THEPOWERGAME
Τα blue chips που κινούνται σε νέα υψηλά
– Το φράγμα… ιστορικών αποδόσεων σπάνε τα blue chips. Μετοχές από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και όχι μόνο κινούνται στη σφαίρα νέων ιστορικών υψηλών ή πολυετών υψηλών, καταδεικνύοντας και στην πράξη το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η Eurobank διαπραγματεύεται μαζί με την Εθνική σε υψηλό 8,5 ετών. Ήταν ο Δεκέμβριος του 2015 για τις συγκεκριμένες μετοχές, όταν και ξεκίνησε η μεγάλη βουτιά σε περιβάλλον capital controls.
Από εκεί και πέρα, η μετοχή της HELENiQ Energy διαμορφώνεται στα επίπεδα που έχει να δει από τον Δεκέμβριο του 2019, μία πορεία που ανακόπηκε τότε από την υγειονομική κρίση που ακολούθησε. Η μετοχή της Coca Cola HBC AG έχει επιστρέψει πλέον στην περιοχή άνω των 32 ευρώ, επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Η μετοχή είχε φτάσει να κάνει πράξεις τον Μάιο του 2022 λίγο πάνω από τα 17 ευρώ, που αν συγκριθούν με τα σημερινά επίπεδα, μιλάμε για ένα ράλι της τάξης του 80% σε δύο χρόνια.
– Η μετοχή της Τιτάν έγραψε ιστορικά υψηλά στα επίπεδα των 31,55 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά διορθώνει λιγότερο από 90 λεπτά σε σχέση με τα προαναφερόμενα επίπεδα. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή κινείται στη σφαίρα των ιστορικών της υψηλών. Οι μετοχές της Τιτάν διαπραγματεύονται παράλληλα και στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών.
Νέα αυτόνομη πορεία για τη Cenergy στις ΗΠΑ, η οποία έσπασε το φράγμα των υψηλών της, που ήταν τα 8,40 ευρώ, δίνοντας κίνηση στα 8,58 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση να απογειώνεται σε 1,63 δισ. ευρώ. Ιστορικά υψηλά και για την Optima Bank, με κίνηση πάνω από τα 11,50 ευρώ, όταν χθες έγραψε και τα 11,70 ευρώ, με τη μετοχή να αποτελεί το νέο μέλος του Ελληνικού MSCI Small Cap στην αναθεώρηση που θα γίνει 31/5. Aπό τα small caps, το ίδιο ισχύει και για την Performance, που έκλεισε σε νέο υψηλό άνω των 7,1 ευρώ, ενώ αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για μετάταξη από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια τον Ιούνιο. Στα 13,7 ευρώ εντοπίζονται τα ιστορικά υψηλά της Aegean, ενώ χθες έκανε πράξεις στην περιοχή των 13,47 ευρώ.
Το δώρο στον Κωστή Χατζηδάκη
– Την τιμητική του είχε το IRIS στο χθεσινό συνέδριο πληρωμών που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής. Όχι μόνο γιατί το 8th Payments360 Conference ήταν powered by DIAS, ούτε γιατί η CEO των Διατραπεζικών Συστημάτων, Σταυρούλα Καμπουρίδου, ήταν η ίδια συντονίστρια σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πάνελ. Την… παράσταση έκλεψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος προανήγγειλε από το βήμα του συνεδρίου την επέκταση του συστήματος άμεσων πληρωμών σε όλες τις επιχειρήσεις, προτείνοντας παράλληλα, ή καλύτερα συστήνοντας, την αύξηση του ορίου ημερήσιων συναλλαγών στα 1.000 ευρώ (500 ευρώ στις Person to Person συναλλαγές και άλλα 500 ευρώ σε πληρωμές επιχειρήσεων). Ο υπουργός είναι τόσο fan του IRIS, που στο τέλος φωτογραφήθηκε με το νέο του δώρο, που δεν είναι άλλο από μια θήκη κινητού IRIS, την οποία προσέφερε η CEO της ΔΙΑΣ. Τι πιο λογικό, όταν το κινητό πλέον αποτελεί καθημερινό μέσο πληρωμών;
! Λίγη ώρα μετά, από το βήμα του συνεδρίου, ο deputy director της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Κορφιάτης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ενημερώνοντας το κοινό για μια ωραία σύμπτωση: «Θεωρώ το Μέγαρο (Μουσικής) ιδανικό χώρο για να μιλήσω για τον αντίκτυπο της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης στον χώρο των πληρωμών και ο λόγος είναι ότι αφορά έναν οργανισμό ιδιαίτερα καινοτόμο για την εποχή του, καθώς είναι ο πρώτος που καθιέρωσε την ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων το μακρινό 1991» .Πράγματι, για όσους το θυμούνται, αποτελούσε τότε μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα.
Τα έργα πληροφορικής στηρίζουν την ανάπτυξη του ΟΤΕ
– Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά τρίμηνα που ο ΟΤΕ παρουσιάζει σχεδόν διψήφια ποσοστιαία αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση. Παράλληλα, φαίνεται ότι απέκτησε μια πολύ σημαντική νέα πηγή εσόδων από δραστηριότητες εκτός τηλεπικοινωνιών.
Όσον αφορά την εξέλιξη των εσόδων, οι δραστηριότητες του ΟΤΕ διευρύνθηκαν κατά 10,3% στο α’ τρίμηνο του 2024, σε αντίθεση με τη Ρουμανία, που κατά την ίδια περίοδο εμφάνισαν νέα υποχώρηση κατά 4,1%. Η υποχώρηση αυτή στη Ρουμανία στέρησε στον ΟΤΕ μια διψήφια αύξηση εσόδων σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του 2024.
Η αύξηση των εσόδων στην Ελλάδα αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των «λοιπών εσόδων» του ΟΤΕ, που σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του έτους διευρύνθηκαν κατά 50 εκατ. ευρώ.
– Τα «λοιπά έσοδα» αφορούν τις εκτός τηλεπικοινωνιών δραστηριότητες και κυρίως τα έσοδα από έργα πληροφορικής. Αύξηση σημείωσαν και τα έσοδα στην κινητή, αλλά αυτή περιορίσθηκε σε περίπου 10 εκατ. ευρώ και αποδίδεται κυρίως στην πώληση συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Στη σταθερή, παρά τις υπέρογκες επενδύσεις του ΟΤΕ, παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα «λοιπά έσοδα» του ΟΤΕ στην Ελλάδα ανήλθαν στο α’ τρίμηνο του έτους σε 191 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 23% των συνολικών του εσόδων. Με άλλα λόγια, ο ΟΤΕ έχει καταφέρει ν’ αποκτήσει μια νέα σημαντική πηγή εσόδων πέρα από τις τηλεπικοινωνίες, η οποία σέρνει το κάρο της ανάπτυξης του ομίλου. Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι τα μεγάλα έργα αυξάνουν μεν τα έσοδα, αλλά τα περιθώρια κέρδους μειώνονται, καθώς τα κέρδη από τις «λοιπές δραστηριότητες» δεν είναι ανάλογα με εκείνα που έχει στις τηλεπικοινωνίες.
Και έχουμε και Ταμείο Ανάκαμψης…
Προτελευταία είναι η Ελλάδα στην ανάπτυξη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής (ICT) στη ζώνη του ΟΟΣΑ. Η νέα έκθεση που παρουσίασε ο ΟΟΣΑ χθες εκτιμά στη χώρα μας την ανάπτυξη του κλάδου ICT κατά 3,98%, επίδοση η οποία κατατάσσει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση μεταξύ 27 χωρών του ΟΟΣΑ. Πρώτο σε ανάπτυξη είναι το Ην. Βασίλειο (11,96%), τελευταία η Σλοβακία (3,15%), με το μέσο όρο στον ΟΟΣΑ να διαμορφώνεται στο 7,65%. Σκεφτείτε να μην είχαμε και Ταμείο Ανάκαμψης.
Στο τρέξιμο ΕΛΤΑ και ACS για την επιστολική ψήφο
– Δουλειές με φούντες έχουν αυτήν την περίοδο δύο εταιρείες του κλάδου των ταχυμεταφορών. ΕΛΤΑ και ACS έχουν ριχθεί στη μάχη της επιστολικής ψήφου, με τη διαδικασία παράδοσης των ειδικών φακέλων ψηφοφορίας στους περίπου 200.000 πολίτες που έχουν αιτηθεί επιστολική ψήφο να εξελίσσεται, επί του παρόντος, χωρίς σοβαρά προβλήματα. Οι ίδιες οι εταιρείες που συμμετέχουν στη διαδικασία τεστάρουν αυτήν την περίοδο τα αντανακλαστικά τους για την έγκαιρη και έγκυρη ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, που τρέχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
– Τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και στενά, καθώς οι ψηφοφόροι -που ψηφίζουν διά επιστολικής ψήφου- θα πρέπει να έχουν παραλάβει τους εκλογικούς φακέλους έως τις 24 Μαΐου, ενώ ΕΛΤΑ και ACS οφείλουν να παραδώσουν το σύνολο των ψήφων, που θα παραλάβουν, στον χώρο συλλογής των επιστολικών ψήφων έως το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024. Άρα φαινόμενα του τύπου «περάσαμε, αλλά δεν σας βρήκαμε» δεν επιτρέπονται… Θυμίζουμε ότι η διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου ανατέθηκε στις δύο εταιρείες έπειτα από διαγωνισμό ανοιχτής πρόσκλησης, με κριτήριο την πιο συμφέρουσα οικονομική προσφορά. Το δε κόστος της, το οποίο καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ελληνικό Δημόσιο, έχει…ταβάνι τα 16,6 εκατ. ευρώ.
Το πορτοκάλι και οι υποψίες για εμπορικό ντάμπινγκ
– Σκούρα τα πράγματα για τους πορτοκαλοπαραγωγούς από τις αθρόες εισαγωγές αιγυπτιακών προϊόντων. Έχουν πιεστεί οι τιμές -σχεδόν 50%-, αλλά και η ζήτηση, με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να ζητούν ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών, ώστε η τιμή να διαμορφωθεί στα 0,31 ευρώ το κιλό, που είναι και το μέσο κόστος παραγωγής. Ζητούν επίσης να διερευνηθεί η Αίγυπτος για ενδεχόμενο εμπορικό ντάμπινγκ. Μάλιστα, η ΔΕΣΑ (Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας) σχεδιάζει να προωθήσει σχετικό φάκελο τεκμηρίωσης στους βουλευτές Αργολίδας και τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας.
Ακριβά κοστίζει η έλλειψη εργαζομένων στην πληροφορική
– Το δυσθεώρητο και άκρως εντυπωσιακό ποσό των 5,5 τρισ. δολ., κάτι παραπάνω από το ετήσιο εθνικό ΑΕΠ μιας χώρας όπως η Ιαπωνία ή η Γερμανία, θα κοστίσει στον πλανήτη η έλλειψη δεξιοτήτων πληροφορικής. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά η εταιρεία ερευνών IDC, η οποία -σε ειδική έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες- προβλέπει ότι έως το 2026 περισσότερο από το 90% των εταιρειών, παγκοσμίως, θα νιώσουν τον πόνο της κρίσης δεξιοτήτων πληροφορικής. Οι δε ζημίες των 5,5 δισ. δολ. -όπως εκτιμά η διεθνής εταιρεία- θα προέλθουν από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων, από τα ζητήματα ποιότητας, από την απώλεια εσόδων λόγω της μη ικανοποίησης των πελατών -ακόμη και- από το κλείσιμο επιχειρήσεων… «Κάποτε κυνηγούσαμε τις δουλειές με το τουφέκι. Τώρα κυνηγάμε τους εργαζόμενους με όποιο μέσο έχουμε…», που έλεγε πρόσφατα και ένα έμπειρο στέλεχος της εγχώριας αγοράς πληροφορικής.
Διαβάστε επίσης
Ρεκόρ μείωσης καταγράφουν οι τραπεζικές απάτες στην Ελλάδα
Επιτόκια: Οι υψηλές αποδόσεις που δίνουν οι fintech
Γιατί η ελληνική βιομηχανία πληρώνει ακριβότερο ρεύμα