Τα τελευταία χρόνια οι έλεγχοι των ελεγκτών της φορολογικής διοίκησης φέρνουν αποτελέσματα και γεμίζουν τον κρατικό κορβανά. Τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή περιορίσθηκαν το προηγούμενο έτος κατά 2 δισ. ευρώ.
Τα ηλεκτρονικά συστήματα βοηθούν σε σημαντικό βαθμό τον ελεγκτικό μηχανισμό να διαπιστώνει και να εντοπίζει τους παραβάτες. Ωστόσο, δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Για παράδειγμα, τα δικαστήρια δίνουν το δικαίωμα στους παραβάτες που εντοπίσθηκαν με λαθραία καύσιμα ή διαπιστώθηκε η μη έκδοση αποδείξεων να ανοίξουν τα μαγαζιά τους σαν μην έγινε τίποτα, εξισώνοντάς τους με τους συνεπείς ιδιοκτήτες πρατηρίων. αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από περίπου 10 ημέρες οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν σε πολύ γνωστή πιτσαρία στο Παλαιό Φάληρο ότι δεν είχε εκδώσει όλες τις αποδείξεις. Με βάση τη νομοθεσία, επιβλήθηκε λουκέτο για 48 ώρες. Οι ελεγκτές την επόμενη μέρα επανήλθαν για αυτοψία και διαπίστωσαν ότι το ένα από τα δύο αυτοκόλλητα της ΑΑΔΕ, «Κλειστό λόγω φοροδιαφυγής», που είχαν αναρτηθεί στην είσοδο, είχε αφαιρεθεί. Μπροστά από το άλλο αυτοκόλλητο είχαν τοποθετηθεί γλάστρες, με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι ορατό από τους διερχόμενους. Έπειτα από αυτό, οι ελεγκτές προχώρησαν στην εκ νέου επιβολή της ποινής του κλεισίματος, αυτήν τη φορά, όμως, για δέκα ημέρες.
Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για ανεπανόρθωτη βλάβη. Κέρδισαν την προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της αναστολής και λειτουργούν κανονικά, παρά το 10ήμερο λουκέτο.
Ουσιαστικά, μπορούν και λειτουργούν κανονικά για διάστημα 2 έως 4 μήνες, ανάλογα με τον φόρτο του Δικαστηρίου μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Με τη λογική που ακολουθούν, οι δικαστές επιτρέπουν προσωρινά το άνοιγμα των καταστημάτων και πρατηρίων καυσίμων, δίνοντας κατά κάποιον τρόπο το μήνυμα ότι όλοι θα κερδίσετε την προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής.
Ανάλογες περιπτώσεις καταγράφονται ιδιαίτερα έντονα τους θερινούς μήνες στα νησιά, όπου οι ελεγκτές εντοπίζουν συχνά φοροδιαφυγή και μη έκδοση αποδείξεων, επιβάλλοντας προσωρινό κλείσιμο των καταστημάτων. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις ανοίγουν εκ νέου έπειτα από μερικές ώρες, δυνάμει δικαστικών αποφάσεων.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα πρατήρια καυσίμων, το περασμένο έτος η ΑΑΔΕ σφράγισε έξι πρατήρια για νοθευμένα καύσιμα, πειραγμένα συστήματα εισροών-εκροών κ.λπ. Από τις περιπτώσεις αυτές δύο πρατηριούχοι δεν υπέβαλαν προσφυγή. Τρεις κέρδισαν την προσωρινή διαταγή αναστολής και ένας δεν τα κατάφερε. Σε όλες τις περιπτώσεις η ΑΑΔΕ διαπίστωσε νοθεία καυσίμων. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως τα δικαστήρια δίνουν έστω και την προσωρινή διαταγή και ανοίγουν πάλι τα πρατήρια που πωλούν νοθευμένα καύσιμα. Και προκαλεί εντύπωση, καθώς ο φάκελος που φθάνει στα δικαστήρια, πέρα από τους διαπληκτισμούς-προπηλακισμούς (που δέχονται σε κάποιες περιπτώσεις οι ελεγκτές), περιλαμβάνει και την έκθεση του Χημείου του Κράτους, όπου αναφέρεται ξεκάθαρα η πώληση νοθευμένων καυσίμων.
Σημειώνεται ότι το 2024 διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 697 επαγγελματικές εγκαταστάσεις στις οποίες μπήκε «λουκέτο», ενώ σε 212 περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματική ποινή, καθώς σε αυτές δεν μπορεί εφαρμοστεί το μέτρο της αναστολής λειτουργίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό κυρώσεων αναστολής λειτουργίας επιβλήθηκε σε επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης (59%), παροχής υπηρεσιών (18%) και εμπορίου (17%), ενώ μόλις το 6% σε λοιπούς κλάδους.