Αλ. Σδούκου: Πώς απλοποιείται η αδειοδότηση των μονάδων ΑΠΕ

Τη Δευτέρα συνεδριάζει η επιτροπή για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

H γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου/ Πηγή: EUROKINISSI

Σε τέσσερις βασικούς άξονες κινείται το πλαίσιο των νέων αλλαγών που ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αδειοδότηση των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όπως είπε την Παρασκευή η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλ. Σδούκου σε εκδήλωση του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η κα Σδούκου είπε πως τη Δευτέρα που συνεδριάζει εκ νέου η αρμόδια επιτροπή για την απλοποίηση της αδειοδότησης θα συζητηθούν τα σημεία στα οποία έχουν εντοπιστεί προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ τόνισε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο θα στηρίζεται πρώτον στις αυτοματοποιήμενες και τυποποιημένες διαδικασίες σε όλα τα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας, στον περιορισμένο αριθμό δικαιολογητικών που θα συνοδεύουν τις αιτήσεις των επενδυτών σε κάθε στάδιο, στις ψηφιοποιημένες διαδικασίες τόσο κατά την υποβολή, όσο και την έκδοση όλων των αδειών (δηλαδή Οριστική Προσφορά Σύνδεσης – Σύμβαση Σύνδεσης – Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας).

Τέλος δημιουργείται «ένα μόνο σημείο επαφής, το λεγόμενο one-stop-shop, που θα λειτουργεί ως πύλη εισόδου για τους επενδυτές, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη, τον βαθμό ωριμότητας και την πορεία αδειοδότησης των έργων».

Η επιτροπή στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα επικεντρωθεί σε επτά σημεία στα οποία οι επενδυτές θεωρούν πως πρέπει να δοθούν λύσεις.

Όπως είπε η κα Σδούκου πρόκειται για τα εξής σημεία:

1. Η διαχείριση των κοινών αιτημάτων με πολλά μικρά έργα που έχουν συσσωρευτεί στον ΑΔΜΗΕ και έχουν μπλοκάρει τα έργα με Βεβαίωση Παραγωγού που έρχονται από τη ΡΑΕ.

2. Πώς θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την εξέταση των αιτήσεων στον ΔΕΔΔΗΕ. Έχουμε σκεφτεί κάτι, ειδικά ως προς την εξέταση του ιδιοκτησιακού που δημιουργεί το μεγαλύτερο φόρτο στον ΔΕΔΔΗΕ και που στο κάτω κάτω δεν είναι και το core business του.

3. Πώς θα περιορίσουμε την καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων σύνδεσης από τους Διαχειριστές (που λέτε ότι εξαντλούν το 12μηνο ενώ εσείς είστε έτοιμοι) και κατά συνέπεια στις συνδέσεις των σταθμών αυτών στο Δίκτυο

4. Το θέμα της Εγγυητικής Επιστολής και σε ποιο στάδιο θα πρέπει να υποβάλλεται.

5. Η ανάγκη για τροποποίηση όλων των αδειών από την αρχή σε οποιαδήποτε αλλαγή στον σχεδιασμό του έργου με αποτέλεσμα να ξεκινάνε ουσιαστικά κάθε φορά από την αρχή την αδειοδότηση των έργων τους, κάτι που είναι χρονοβόρο αλλά απαιτεί και επιπλέον έξοδα στους επενδυτές.

6. Η ανελαστικότητα, ας το πούμε έτσι, εκ μέρους των Διαχειριστές στο στάδιο της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για μικρότερη ισχύ σε σχέση με την ισχύ που έχει η ΑΕΠΟ, καθώς και για τη συσχέτιση της Σύμβασης Σύνδεσης με την Άδεια Εγκατάστασης.

7. Εξίσου σημαντικά τα δασικά η έγκριση επέμβασης, οι απαρχαιωμένες πλέον προδιαγραφές στην δασική οδοποιία και τα εμπόδια που μπαίνουν με τις μελέτες αναδάσωσης.

Η κα Σδούκου τόνισε και τη μεγάλη μείωση στο κόστος των ΑΠΕ.

Σε μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, μια μεγαβατώρα, επιβαρύνεται με το κόστος του λιγνίτη, το κόστος του εργοστασίου που τον παράγει αλλά και με το κόστος διοξειδίου του άνθρακα, που σήμερα μόνο αυτό είναι πάνω από 40 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Συνολικά το κόστος λιγνιτικής παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει τα 90-100 ευρώ τη μεγαβατώρα». είπε.

Την ίδια στιγμή, τα νέα έργα ΑΠΕ, «σύμφωνα με την παράταση του σχήματος διαγωνισμών που κοινοποιήσαμε στην Κομισιόν, θα μπαίνουν με ανώτατη τιμή, με «ταβάνι» 53 ευρώ. Οι προβλέψεις λένε ότι η πραγματική τους τιμή θα είναι πολύ πιο κάτω».