Στα 200 εκατ. ευρώ αυξάνεται η πρώτη προίκα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου θα επιδοτείται με 3 ευρωλεπτά ανά κιλοβατόρα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας νοικοκυριών και επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση, με πλαφόν τις 300 κιλοβατόρες.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, υποστήριξε νωρίτερα στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την ακρίβεια, πως εκτός από τα τρία ευρωλεπτά άμεσης επιδότησης για τις πρώτες 300 κιλοβατόρες, η ΔΕΗ θα απορροφήσει άλλα τρία ευρωλεπτά για την υπόλοιπη κατανάλωση (σ.σ. μέχρι τις 600 κιλοβατόρες το μήνα). Έτσι, κατά τον κ. Σκρέκα «θα υπάρξει 50% απορρόφηση της ανατίμησης» στην ηλεκτρική ενέργεια καθώς και κάποιοι από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ προχωρούν σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Η επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας θα ισχύσει μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά μπορεί να επεκταθεί, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε.
Ρύθμιση για αυτοπαραγωγή
Ο ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πως σε επόμενο νομοσχέδιο θα κατατεθεί ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα της αυτοπαραγωγής χωρίς όριο εγκατεστημένης ισχύος μόνο για ιδιοκατανάλωση. Έτσι, θα μπορεί μια βιομηχανία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό για να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες με χαμηλό κόστος χωρίς να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα σημερινά προβλήματα κορεσμού στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής που εμποδίζουν την ανάπτυξη πολλών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα «η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που κατέθεσε πρόταση για αντίστοιχο μηχανισμό σε κεντρικό επίπεδο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να αξιοποιήσουμε έσοδα από δημοπρασίες ρύπων για να στηρίξουμε την ενεργειακή μετάβαση». Κατά τον υπουργό, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα για μόνιμη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και για να δημιουργήσει ένα «πράσινο δίκτυ ασφαλείας».
Έτσι αξιοποιεί 100 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για φωτοβολταϊκά μέσα από δημοτικές ενεργειακές κοινότητες για δωρεάν ενέργεια σε οικονομικά ευάλωτους. Επιπλέον φέρνει πιο μπροστά τις διασυνδέσεις με τα οφέλη μόνο από την μεγάλη διασύνδεση με την Κρήτη (Αττική – Κρήτη) να φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού αποθέματος
Προχωρά, επίσης, στην ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού αποθέματος. Θα διατεθούν περισσότερα από τρία δισ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστούν περίπου 600.000 κτίρια μέχρι το 2030. Προβλέπονται 450 εκατ. για ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και 200 εκατ. για δημόσια κτίρια και έργα οδοφωτισμού. Σύντομα κατατίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο για τις πράσινες διμερείς συμβάσεις (PPAs), για συμβάσεις μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή για αγορά φθηνής ενέργειας με εγγυοδοτικούς μηχανισμούς από το κράτος και με επιδότηση του κόστους εξομάλυνσης. Τέλος, διατίθενται και 450 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα αποθήκευσης (μπαταρίες και έργα αντλησιοταμίευσης).
Ακρίβεια και ΔΕΗ
Η κυβέρνηση, είπε ο κ. Σκρέκας, «έλαβε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια πολύ πιο γρήγορα από πολλά κράτη – μέλη». Ο μηχανισμός δεν αφορά μόνο τις σημερινές εξαιρετικά σύνθετες καταστάσεις, αλλά είναι ένας μόνιμος μηχανισμός σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης. Ο ίδιος πρόσθεσε πως κατατέθηκε από τη χώρα μας και πρόταση για δημιουργία ενός αντίστοιχου μηχανισμού σε επίπεδο Ε.Ε. με αξιοποίηση των εσόδων από τη δημοπρασίες εκπομπών δικαιωμάτων ρύπων.
Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ, θέμα για το οποίο η κυβέρνηση δέχεται σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκρέκας είπε πως γι’ αυτό το ποσοστό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προϋπολογίσει έσοδα μόλις 100 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018. «Για το ίδιο 17% εμείς ζητάμε από θεσμικούς επενδυτές 750 εκατ. ευρώ» υποστήριξε. Πρόσθεσε πως το 2018 «η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ ήταν 300 εκατ. Πότε έπρεπε να πάει κάποιος στο ειδικό δικαστήριο; Τότε που είχε 300 εκατ. αξία ή τώρα που έχει δύο δισεκατομμύρια;».