Το ρεκόρ δημόσιων προτάσεων στο Χ.Α., το νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά που δεν προχώρησε, η προσφυγή που δεν έγινε και το νέο “Ηλέκτρα”

Οι εταιρείες που κινούνται με δημόσιες προτάσεις, οι αεροπορικές που μπαίνουν στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων και οι business του Ρέτσου

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος © ΤΙΤΑΝ

Το ρεκόρ δημόσιων προτάσεων στο Χρηματιστήριο

Ιστορικό προηγούμενο φαίνεται πως καταγράφει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς έξι δημόσιες προτάσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη -ένας αριθμός που δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στα δύσκολα χρόνια της εξόδου εταιρειών από το Χ.Α., όπως το 2019 και το 2020. Μέχρι πρότινος, η κορύφωση είχε σημειωθεί στα τέλη του 2018, όταν εγκρίθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα τέσσερις δημόσιες προτάσεις (Τιτάν, Ντρουκφάρμπεν, Υγεία, Nexans). Την επόμενη χρονιά, το 2019, ολόκληρη η χρονιά κατέγραψε μόλις οκτώ.

Σήμερα, η εικόνα είναι διαφορετική — όχι μόνο ως προς τον αριθμό, αλλά και ως προς τη φύση των προτάσεων. Άλλες στοχεύουν σε στρατηγική ανάπτυξη, άλλες αποσκοπούν στην οριστική έξοδο από το ταμπλό, ενώ υπάρχουν και εκείνες που πηγάζουν από αποφάσεις βασικών μετόχων. Η Beta Χρηματιστηριακή ήταν από τις πρώτες που ανέδειξαν το φαινόμενο, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο ταυτόχρονης εκκίνησης έξι δημόσιων προτάσεων, με την ΕΧΑΕ να βρίσκεται κι αυτή στο επίκεντρο.

Ποιοι κινούνται με δημόσιες προτάσεις

Πρώτη χρονικά είναι η δημόσια πρόταση για τους Μύλους Κεπενού. Η κίνηση, που συνδέεται άμεσα με τον νέο Κανονισμό του Χρηματιστηρίου για τη διασπορά, οδηγεί τη μικρού μεγέθους εταιρεία εκτός χρηματιστηρίου. Το ποσοστό που έχει ήδη συγκεντρωθεί ξεπερνά το 95%, ενώ η προσφερόμενη τιμή είναι χαμηλότερη από την καθαρή λογιστική αξία.

Παράλληλα, η CD Media καταθέτει δημόσια πρόταση για την Intertech, χωρίς να σχεδιάζει διαγραφή από το Χ.Α. Αντιθέτως, η είσοδος της εταιρείας του Σπύρου Γιαμά φέρνει αέρα ανανέωσης και πιθανές αναπτυξιακές προοπτικές. Οι παλαιοί μέτοχοι δεν κατάφεραν να αναστρέψουν την εικόνα στα οικονομικά μεγέθη, κάτι που πλέον αλλάζει. Η Κτήμα Λαζαρίδη είναι ακόμη μία εταιρεία που οδηγείται σε διαγραφή, επίσης λόγω των απαιτήσεων του Κανονισμού Διασποράς. Η δημόσια πρόταση έχει ήδη αγγίξει το 93,7% και η αποτίμηση γίνεται σε επίπεδο ιδίων κεφαλαίων.

Ακολουθεί η Metlen, με διαδικασία προαιρετικής δημόσιας πρότασης και στόχο τη μεταφορά στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Οι μέτοχοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ μετρητών ή ανταλλαγής με μετοχές της νέας εταιρικής οντότητας. Στην περίπτωση της Intralot, η δημόσια πρόταση προκύπτει μετά την αύξηση συμμετοχής του Soohyung Kim πάνω από το όριο του 33,3%. Η εταιρεία δεν αποχωρεί από το ταμπλό, καθώς έχει ήδη ανακοινωθεί συμφωνία εξαγοράς της Bally’s, ύψους 2,7 δισ. ευρώ – μια κίνηση που αλλάζει το τοπίο. Επιπλέον, επίσημα στον χορό μπαίνει και ο Euronext, ο οποίος καταθέτει δημόσια πρόταση για την απόκτηση έως και του 100% των μετοχών της ΕΧΑΕ, με προσφερόμενη τιμή τα 6,90 ευρώ ανά μετοχή, μέσω ανταλλαγής.

Η ανάγκη μεγάλης αύξησης των επενδύσεων στην Ευρώπη

Το επανέλαβε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης στο 29ο συνέδριο του Economist: Υπάρχει ανάγκη αύξησης επενδύσεων στην Ευρώπη. Στο πάνελ με τον Ενρίκο Λέττα, ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη χρηματοδότησης, αλλά η έλλειψη επένδυσης, με την Ευρώπη να υστερεί τόσο σε παραγωγικότητα όσο και σε μεγέθυνση του ΑΕΠ. «Θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο και ιδίως στην υψηλή τεχνολογία, για να ενισχύσουμε και την αποδοτικότητα της εργασίας. Δεν έχουμε τράπεζα της ΕΕ στο τοπ 10 του κόσμου και καμία τεχνολογική εταιρεία της ΕΕ στο τοπ 10 του κόσμου», τόνισε ο Γκίκας Χαρδούβελης, παρατηρώντας ότι στο παρελθόν, όποτε η Ευρώπη ανέλαβε μεγάλα πολιτικά projects, βγήκε ωφελημένη στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Τις παρεμβάσεις του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών παρακολουθούσε η διευθύντρια του ετήσιου Δείκτη Δημοκρατίας του Economist Intelligence Unit, Joan Hoey, η οποία λίγο μετά συντόνιζε το πάνελ με τον υπουργό Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά και τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Alfred Kammer. Γι΄αυτό και όταν τους ζήτησε να μιλήσουν για τις επενδύσεις στην Ευρώπη, τους είπε τι έχουν να πουν για το μήνυμα περί άμεσης και σημαντικής αύξησής τους. Όλοι συμφώνησαν!

Ένα σχέδιο νόμου ευρωπαϊκής κατεύθυνσης που δεν προχώρησε…

Μιλώντας για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, και επειδή δεν έχει στεγνώσει το μελάνι από την είδηση για την προοπτική ένταξης του ελληνικού χρηματιστηρίου στο Euronext, θέλω να θυμίσω ότι στην κατεύθυνση της ενιαίας ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς και της ενσωμάτωσης του ελληνικού χρηματιστηρίου σε αυτήν, έβλεπε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη θητεία της. Από το 2020, όταν ο τότε υφυπουργός Οικονομικών για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και βαθύς γνώστης των ευρωπαϊκών εξελίξεων, Γιώργος Ζαββός, είχε ετοιμάσει, αμέσως μετά τον «Ηρακλή», το νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά. Αφορμή ήταν το σκάνδαλο της Folli – Follie, που αμαύρωσε την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς. Τομή του νομοσχεδίου ήταν η εποπτεία της ίδιας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με διαχωρισμό της Διεύθυνσης για την έρευνα υποθέσεων και της Διεύθυνσης για την επιβολή ποινών. Το συγκεκριμένο συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις και δεν προχώρησε, αν και αυτονόητο στο πλαίσιο της απαιτούμενης διαφάνειας και καλής λειτουργίας των αγορών και των εποπτικών οργάνων τους. Τώρα που βαδίζουμε σε Ενιαία Κεφαλαιαγορά της ΕΕ και αναπόφευκτα σε ενίσχυση των εποπτικών εξουσιών της ESMA (της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών & Αγορών που εδρεύει στο Παρίσι), ό,τι δεν πέρασε επί Ζαββού για την ενίσχυση της διαφάνειας του ελληνικού χρηματιστηρίου και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα ξαναμπεί στο τραπέζι με αφορμή την διεθνοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

… και μια προσφυγή που δεν έγινε!

Καμία προσφυγή δεν έχει κάνει η Εθνική Τράπεζα στην υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς. Πηγές της τράπεζας αναφέρουν ότι δεν υπάρχει τέτοια κίνηση και νομικά δεν θα μπορούσε να γίνει, καθώς η προσφυγή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού γίνεται όταν η Επιτροπή έχει απαντήσει επί του όποιου θέματος. Πάντως, νομικοί εκπρόσωποι της Εθνικής Τράπεζας έχουν υποβάλει επί της υπόθεσης εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Πειραιώς ερωτήματα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Κάτι το οποίο είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο σε περιπτώσεις εξαγορών όπου πρέπει να υπάρξει προληπτική μέριμνα για διαφύλαξη των συμφερόντων πελατών, μετόχων κ.λπ.

Η επιτυχής έκδοση της Aegean

Πολύ θετική υποδοχή είχε το ομόλογο της Aegean από το επενδυτικό κοινό. Η υπερκάλυψη πλησίασε τις τέσσερις φορές καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 940 εκατ. ευρώ, όταν η εταιρεία ζητούσε 250 εκατ. ευρώ. Αναπόφευκτα με τέτοια ζήτηση, η εταιρεία και οι συντονιστές της έκδοσης, οδήγησαν την απόδοση των ομολογιών στο κάτω άκρο του εύρους απόδοσης, που είχε οριστεί για τις εκδιδόμενες ομολογίες. Υπενθυμίζεται ότι το εύρος είχε οριστεί σε 3,7% έως 4,05%.  Η θετική πορεία του ομολόγου φάνηκε και στην κατανομή των 250.000 ομολογιών, όπου το 78% διατέθηκε στο ευρύ επενδυτικό κοινό (195.000 ομολογίες) και μόνο το 22% πήγε σε θεσμικούς επενδυτές (55.000 ομολογίες). Η ευρεία διασπορά συνιστά επίσης παράγοντα επιτυχημένης έκδοσης καθώς δείχνει την αποδοχή της έκδοσης. Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν και τα πολύ χαμηλά επιτόκια τραπεζικών καταθέσεων που προσφέρουν οι μεγάλες τράπεζες και τα οποία για μικροποσά της τάξης των 50.000 έως 100.000 ευρώ η καλύτερες αποδόσεις δεν ξεπερνούν το 1,5%. Έτσι το 3,7% των ομολογιών της Aegean αποτελεί βάλσαμο για τους μικροεπενδυτές.

Στην 5η θέση ο Πειραιάς το 2024

Έχασε την 4η θέση ο Πειραιάς μεταξύ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών λιμένων της Ευρώπης. Σύμφωνα με το PortEconomics, πέρυσι ο ΟΛΠ διακίνησε 4,8 εκατ. TEUs ή 6,1% λιγότερα TEUs από το 2023. Η Βαλένθια που μέχρι το 2023 ήταν πίσω από τον Πειραιά, αύξησε τη διακίνηση των TEUs κατά 14,2% και έφτασε σε 5,5 εκατ. TEUs. Έτσι ο 4ος ΟΛΠ κατά το 2023 έγινε 5ος στην κατάταξη πέρυσι και η Βαλένθια από 5η το 2023, πέρυσι πλασαρίστηκε στην 4η θέση των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εμπορικών λιμένων. Καθοριστικό ρόλο στη εξέλιξη αυτή ασφαλώς έπαιξε η κρίση στο Μεσανατολικό και ειδικά οι επιθέσεις των Χουθι της Υεμένης σε ξένα πλοία. Έτσι πολλοί ναυλομεσίτες επέλεξαν τον γύρο της Αφρικής, παρά τον διάπλου του Σουεζ. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πειραιάς, μαζί με το Αλγεθίρας (Ισπανία) είναι τα μοναδικά από τα 15 μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, που πέρυσι παρουσίασαν κάμψη εμπορευματικής κίνησης. Όλα τα άλλα σημείωσαν αύξηση με την μεγαλύτερη (+18,7%) να σημειώνει το λιμάνι της Χάβρης (Haropa).

Πάνω από το business ο Γιάννης Ρέτσος

Από κοντά παρακολουθεί την εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου ξενοδοχείων Electra Hotels & Resorts ο επιχειρηματίας Γιάννης Ρέτσος, ο οποίος αφήνοντας πίσω του τα καθήκοντα του προέδρου του ΣΕΤΕ, έχει πλέον περισσότερο χρόνο για να ασχοληθεί ουσιαστικά με τα ξενοδοχεία του. Η στήλη είδε τον επιχειρηματία να βρίσκεται σε ένα από τα ξενοδοχεία, το Electra Palace Athens, στην οδό Ναυάρχου Νικοδήμου, προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για την πορεία της επιχείρησης, της οποίας ηγείται ως διευθύνων σύμβουλος αλλά και βασικός μέτοχος. Να σημειωθεί ότι o όμιλος στον οποίο υπάγονται τα ξενοδοχεία Electra σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη συμπληρώνει φέτος 60 χρόνια από τη στιγμή που δημιουργήθηκε το πρώτο ξενοδοχείο στην Ερμού στο Σύνταγμα. Ο όμιλος έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση της επένδυσης για την ανέγερση νέου ξενοδοχείου επί της οδού Τσιμισκή, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το έργο πραγματοποιείται σε οικόπεδο 1.331 τ.μ., το οποίο έχει μισθωθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος για 49 έτη, με δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλα 49 χρόνια. Την κατασκευή του πεντάστερου ξενοδοχείου, που θα περιλαμβάνει 165 δωμάτια, έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης υπολογίζεται στα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, οι εκσκαφές διακόπηκαν λόγω της ανεύρεσης αρχαιολογικών ευρημάτων. Η αρμόδια υπηρεσία ανέλαβε τη μελέτη και την ανασκαφή, διαδικασία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής, τα ευρήματα δεν θεωρούνται ιδιαίτερης σημασίας και εκτιμάται πως οι ανασκαφές θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους.

ΜΜΕ: Επενδύσεις επιβίωσης και επενδύσεις «πολυτέλειας»

Φαίνεται ξεκάθαρα από την έρευνα του ΣΒΕ για τις Επενδύσεις στη Μεταποίηση, ότι για τις μικρές επιχειρήσεις  οι επενδύσεις σε R&D, σε καινοτόμα προϊόντα, στην εκπαίδευση του προσωπικού, ακόμη και στην ψηφιακή μετάβαση με πιο εξελιγμένα συστήματα, αποτελούν «πολυτέλεια». Οι μικρές επιχειρήσεις κάτω του 1 εκατ. ευρώ, αλλά και οι κάπως μεγαλύτερες, με τζίρο μέχρι 10 εκατ. ευρώ, κυρίως επενδύουν σε πάγια και δη, σε μηχανολογικό εξοπλισμό. Από τις μικρές μεταποιητικές, την τελευταία διετία, μόλις το 15% επένδυσε σε R&D, για νέα προϊόντα ή την βελτίωση υπαρχόντων. Για την καλύτερη οργάνωση της επιχείρησης, επένδυσε το 12%, ενώ στην εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού επένδυσε το 14%. Τα ποσοστά αυτά είναι μεγαλύτερα στις επιχειρήσεις με τζίρο ως 10% ενώ είναι από διπλάσια ως και τετραπλάσια στις μεταποιητικές επιχειρήσεις με τζίρο από 10 εκατ. ευρώ. Οι ΜΜΕ, που όπως δηλώνουν, έχουν πολύ μικρότερη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και επενδυτικά εργαλεία, οπότε «κρέμονται» σε μεγαλύτερο βαθμό από τα ίδια κεφάλαιά τους, κάνουν ως επί το πλείστον τα απαραίτητα, δηλαδή παίρνουν εξοπλισμό μηχανολογικό και προγράμματα λογισμικού (ERP) αλλά μέχρις εκεί, γιατί διαφορετικά δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν. Πρώτα λοιπόν κοιτάζει μία εταιρεία να επιβιώσει, οπότε ανάλογα προτεραιοποιεί τις επενδύσεις της και, στη συνέχεια, βλέπει τι άλλο μπορεί να χρηματοδοτήσει παρότι όλοι πλέον αναγνωρίζουν, ότι η ανάπτυξη απαιτεί παρεμβάσεις σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στην κατάρτιση του προσωπικού και στην ψηφιοποίηση εργασιών και διαδικασιών.

Πώς μπορεί να κάνει πίσω η Κομισιόν για τα DMA

Όταν το γεωπολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, ακόμη και οι «αδιαπραγμάτευτοι» ευρωπαϊκοί κανονισμοί αρχίζουν να τρίζουν… Η Κομισιόν, που μέχρι πρότινος διατυμπάνιζε πως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) – που ακουμπά δυσάρεστα τους αμερικανικούς κολοσσους της τεχνολογίας- δεν είναι προς συζήτηση με τις ΗΠΑ τώρα φαίνεται πως κλείνει το μάτι στον Τραμπ. Οι απειλές για δασμούς 50% από τις 9 Ιουλίου άνοιξαν ρωγμές σε μια θεσμική γραμμή που παρουσιαζόταν ως «κόκκινη». Και τα νεύρα στις Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να τεντώνονται.

Ορισμένοι μιλούν ήδη για «υποχώρηση με το πρώτο τηλεφώνημα». Άλλοι υπενθυμίζουν ότι η ανεξαρτησία της ΕΕ δεν μπορεί να διαπραγματεύεται με deadline. Και κάπου στο παρασκήνιο, το λόμπι των Big Tech τρίβει τα χέρια του. Αν τελικά δοθεί «παράθυρο εξαίρεσης» στους Αμερικανούς από τον DMA, δεν θα πρόκειται για διπλωματική νίκη, αλλά για θεσμικό προηγούμενο που θα θυμίζει ότι στην Ευρώπη, όταν η πίεση είναι αμερικανική και οικονομικά σοβαρή, ακόμα και οι σκληροί νόμοι μπορεί να γίνουν… λάστιχο.

Οι αεροπορικές εταιρείες στο στόχαστρο κυβερνοεπιθέσεων

Η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία Qantas ανακοίνωσε πως από πρόσφατη κυβερνοεπίθεση εκλάπησαν τα προσωπικά δεδομένα περίπου έξι εκατομμυρίων πελατών της. Οι κυβερνοεγκληματίες απέκτησαν πρόσβαση σε λογισμικό τρίτης εταιρείας που διαχειρίζεται πελάτες όπως ανακοινώθηκε χωρίς να επηρεαστούν οι πτήσεις της Qantas. Η ανακοίνωση έγινε λίγες ημέρες αφότου το αμερικανικό FBI γνωστοποίησε στα κοινωνικά δίκτυα πως το δίκτυο κυβερνοεγκληματιών Scattered Spider έχει αρχίσει να επικεντρώνεται σε επιθέσεις κατά αεροπορικών εταιρειών ενώ πέρυσι είχε βάλει στο στόχαστρο καζίνο! Μπλέξαμε…

Οι διάλογοι της Νισύρου

Με σημαντικές παρουσίες ξεκινούν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Ιουλίου οι «Διάλογοι της Νισύρου 2025» που διοργανώνει το Ίδρυμα Γεώργιος Μ. Μίχαλος και θα διεξαχθούν στον κρατήρα «Στέφανο». Χαιρετισμό, πέραν του προέδρου του Ιδρύματος, Παναγιώτη Γ. Μίχαλου, θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, η Έπαρχος Κω – Νισύρου Κωνσταντίνα Σβύνου, ο Δήμαρχος Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος και βουλευτές Δωδεκανήσων. Κύριος ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης. Για τη «Γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου και την Ενεργειακή Ασφάλεια» θα μιλήσουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου και ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Γιάννης Μανιάτης. Στην ενότητα «Βιώσιμη Ανάπτυξη Νησιών και Περιφέρειας, Τουρισμός» θα μιλήσουν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, η πρόεδρος του ΕΟΤ Άντζελα Γκερέκου, η Διευθύντρια Ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Γιώργος Ζαββός, ο Group Chief Economist της Τρ. Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης (επίσης Αντιπρόεδρος της  Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), Κωστής Χατζηδάκης, θα είναι ο κύριος ομιλητής που θα κλείσει την πρώτη ημέρα των Διαλόγων της Νισύρου. Στους Διαλόγους του Σαββάτου 5 Ιουλίου, η θεματολογία αφορά στην διαπολιτισμικότητα της Ανατολικής Μεσογείου, στην γεωπολιτική της Μ. Ανατολής, Αν. Μεσογείου και δρόμου προς την Ινδία, στην ευρωπαϊκή άμυνα και γεο – κυβερνοασφάλεια και στις νέες πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας και τις νέες ισορροπίες ισχύος, καθώς και στην κλιματική κρίση. Στους αξιόλογους ομιλητές διέκρινα και το όνομα του δισεκατομμυριούχου ομογενή Τζων Κατσιματίδη, Προέδρου και CEO του Red Apple Group και με καταγωγή από τη Νίσυρο. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, θα δώσει το παρών στους Διαλόγους της Νισύρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κ.Κ. Βαρθολομαίος.