Άλμα έχει σημειωθεί στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος και στο θέμα αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , προετοιμάζοντας το έδαφος για μειώσεις το επόμενο διάστημα.
«Τους τελευταίους 18 μήνες το καταγεγραμμένο επίσημο ποσοστό της αύξησης στο μοσχαρίσιο κρέας είναι 20%»,παραδέχθηκε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφάλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «σε μερικούς μήνες θα δούμε εξομάλυνση» καθώς η αγορά κάνει κύκλους.
Γιατί έχει αυξηθεί το βόειο κρέας
Ως προς τους λόγους που έχουν οδηγήσει στην αύξηση του βόειου κρέατος, ανέφερε τα εξής: «Η ουσία του προβλήματος είναι η εξής. Στην Ελλάδα από το 1981 και μετά, με την απουσία στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα, έχει καταστραφεί η κτηνοτροφία, έχει μειωθεί ο εκτρεφόμενος πληθυσμός, άρα παράγει μικρότερη ποσότητα. Σε ό,τι αφορά το βόειο κρέας, στην Ελλάδα παράγουμε το 12% της κατανάλωσης μόνο. Το υπόλοιπο 88% έρχεται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυρίως, πλην από λίγα ειδικά κρέατα που έρχονται από τρίτες χώρες. Αυτό τι σημαίνει; Ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα διατροφικής επάρκειας και επισιτιστικής ασφάλειας αν ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι, σημαίνει μια γυμνή παραγωγική που είναι άκρως επικίνδυνη. Δεν είναι δυνατόν σε μια οικονομία σαν την ελληνική να μην δεν παράγουμε ένα αγροτικό προϊόν όπως το βόειο κρέας».
Επιπλέον, τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί η κτηνοτροφική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω του Green Deal, επισήμανε.
«Ενοχοποιήθηκαν οι αγελάδες για το φαινόμενο των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου, ψευδώς και λανθασμένα για να κρύψουμε άλλα πράγματα από πίσω στις ευρωπαϊκές πολιτικές. Μόνο η Γαλλία, που είναι ο κύριος προμηθευτής της Ελλάδας σε βόειο κρέας, 8 στις 10 μπριζόλες που αναφέρατε προηγουμένως είναι γαλλικές στην ελληνική κατανάλωση, έχει μειώσει τον βόρειο πληθυσμό κατά 1 εκατομμύριο αγελάδες. Αυτό σημαίνει 800- 900 χιλιάδες μοσχάρια λιγότερα τον χρόνο, είτε για αναπαραγωγή είτε για κρέας. (…) Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας ή της Βόρειας Ευρώπης, πείτε το όπως θέλετε, έχει μετά από 25 χρόνια υπογράψει φέτος τη συμφωνία Mercosur με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για να καλύψουμε το έλλειμμά μας, φέρνοντας βόειο κρέας 145.000 τόνους τον χρόνο από εκεί» συνέχισε ο κ. Κεφάλας. «Είναι ο θεμελιώδης νόμος προσφοράς και ζήτησης», τόνισε.
«Στην περίπτωση του μοσχαρίσιου κρέατος, η ζήτηση έχει παραμείνει σταθερή και μάλιστα ελαφρώς αυξητική, καθώς αποτελεί ένα υψηλής διατροφικής αξίας προϊόν. Επισήμανε παράλληλα, σχετικά με τη συμφωνία Mercosur ότι αποτελεί μεγάλο ζήτημα πώς θα ελεγχθεί η ποιότητα των προϊόντων, πώς θα πιστοποιηθούν, γιατί οι χώρες αυτές χρησιμοποιούν ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες που επίσης στην ευρωπαϊκή αγορά θεωρούνται απαράδεκτες».
«Εμείς αυτό το πράγμα που προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε είναι να παράξουμε περισσότερο μοσχαρίσιο κρέας στην Ελλάδα. Προσπαθούμε, κάνοντας γενετική βελτίωση, δηλαδή χρησιμοποιώντας φυλές βοοειδών, οι οποίες μπορούν να παράξουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας κρέας και βελτιώνοντας τη διατροφή, χρησιμοποιώντας ελληνικές πρώτες ύλες, δημητριακά και ψυχανθή ελληνικά, αντικαθιστώντας εισαγόμενες ζωοτροφές όπως η σόγια για παράδειγμα» προσέθεσε ο κ. Κεφάλας.
Ως προς το πόσα βοοειδή υπάρχουν στην Ελλάδα, ο κ. Κεφαλάς ανέφερε πως «αν δεχτούμε ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ισχύουν ως έχουν αυτή τη στιγμή, δηλωμένα στη βάση υπάρχουν 948.000 βοοειδή». Ωστόσο κάποια από αυτά είναι «τύπου ΟΠΕΚΕΠΕ, ξεκάθαρα» είπε, μετά από σχετική ερώτηση.
«Ακούστε, επειδή είναι απλή αριθμητική. Πραγματικά στοιχεία, αξιόπιστα 100%, στην Ελλάδα είναι τα στοιχεία του γάλακτος. Αγελαδινό γάλα παράγουμε 600.000 τόνους. Αυτό σημαίνει, οι αγελάδες που παράγουν περίπου δέκα τόνους γάλα η μία το χρόνο, έχουμε 60, 70, 80 χιλιάδες αγελάδες και άλλα τόσα παράγωγα γαλακτοπαραγωγής, 160.000 ζώα δηλαδή. Άρα, τα υπόλοιπα είναι αγελαία βοοειδή, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για παραγωγή κρέατος. Αυτά που είναι δηλωμένα στη βάση δεν υπάρχουν. Είναι λιγότερα. Αυτά τα λιγότερα μπορούν να παράξουν περισσότερο κρέας τα επόμενα ένα, δύο χρόνια» επισήμανε ο κ. Κεφάλας.
«Εμείς έχουμε επιμείνει πολλά χρόνια τώρα να πάμε σε ηλεκτρονική σήμανση» τόνισε σχετικά με το ζήτημα των ανύπαρκτων κοπαδιών. «Ηλεκτρονική σήμανση σημαίνει βόλος στο στομάχι που με τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία σημαίνει GPS, σημαίνει γεωχωρικά δεδομένα, δηλαδή ανά πάσα στιγμή, χωρίς να το δεις φυσικά, ξέρεις σε ποιο σημείο βρίσκεται. Όταν η Ναμίμπια και η Μποτσουάνα έχουν δηλώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχουν 100% ηλεκτρονική σήμανση, δεν μπορεί μια χώρα ευρωπαϊκή να μην το έχει» είπε καταλήγοντας.
Κρέας: Πού παρατηρούνται οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, στα ύψη κυμαίνεται η τιμή του κρέατος, ιδίως του μοσχαρίσιου, με τις προβλέψεις των ανθρώπων της αγοράς να κάνουν λόγο για περαιτέρω ανατιμήσεις τους επόμενους μήνες.
Αυξήσεις – Μειώσεις
Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται:
– Βόειο συκώτι νωπό (εισαγ.): 5,98€ στις 2/9/24, 8,98€ στις 2/9/25 (+50,17%)
– Βόειο νωπό στήθος (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24, 11,98€ στις 2/9/25 (+50,13%)
– Βόειο νωπό ποντίκι (εισαγ.): 10,98€ στις 2/9/24, 14,98€ στις 2/9/25 (+36,43%)
– Βόειο οσομπούκο νωπό (εισαγ.): 8,98€ στις 2/9/24, 11,98€ στις 2/9/25 (+33,41%)
– Μπιφτέκι μόσχου νωπό: 8,98€ στις 2/9/24, 11,98€ στις 2/9/25 (+33,41%)
– Κοτόπουλο ρολό: 6,98€ στις 2/9/24, 8,98€ στις 2/9/25 (+28,65%)
Στον αντίποδα, οι μεγαλύτερες μειώσεις:
– Χοιρινό μπούτι (εισαγ.): 4,48€ στις 2/9/24, 3,48€ στις 2/9/25 (-22,32%)
– Χοιρινό νωπό λαιμός (εισαγ.): 7,98€ στις 2/9/24, 6,98€ στις 2/9/25 (-12,53%)
Γιατί όμως αυξάνεται συνεχώς η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος;
– Μείωση της παραγωγής από την ΕΕ λόγω της πράσινης μετάβασης με νέα ΚΑΠ
– Μεγάλη ζήτηση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
– Καμία σοβαρή προσπάθεια από την Πολιτεία για να «φτιάξει» την κτηνοτροφία
– Μηδενικό σχεδόν ενδιαφέρον από τη νέα γενιά
«Οι νέοι για να καθίσουν στο χωριό ή γενικώς να καθίσουν στην επαρχία είναι το οικονομικό», σημειώνει ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου, Νίκος Κεχαγιάς.
«Για αυτήν τη γενιά αυτήν την στιγμή των 20αρηδων, το μόνο κίνητρο είναι το οικονομικό. Θα μπω στη διαδικασία να κάνω μία σκληρή δουλειά, αλλά αν δεν βγάζω λεφτά γιατί να την κάνω;».
Η πρόβλεψη μάλιστα κάνει λόγο πως το μοσχαρίσιο κρέας θα φτάσει και τα για 20€/ κιλό.
«Είμαστε μία χώρα η οποία μπορεί να καλύψει μόνο ένα 15% με 20% από τις ανάγκες τις, οπότε εμείς δεν μπορούμε να ορίσουμε δυστυχώς σαν παραγωγοί την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος. Αυτό καθορίζεται από τις εισαγωγές», λέει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαχαιρίδης, κτηνοτρόφος και κρεοπώλης.
«Μιλάμε για τον αφανισμό του πρωτογενούς τομέα, αυτή είναι η πραγματικότητα», σημειώνει ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδας.