Περιορισμένες αυξήσεις αναμένονται στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος για τον Απρίλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι πιο σαφή συμπεράσματα θα μπορούν να εξαχθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν θα έχει αποτυπωθεί πλήρως η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF για τον Μάρτιο.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται κρίσιμη, με δεδομένο ότι χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αναβολή των επιθέσεων των ΗΠΑ σε ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, δίνοντας παράταση στην Τεχεράνη έως τις 6 Απριλίου, προκειμένου να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ. Επομένως, μένει να φανεί πώς η αναβολή θα επιδράσει στις τιμές του αερίου τα επόμενα 24ωρα. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική ανατροπή στα έως τώρα δεδομένα, η εικόνα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή «δείχνει» αυξήσεις της τάξης του 10-15% για τον επόμενο μήνα.
Οι ανακοινώσεις από τους προμηθευτές θα γίνουν το βράδυ της 1ης Απριλίου, με τις χρεώσεις να παίρνουν τη «σκυτάλη» των τιμών Μαρτίου, οι οποίες κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, οι τιμές αυτό τον μήνα ξεκίνησαν από 9,3 και έφτασαν έως 16,6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, με μέση τιμή για τους εννέα μεγαλύτερους παρόχους στα 14,5 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και με μια αύξηση της τάξης του 10-15%, τα πράσινα τιμολόγια θα παραμείνουν σε ανεκτά επίπεδα για τους καταναλωτές.
Ελαφρώς ακριβότερος ο Μάρτιος
Αξίζει να σημειωθεί πως η εποχικότητα λειτουργεί υπέρ των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς τον Απρίλιο η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας παραδοσιακά μειώνεται. Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες περιορίζουν τη χρήση θέρμανσης και κλιματισμού, γεγονός που αποτρέπει την υπερβολική επιβάρυνση των λογαριασμών, ακόμη και σε περίπτωση αύξησης των τιμών.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που δικαιολογούν τις προβλέψεις για ανοδική τάση. Πρώτος και βασικός είναι η πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο, οι οποίες κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των προμηθευτών. Οι λιγότερο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες περιόρισαν την παραγωγή από τις ανανεώσιμες πηγές και αύξησαν τη ζήτηση, οδηγώντας τη μέση τιμή της αγοράς στα 93,7 ευρώ ανά Μεγαβατώρα μέχρι και σήμερα Παρασκευή, 27 Μαρτίου, περίπου 20% υψηλότερα σε σχέση με τον Φεβρουάριο (όταν η αγορά είχε κλείσει στα 78,35 ευρώ ανά Μεγαβατώρα).
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανατραπούν οι υπολογισμοί πάνω στους οποίους βασίστηκαν οι πάροχοι για τη διαμόρφωση των τιμολογίων Μαρτίου. Ως συνέπεια, δημιουργείται πίεση για αναπροσαρμογές προς τα πάνω τον επόμενο μήνα.
Γεωπολιτική αβεβαιότητα & αέριο
Δεύτερη σημαντική αρνητική παράμετρος είναι η γεωπολιτική αβεβαιότητα που προκαλεί η κρίση στη Μέση Ανατολή. Η ένταση στην περιοχή έχει ήδη επηρεάσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας, ενισχύοντας την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των τιμών φυσικού αερίου. Οι πάροχοι ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, καλούνται να κινηθούν σε ένα περιβάλλον «αχαρτογράφητων υδάτων», χωρίς σαφή ορατότητα για τις μελλοντικές εξελίξεις.
Ως αποτέλεσμα, οι προμηθευτές θα θελήσουν να ενσωματώσουν στις χρεώσεις τους τα χειρότερα σενάρια αναφορικά με την πορεία των τιμών τον Απρίλιο, ώστε να μην βρεθούν στην πορεία εκτεθειμένοι. Ακόμη όμως περισσότερο, στην επιλογή μίας συντηρητικής τιμολογιακής πολιτικής συμβάλλει η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου μέσα στον τρέχοντα μήνα, η οποία αναμένεται να «περάσει» στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά τον Απρίλιο.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το καύσιμο τιμολογείται κατά κανόνα με βάση το μοντέλο month-ahead. Ενδεικτικό της ανόδου είναι πως η τιμή στο TTF διαμορφώθηκε χθες στα 55,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, καταγράφοντας αύξηση περίπου 65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν είχε κλείσει στα 33,62 ευρώ.
«Κόφτης» οι ΑΠΕ
Αντισταθμιστικά πάντως στις παραπάνω αρνητικές παραμέτρους λειτουργεί η αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα, οι οποίες εκτός απροόπτου θα πρωταγωνιστήσουν τον επόμενο μήνα. Ως συνέπεια, η σημαντική άνοδος του αερίου δεν πρόκειται να «περάσει» στο σύνολό της στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα, τα τμήματα energy management των προμηθευτών «βλέπουν» τη χονδρική να αυξάνεται μόλις κατά 10-15% τον επόμενο μήνα. Η υπόλοιπη αύξηση στο καύσιμο αναμένεται να «κουρευτεί», χάρις στο γεγονός ότι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έχει πλέον φτάσει περίπου τα 17 GW.
Με δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν κυρίαρχο ρόλο, η συμβολή των «πράσινων» μονάδων είναι ιδιαίτερα εμφανής τις μεσημβρινές ώρες, όταν κορυφώνεται η παραγωγή των ηλιακών πάρκων. Σε αυτές τις περιόδους, οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά υποχωρούν σημαντικά, περιορίζοντας τον ημερήσιο μέσο όρο και, κατά συνέπεια, τη μέση μηνιαία χονδρεμπορική τιμή.
Εφόσον οι καιρικές συνθήκες κινηθούν τον Απρίλιο σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, αναμένεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η περίοδος του Πάσχα, που φέτος «πέφτει» επίσης τον Απρίλιο, παραδοσιακά συνοδεύεται από χαμηλότερη κατανάλωση, λόγω της μειωμένης οικονομικής δραστηριότητας.
Θετική συγκυρία για όλη την περιοχή
Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, οι συνθήκες αυτές θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον όπου, για σημαντικό μέρος της ημέρας, οι μονάδες φυσικού αερίου αναμένεται να παραμένουν εκτός αγοράς, επιτρέποντας έτσι στις φθηνότερες «πράσινες» μορφές παραγωγής να καθορίζουν την τιμή. Επομένως, παρά την αναμενόμενη εκτίναξη των τιμών τις απογευματινές ώρες, όπου δίνουν τον τόνο οι μονάδες αερίου, η μέση χονδρεμπορική τιμή θα είναι συγκρατημένη, δίνοντας «χώρο» για συγκράτηση των αυξήσεων στα πράσινα τιμολόγια.
Θετική επίδραση αναμένεται και από τα υψηλά υδροηλεκτρικά αποθέματα στην ευρύτερη περιοχή, λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων των προηγούμενων μηνών. Η ενίσχυση της υδροηλεκτρικής παραγωγής στις γειτονικές χώρες θα συμβάλει με τη σειρά της στη συγκράτηση των τιμών και στις διασυνδεδεμένες αγορές. Επομένως θα περιοριστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ανατιμητικές πιέσεις στην ελληνική αγορά, λόγω των εξαγωγών.
Συνολικά, παρά τις ανοδικές πιέσεις από το φυσικό αέριο και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, η ισχυρή παρουσία των ΑΠΕ αναμένεται να λειτουργήσει σε σημαντικό βαθμό ως «αντίβαρο», αποτρέποντας τις έντονες αυξήσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου, η ελληνική αγορά θα ήταν ακόμη περισσότερο οχυρωμένη, αν είχε αναπτυχθεί μία «κρίσιμη μάζα» μπαταριών, που θα «ψαλίδιζαν» τις χονδρεμπορικές τιμές και μετά τη δύση του ήλιου.