Ο επί σειρά ετών αρτοποιός αναφέρθηκε στην απελευθέρωση του επαγγέλματος το 1992, που φαίνεται ότι ήταν η αρχή του τέλους των φούρνων γειτονιάς: «Η απελευθέρωση έγινε χωρίς κανόνες. Μπορούσες από τότε να βρεις ψωμί σε καλαθάκια πάνω στο πεζοδρόμιο. Μέχρι το 1992 έπρεπε ένας φούρνος να απέχει από τον άλλο περίπου 1.200 μέτρα και ξαφνικά όποιος ήθελε μπορούσε να πουλάει ψωμί. Τότε μπήκε ο άρτος και στο σούπερ μάρκετ χωρίς κανόνες. Ενώ πρέπει να είναι ευδιάκριτο σε ταμπελάκι ότι είναι προϊόν κατεψυγμένο, δεν υπάρχει, και ο καταναλωτής νομίζει ότι είναι φρέσκο. Το μεγάλο πρόβλημα των τελευταίων ετών, όμως, είναι το ενεργειακό, όπως εξήγησε με παράπονο ο αρτοποιός: “Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι οι πρώτες ύλες που έχουν αυξηθεί. Προσπαθούμε να βρούμε λύση, αλλά θέλουμε τη βοήθεια της Πολιτείας».

Ο πρόεδρος της συντεχνίας αρτοποιών Αθηνών, προαστίων και περιχώρων, Παναγιώτης Σαχινίδης, μίλησε και εκείνος στον ΣΚΑΪ και ερμήνευσε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της αρτοποιΐας. «Μετά τα μνημόνια, μετά την κρίση, μετά το covid, βρέθηκε ότι η ενέργεια είναι η αχίλλειος πτέρνα μας. Αν και είπε ο σεβαστός κύριος Χατζηδάκης το 2020 ότι θα φέρει φτηνότερες τιμές στις πρώτες ύλες, δυστυχώς, αυτό δεν το βλέπουμε. Μόνο εμείς έχουμε κάνει έκκληση στη δημόσια διαβούλευση για το κοινωνικό, κλιματικό σχέδιο. Παρουσιάζουμε πρόταση να γίνουμε αυτόνομη ενεργειακή κοινότητα. Ζητάμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουμε φτηνή ενέργεια για απεξάρτηση από τα ήδη υπάρχοντα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ζητάμε την επιείκεια του πρωθυπουργού, είναι έξυπνος πρέπει να καταλάβει τι του λέμε».