Θετικά συνεχίζει να κινείται για μία ακόμα χρονιά ο κλάδος των σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Circana που καταγράφουν την πορεία των αλυσίδων από την αρχή της χρονιάς έως και την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ταχυκίνητων προϊόντων (FMCGs) καταγράφουν ενίσχυση των πωλήσεων σε αξία, αλλά και αισθητά θετική τροχιά στα πωλούμενα τεμάχια, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Πρόκειται για μία εικόνα, η οποία έρχεται παρά τη συρρίκνωση του πληθωρισμού, ο οποίος κατά την ανοδική του πορεία και δεδομένης της αύξησης των τιμών στα προϊόντα αποτυπωνόταν ταυτόχρονα και στην αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι έως τώρα η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από την κυβέρνηση στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, δεν έχει επηρεάσει όπως κάποιοι θα περίμεναν, την πορεία των πωλήσεων. Η ένσταση ανθρώπων της αγοράς, εντοπιζόταν στο γεγονός ότι λόγω εφαρμογής του Κώδικα, που ουσιαστικά περιορίζει τις ανεξέλεγκτες προσφορές στα ράφια με σκοπό την προστασία του καταναλωτή από παραπλανητικές εκπτώσεις, θα μπορούσε να δράσει ανασταλτικά στη διάθεση του κοινού για αγορές.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ήταν της τάξεως του 1,78% τον Ιούνιο 2025 σε σχέση με τον Ιούνιο 2024 (έναντι 2,47% τον Μάιο 2025). Επιπλέον, οι τιμές του Ιουνίου 2025 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Μάιο 2025 κατέγραψαν μικρή μείωση κατά -0,35%. Συνολικά το κυλιόμενο 12μηνο (Ιούλιος 2024-Ιούνιος 2025) καταγράφει σταθερό επίπεδο τιμών με ελαφρά αύξηση 0,25%.
Πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η χρονιά
Η χρονιά ξεκίνησε εκρηκτικά, με την πρώτη εβδομάδα του έτους, η οποία έληξε στις 7 Ιανουαρίου να εμφανίζει εντυπωσιακή αύξηση κατά 57,5% σε αξία και 50% σε τεμάχια που πουλήθηκαν, κυρίως λόγω αγορών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου της Πρωτοχρονιάς και αλλαγών στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Παρά τη φυσιολογική υποχώρηση που ακολούθησε, η αγορά διατήρησε δυναμική τάση και τις εβδομάδες που ακολούθησαν.
Παρά τις αυξομειώσεις, η πορεία των πωλούμενων τεμαχίων παραμένει ενθαρρυντική, με θετικά πρόσημα στις περισσότερες εβδομάδες από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Η μέγιστη επίδοση μετά τον Ιανουάριο καταγράφηκε την εβδομάδα που έληξε στις 11 Μαΐου, με άνοδο 16,4% στα πωλούμενα τεμάχια και 37,9% σε αξία.
Σημάδια εξομάλυνσης αλλά και διατηρήσιμης ανόδου
Από τον Ιούνιο και ύστερα, η αγορά φαίνεται να σταθεροποιείται, με αυξήσεις της τάξεως του 2% έως σχεδόν 7% σε αξία πωλήσεων και ανάλογες αυξήσεις στα πωλούμενα τεμάχια, γεγονός που υποδηλώνει διατηρήσιμη καταναλωτική εμπιστοσύνη και περιορισμένη επίδραση του πληθωρισμού (από 2,2% έως και 6,6%).
Το δίπολο αξίας και πωλούμενων τεμαχίων σε θετικό έδαφος
Σε γενικές γραμμές, το πρώτο εξάμηνο του 2025 δείχνει πως οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της κατανάλωσης. Η αξία πωλήσεων κινήθηκε σε θετικό πρόσημο σχεδόν σε όλες τις εβδομάδες εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις τις δύο εβδομάδες που ακολούθησαν το Πάσχα, ενώ τα πωλούμενα τεμάχια μπήκαν σε ανοδική τροχιά από τα μέσα Μαρτίου και έπειτα, ανακτώντας τις απώλειες του 2024.
Οι διακυμάνσεις τιμών
Σημειώνεται τέλος, ότι σημαντικές διακυμάνσεις στις τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών καταγράφηκαν τον Ιούνιο του 2025 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν κυρίως σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Συγκεκριμένα:
- Απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού παρουσίασαν μείωση κατά 8,28%,
- Τα τρόφιμα μειώθηκαν κατά 5,40%,
- Τα χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής κατέγραψαν πτώση 3,13%,
- Τα ορεκτικά, αλίπαστα και άλλα σερβιριζόμενα είδη υποχώρησαν κατά 2,72%,
- Οι τροφές και τα είδη για κατοικίδια σημείωσαν ήπια μείωση 0,52%.
Αντίθετα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίστηκαν σε φρέσκα και επεξεργασμένα τρόφιμα:
- Τα φρέσκα κρέατα σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 10,80%,
- Ακολούθησαν τα μπισκότα, σοκολάτες και ζαχαρώδη προϊόντα με 10,19%,
- Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αυξήθηκαν κατά 7,55%,
- Τα κατεψυγμένα είδη κατά 2,74%,
- Και τα γαλακτοκομικά και οι χυμοί ψυγείου κατά 2,22%.