκτησαν ή δεν μεταβίβασαν ακίνητα καθώς και για όσους ασφάλισαν έναντι φυσικών καταστροφών τη κατοικία τους αντικειμενικής αξίας πάνω από 500.000 καθώς θα έχουν την ίδια  έκπτωση 10%.

Ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά το ήμισυ  για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

Α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού.

Εξαιρούνται από τον ΕΝΦΙΑ όσοι έχουν πληγεί από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές 

Μία σημαντική αλλαγή, αφορά τους ιδιοκτήτες που διατηρούν την κύρια κατοικία τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, εξαιρουμένων εκείνων που βρίσκονται στην Περιφέρεια Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων). Για τους φορολογουμένους αυτούς, ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 50% φέτος και θα μηδενιστεί πλήρως το 2027. Η έκπτωση αυτή ισχύει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:

-Αφορά αποκλειστικά την κύρια κατοικία και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτή (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία).

-Η συνολική φορολογητέα αξία της κατοικίας (με βάση την πλήρη κυριότητα) δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ.

Με άλλα λόγια, η έκπτωση 50% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία, ενώ τυχόν άλλα ακίνητα (εξοχικά, οικόπεδα, αγροτεμάχια) ή κατοικίες αξίας άνω των 400.000 ευρώ δεν επωφελούνται από τις αλλαγές.

Το μέτρο αφορά περισσότερους από 1.000.000 φορολογούμενους σε 12.720 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα (ηπειρωτική και νησιωτική), όπου κατοικούν περίπου 2,1 εκατομμύρια πολίτες.