Το ράλι των μερισμάτων που συνεχίζεται, η κρίσιμη απόφαση για την ανάπλαση του ΦΙΞ και οι ρυθμίσεις που προετοιμάζουν την ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

Το ράλι των μερισμάτων, οι ρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την ΑΜΚ, ύψους 1 δισ., του ΑΔΜΗΕ και το ολικό λίφτινγκ της Snappi

Γιάννος Κοντόπουλος © ΕΧΑΕ

Μια ανάσα πριν από τα 4 δισ. ευρώ τα μερίσματα των εισηγμένων

Στα 4 δισ. ευρώ πλησίασαν τα μερίσματα των εισηγμένων στο Euronext Athens μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις των ΟΛΠ, Φουρλής, ΔΕΗ, Motor-Oil. Καλύφθηκαν δηλαδή τα 2/3 του δρόμου που διήνυσαν οι εισηγμένες πέρυσι, όταν οι συνολικές χρηματικές διανομές ανήλθαν σε 6 δισ. ευρώ. Πλέον δεν έχουν απομείνει μεγάλες εταιρείες να ανακοινώσουν μερίσματα, πλην ίσως των Metlen, ΓΕΚ Τέρνα, Prodea, Viohalco και Optima Bank. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να προεξοφληθεί η πορεία των μερισμάτων, καθώς απουσιάζουν τα προμερίσματα των τραπεζών για το 2026. Η κατάσταση αυτή θα ξεκαθαρίσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου που αναμένονται μέσα στο φθινόπωρο. Όλα δείχνουν όμως ότι και φέτος θα έχουμε μια θεαματική σε χρηματικές διανομές χρονιά.

Η επιτυχία της Βρεττού στην ΑΜΚ της CrediaBank, πού υποχωρούν τα ποσοστά Thrivest και Υπερταμείου

Τους κόπους τριών ετών για να γυρίσει τροχιά η τράπεζα καρπώνεται η CEO της CrediaBank, Ελένη Βρεττού, και η υπόλοιπη διοικητική ομάδα, με το καλύτερο εύσημο να είναι η επιτυχημένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας, εν μέσω, μάλιστα, της γεωπολιτικής κρίσης και της έντονης αβεβαιότητας στις αγορές. Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της CrediaBank που ολοκληρώθηκε χθες υπερκαλύφθηκε κατά 3,8 φορές, με προσφορές που ξεπέρασαν το 1,13 δισ. ευρώ για ζητούμενο ποσό κεφαλαίων 300 εκατ. ευρώ. Η επιτυχία της Διοίκησης της CrediaBank δεν περιορίζεται στο ύψος των προσφορών που συγκέντρωσε, αλλά και στην ποιότητα των νέων επενδυτών (πέραν των τριών cornerstone investors, οι οποίοι είχαν δεσμευτεί να καλύψουν ποσό 110 εκατ. ευρώ) που μπήκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και οι οποίοι, όπως ακούω, είναι μεγάλα διεθνή ονόματα «hard to get». Πρόκειται για διεθνείς επενδυτές κατηγορίας ΑΑΑ, ουσιαστικά όλα τα μεγάλα ονόματα, διεθνή funds από ΗΠΑ που επενδύουν μόνο μακροπρόθεσμα. Αλλά και το εγχώριο βιβλίο συγκέντρωσε όλο το enfant gâté, καθώς δεν υπήρξε επιχειρηματίας ή εφοπλιστής που να μην μπήκε στην ΑΜΚ, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και του απλού κόσμου, καθώς η τιμή διάθεσης (0,80 ευρώ/μετοχή) των νέων μετοχών ήταν πολύ ελκυστική.

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της CrediaBank είχε και η απόφαση των δύο υφιστάμενων μεγάλων μετόχων, της Thrivest και του Υπερταμείου, να μην ασκήσουν τα δικαιώματά τους προτίμησης, προκειμένου να διευκολύνουν την είσοδο νέων ισχυρών επενδυτών, που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία και την δυναμική της Τράπεζας, διευρύνοντας τη μετοχική της βάση και την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της. Όπως μαθαίνω, μετά την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το ποσοστό της Thrivest υποχωρεί στο 40,73% από 50,17% και του Υπερταμείου στο 29,36% από 36,16%. Σχετικά με το ποσοστό του Υπερταμείου, σημειώνω πως η στήλη είχε επισημάνει πως η συμμετοχή του δεν θα έπεφτε δραματικά, όπως φοβόντουσαν κάποιοι μέτοχοι που έλεγαν στην έκτακτη γενική συνέλευση ότι το ποσοστό του Υπερταμείου θα πέσει στο 10% (!) και το Δημόσιο θα έχει χασούρες 500 εκατ. ευρώ… Η πραγματικότητα διαψεύδει τους φόβους και επιβεβαιώνει περίτρανα όσα είπε στους μετόχους η CEO, Ελένη Βρεττού, ότι οι μέτοχοι και το Δημόσιο μόνο να ωφεληθούν θα έχουν από την αύξηση κεφαλαίου της CrediaBank. Άλλωστε, έχει αποδειχτεί πως η Διοίκηση έχει πασχίσει την τελευταία τριετία για να στρώσει την Τράπεζα και αυτή να αποφέρει αποδόσεις στους μετόχους, και έχει αποδείξει επίσης την αποτελεσματικότητά της στο να υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο ανάπτυξης. Και αυτό αναγνώρισαν και εμπιστεύτηκαν και οι ξένοι επενδυτές που μπήκαν στην ΑΜΚ της CrediaBank.

ΑΔΜΗΕ: Ένα ακόμα βήμα προς την υλοποίηση της ΑΜΚ του 1 δισ. 

Ρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, ύψους 1 δισ. ευρώ, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση των ΑΠΕ και τα ανανεώσιμα αέρια, το οποίο τέθηκε από προχθές (Τρίτη 31 Μαρτίου) σε δημόσια διαβούλευση. Συγκεκριμένα, οι ρυθμίσεις αφορούν τις εσωτερικές διαδικασίες ετοιμότητας της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της μιας εκ των τριών μετόχων του ΑΔΜΗΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο. Πρακτικά, με την υπερψήφισή τους θα ανοίξει ο δρόμος για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ (με αποκλειστική συμμετοχή του Δημοσίου), ώστε στη συνέχεια αυτή να συμμετάσχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ. Η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ κατέχει το 25% του Διαχειριστή, επομένως για να συμμετάσχει στην «κεφαλαιακή ένεση», πρέπει να προχωρήσει σε ΑΜΚ ύψους 250 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει το Δημόσιο την πλειοψηφική συμμετοχή του (51,1%) στον Διαχειριστή, κρίνοντας ότι θα πρέπει να έχει υπό τον έλεγχό του τις κρίσιμες υποδομές του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως, για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, το Δημόσιο θα εισφέρει 511 εκατομμύρια. Εκτός από τα 250 εκατ. στην ΑΜΚ της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, θα καταβάλει επίσης 261 εκατομμύρια για να διατηρήσει αμετάβλητο το ποσοστό του (51,1%) στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ.

Ένα νέο προϊόν κάθε μήνα λανσάρει η Snappi, ολικό λίφτινγκ της εφαρμογής

Ένα νέο προϊόν κάθε μήνα παρουσιάζει από τον Σεπτέμβριο, που βγήκε επισήμως στην αγορά, η Snappi. Η ανεξάρτητη ψηφιακή τράπεζα που δημιούργησαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Natech έχει ήδη 70.000 πελάτες και στοχεύει να τους αυξήσει με γοργούς ρυθμούς. Τον στόχο αυτόν εξυπηρετεί και το «λίφτινγκ» της εφαρμογής, κατόπιν ερευνών κοινού που πραγματοποίησε η Διοίκηση. Η νέα εφαρμογή εισάγει οκτώ βασικές αναβαθμίσεις στις λειτουργίες της, ξεκινώντας με έναν πλήρη οπτικό επανασχεδιασμό, με νέα γραμματοσειρά, εικονίδια, animations και μία νέα αρχική οθόνη με Orb design, μαζί με δυνατότητα επιλογής μεταξύ light, dark και system themes. Η ανανεωμένη εμπειρία προσφέρει επίσης πιο έξυπνη και προσωποποιημένη πλοήγηση, όπως gesture-based χειρισμούς, προσαρμοσμένα layouts και βελτιωμένα εργαλεία ανάλυσης, που βοηθούν τους χρήστες να κατανοούν καλύτερα τα έξοδά τους. Μια σημαντική καινοτομία είναι ο Snappi AI Assistant, ένα εργαλείο συνομιλίας ενσωματωμένο στη συσκευή, που επιτρέπει στους χρήστες να στέλνουν χρήματα, να πληρώνουν λογαριασμούς, να κατανοούν οικονομικούς όρους, να περιηγούνται στην εφαρμογή και να έχουν πρόσβαση σε λειτουργίες απλά μέσω φυσικής αλληλεπίδρασης. Η εφαρμογή διαθέτει επίσης λειτουργία σάρωσης OCR, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να σκανάρουν έναν λογαριασμό ή μια κάρτα, ώστε να συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία πληρωμής, καταργώντας την ανάγκη χειροκίνητης καταχώρισης, διαχωρισμό λογαριασμών (bill splitting) μέσω QR και άμεση κοινοποίηση του IBAN μέσω συνδέσμου ή κωδικού QR, διευκολύνοντας τη διαχείριση κοινών εξόδων με φίλους ή οικογένεια, ενώ με τη νέα καθολική γραμμή αναζήτησης οι χρήστες μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε οποιαδήποτε λειτουργία της εφαρμογής, από πληρωμές και υπηρεσίες μέχρι κουίζ και παιχνίδια.

Στην τελική ευθεία τα έργα της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας

Με γοργό ρυθμό προχωρεί η υλοποίηση των στρατηγικών έργων της Τράπεζας Πειραιώς στο κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού και σύγχρονου δικτύου παρουσίας στην καρδιά της πόλης. Όπως μαθαίνουμε, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επισκευής, ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του ιστορικού ακινήτου στη συμβολή των οδών Κοραή 4 και Σταδίου 30, ιδιοκτησίας της τράπεζας. Το έργο υλοποιείται από την DIMAND, με την κατασκευαστική ευθύνη να έχει αναλάβει η ΕΛΕΜΚΑ, και ακολουθεί τις πλέον σύγχρονες κτιριακές προδιαγραφές. Στο ίδιο ακίνητο στεγάζεται και η Στοά Κοραή, μία από τις πιο ζωντανές στοές του αθηναϊκού κέντρου, η οποία εισέρχεται πλέον σε τροχιά ανακαίνισης. Το συνολικό εμβαδόν του συγκροτήματος φτάνει τα 15.000 τ.μ., εκ των οποίων περισσότερα από 9.000 τ.μ. θα αξιοποιηθούν για τη στέγαση κεντρικών διοικητικών μονάδων της τράπεζας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο, δυναμικό κόμβο εμπορικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας στο κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάδειξη της ιστορικής φυσιογνωμίας του κτιρίου, καθώς το έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση του διατηρητέου κινηματογράφου ΑΣΤΥ, αλλά και τη διατήρηση του χώρου ιστορικής μνήμης της Kommandatur της περιόδου 1941-1944.

Παράλληλα, σε φάση αποκατάστασης έχει εισέλθει και το ιστορικό νεοκλασικό κτίριο Μέγαρο Σερπιέρη στην οδό Πανεπιστημίου, το οποίο στο παρελθόν στέγαζε την Αγροτική Τράπεζα και πλέον ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο έχει ανατεθεί στην Diolkos Development και περιλαμβάνει τόσο τον εκσυγχρονισμό του διατηρητέου κτιρίου, επιφάνειας 2.919 τ.μ., όσο και την ανέγερση νέου κτιρίου 5.500 τ.μ., το οποίο θα φέρει βιοκλιματική πιστοποίηση. Το νέο αυτό συγκρότημα προορίζεται να αποτελέσει το «στρατηγείο» της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, σηματοδοτώντας και τη μετεγκατάστασή της από το κτίριο του City Link, όπου σήμερα συστεγάζεται με το πολυκατάστημα Attica. Με τις παρεμβάσεις αυτές, η τράπεζα επαναπροσδιορίζει δυναμικά την παρουσία της στο κέντρο της πρωτεύουσας, επενδύοντας σε εμβληματικά ακίνητα και συμβάλλοντας στην ευρύτερη αναζωογόνηση του αστικού ιστού.

Ανάπλαση ΦΙΞ: Κρίσιμη απόφαση για το μεγάλο έργο στη δυτική Θεσσαλονίκη

Στο μικροσκόπιο του Κεντρικό Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων τίθεται την Παρασκευή η αρχιτεκτονική μελέτη για ένα ακόμη εμβληματικό project αστικής ανάπλασης στη Θεσσαλονίκη, που αφορά την αξιοποίηση της ιστορικής περιοχής της παλαιάς Ζυθοποιίας ΦΙΞ, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου. Η γνωμοδότηση αφορά την έγκριση ή μη της μελέτης για την ανέγερση συγκροτήματος πολυώροφων κτιρίων, που θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο και κατοικίες με εμπορικές χρήσεις, καθώς και δύο υπόγεια επίπεδα. Το ακίνητο, ιδιοκτησίας της Dimand, βρίσκεται πλησίον διατηρητέων κτιρίων ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, όπως τα βιομηχανικά συγκροτήματα της ΦΙΞ και το παλαιό Κεντρικό Αντλιοστάσιο, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την αξιολόγηση του έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αναλυτικά, κεντρικό στοιχείο της ανάπτυξης αποτελεί το νέο οικιστικό συγκρότημα, επιφάνειας 18.900 τ.μ., το οποίο θα αναπτύσσεται σε εννέα ορόφους και θα περιλαμβάνει 96 σύγχρονα διαμερίσματα, με επιφάνειες που κυμαίνονται από 45 έως 285 τ.μ. Το κτίριο θα διαρθρώνεται σε δύο ανεξάρτητες πτέρυγες -ανατολική και δυτική-, καθεμία με δική της είσοδο και αυτόνομο λόμπι, εξασφαλίζοντας λειτουργική αυτονομία και υψηλό επίπεδο ιδιωτικότητας για τους κατοίκους. Παράλληλα, θα διαθέτει δύο υπόγεια επίπεδα και 147 θέσεις στάθμευσης. Στο ίδιο συγκρότημα προβλέπεται και η ανάπτυξη πεντάστερου ξενοδοχείου, συνολικής επιφάνειας 11.250 τ.μ., το οποίο θα εκτείνεται σε δέκα ορόφους και θα περιλαμβάνει 153 δωμάτια, καθώς και 80 θέσεις στάθμευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, πιθανός συνεργάτης για τη λειτουργία του ξενοδοχείου εμφανίζεται η Hilton, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση.

Ήρθαν και οι έξωθεν αναθεωρήσεις προς τα πάνω του πληθωρισμού στην Ελλάδα

Υψηλότερο πληθωρισμό στην Ελλάδα βλέπουν φέτος οι Γερμανοί οικονομολόγοι, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Στην εαρινή έκθεσή τους τα σημαντικότερα γερμανικά οικονομικά think tanks (σ.σ. δημοσιοποιήθηκε χθες) προβλέπουν πληθωρισμό 3,2% το 2026, έναντι πρόβλεψης για 2,4%, την οποία είχαν κάνει στη φθινοπωρινή έκθεσή τους (2025). Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες η Τράπεζα της Ελλάδας είχε αναθεωρήσει και αυτήν την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό (3,1%). Στο θέμα του πληθωρισμού αναφέρθηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά FΜ. Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως «δεν συμφέρει όμως κανέναν αυτός ο πόλεμος. Και όπως είπε ένας αναλυτής, αυτός ήταν πόλεμος επιλογής για την Αμερική. Δεν ήταν πόλεμος ανάγκης». Αμέσως μετά, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι «μας είπες λάθος δεδομένα και μπήκαμε σε λάθος πόλεμο μη έχοντας τα δεδομένα», ο κ. Στουρνάρας δήλωσε πως «ας βγουν τότε (από τον πόλεμο), αφού μπήκαν λάθος. Σωστά;».

Οδεύουμε σε ανάκαμψη της ανεργίας;

Ευχόμαστε (αυτονόητα) να είναι παροδικό το φαινόμενο ή κάτι που θα αναθεωρηθεί προς το καλύτερο με την ενσωμάτωση περισσότερων στοιχείων, αλλά δεν μπορούμε να μην το επισημάνουμε. Ο λόγος για την αισθητή ανάκαμψη του ποσοστού της ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2026. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η ΕΛΣΤΑΤ χθες, το ποσοστό των ανέργων επί του εργατικού δυναμικού ανήλθε τον Φεβρουάριο του 2026 στο 8,5%. Το ποσοστό αυτό είναι μεν μικρότερο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2025 (9,5%), αλλά είναι διακριτά υψηλότερο από το ποσοστό ανεργίας του Ιανουαρίου 2026 (7,9%). Δηλαδή το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε κατά 0,6 μονάδες σε έναν μόλις μήνα. Η στήλη έριξε μια ματιά στα παλιότερα στοιχεία, για να διαπιστώσει ενδεχόμενη «εποχικότητα». Πρώτα πρώτα είδε τη μεταβολή της ανεργίας μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2025. Τον Ιανουάριο του 2025 η ανεργία ήταν στο 9,8% και έπεσε στο 9,2% τον Φεβρουάριο του 2025. Πήγαμε να δούμε και το 2024: Τον Ιανουάριο του 2024 το ποσοστό ανεργίας ήταν στο 11,6% και έπεσε στο 11,5% τον Φεβρουάριο του 2024. Και το 2023; Η ίδια τάση και τότε: Στο 11,3% τον Ιανουάριο του 2023 και στο 11,2% τον Φεβρουάριο του 2023. Η ίδια τάση και το 2022 και το 2021. Συνεπώς, δεν φαίνεται να είναι εποχική η ανάκαμψη της ανεργίας μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Ευχόμαστε, τουλάχιστον, να είναι παροδική ή διορθώσιμη μέσω ενσωμάτωση νεότερων στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ…