Μια σκέτη τρέλα επικρατεί στην αγορά κρέατος, επειδή οι Έλληνες καταναλωτές τρέφονται με μύθους. Προτιμούν τον μοσχαρίσιο κιμά, που πωλείται στα 14 ευρώ/κιλό, από τον χοιρινό που έχει 8 ευρώ/ κιλό, ενώ δε γίνεται κουβέντα για το κοτόπουλο, που πήρε αύξηση στη λιανική της τάξης του +35%, παρότι είναι το κρέας που κυριαρχεί στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας.
Η συμπεριφορά των καταναλωτών στη χώρα μας, σε ό,τι αφορά στο κρέας, είναι γεμάτη οξύμωρα και παρανοήσεις. Όπως επισήμαναν στο powergame.gr o πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών ν. Θεσσαλονίκης, Νίκος Μπαλαμπανίδης και ο κτηνίατρος και μικροβιολόγος τροφίμων, Νίκος Κασσαλιάς, ενώ υπάρχει διάχυτη γκρίνια για την ακρίβεια στο μοσχαρίσιο κρέας, που πήρε +10% στη χονδρική και, σε κάποιες περιπτώσεις , +30% στη λιανική, αυξάνεται στην αγορά η ζήτηση για τις πολύ trendy και ακριβές «κοπές».
Σε μία περίοδο που στη δημόσια συζήτηση γύρω από τα τρόφιμα, κυριαρχούν τα θέματα της ακρίβειας και της υγιεινής διατροφής, αυξάνεται η ζήτηση για τις «κοπές», που πωλούνται πάνω από 30ευρώ/ κιλό , αλλά και για τις γιαπωνέζικες μπριζόλες wagyu, με περιεκτικότητα λίπους 70%.
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν κανείς δεν ασχολείται με τις αυξήσεις στη τιμή του κοτόπουλου, μάλλον επειδή τα «νούμερα» στα καρτελάκια των κρεοπωλείων και των σούπερ μάρκετ, είναι συγκριτικά χαμηλότερα από τις τιμές στα άλλα κρέατα, κόκκινα ή λευκά.
Ξεπουλάνε τα παρασκευάσματα κοτόπουλου
Όπως επισήμανε ο Νίκος Κασσαλιάς, η αύξηση στην τιμή του κοτόπουλου, που μάλιστα έχει μερίδιο 50% στην κατανάλωση κρέατος από την ελληνική οικογένεια, ξεπέρασε την τελευταία διετία το 35%. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι αλυσίδα σούπερ μάρκετ, πωλεί σε προσφορά, το ολόκληρο κοτόπουλο, προς 2,89 -2,99 ευρώ/κιλό, όταν πριν τρία χρόνια η τιμή του ήταν κάτω από τα 2 ευρώ/κιλό.
Πάλι όμως φαίνεται, πως στον καιρό της ακρίβειας, μεγάλο μέρος της κατανάλωσης πάει στα πιο ακριβά προϊόντα από κοτόπουλο. Βάσει έρευνας που έγινε το 2024, το ολόκληρο κοτόπουλο έχει το 5% της αγοράς, τα ελευθέρας βοσκής και βιολογικά που πωλούνται προς 7-8 ευρώ/ κιλό, έχουν μερίδιο 5%, ενώ το φιλέτο κοτόπουλου, με τιμή από 8 έως 11 ευρώ/κιλό, έχει μερίδιο 25%.
Το πιο εκπληκτικό όμως είναι, ότι παρασκευάσματα κοτόπουλου, που έχουν υψηλότερες τιμές ανά κιλό, από το ολόκληρο κοτόπουλο, πήραν μερίδιο 50%-55%, ενώ σε ορισμένα κρεοπωλεία, τα παρασκευάσματα έχουν το 70% στο κρέας κατόπουλου.
Μείωση της κατανάλωσης κατά 20%
Στο νομό Θεσσαλονίκης, το 61% των καταναλωτών προτιμάει το κρεοπωλείο της γειτονιάς του, επισήμανε ο Νίκος Μπαλαμπανίδης σημειώνοντας ότι στην περίοδο, μετά τον κορωνοϊό, η κατανάλωση στο μοσχαρίσιο και στο χοιρινό κρέας μειώθηκε πάνω από 20% το 2024, ενώ αντίθετα αυξήθηκε στο κοτόπουλο.
«Τις περισσότερες πωλήσεις μας, τα κρεοπωλεία (900 καταστήματα στη Θεσσαλονίκη), τις κάνουμε στο κοτόπουλο. Οι καταναλωτές στο κόκκινο κρέας, είναι συγκρατημένοι. Δεν ψωνίζουν π.χ. μπριζόλες με το κιλό, αλλά με το κομμάτι, μία- δύο, ανάλογα.
«Σε ό,τι αφορά στις τιμές, ειδικά στο μοσχαρίσιο κρέας, υπάρχει αύξηση από το καλοκαίρι και μετά, λόγω της μειωμένης προσφοράς από τη Γαλλία, που είναι ο κύριος προμηθευτής μας. Η αύξηση στη χονδρική είναι της τάξης του 10%, όμως κάποιοι επιτήδειοι έχουν αυξήσει τις τιμές στο μοσχάρι στο +30%. Το δυσάρεστο είναι, ότι τα στοιχεία για την κίνηση στην αγορά, λαμβάνονται από αυτούς που φουσκώνουν τις τιμές. Τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, τον Αύγουστο, έκαναν αυξήσεις 0,50-0,60 ευρώ/κιλό στο μοσχάρι, όταν άλλοι κάνουν αυξήσεις 3-4 ευρώ στο κιλό, δηλαδή +30%. Καλούμε τον κόσμο, να κάνει έρευνα αγοράς πριν ψωνίσει».
Όπως είπε ο κ. Κασσαλιάς, το 55-60% της κατανάλωσης στο μοσχάρι, είναι κιμάς, που πωλείται γύρω στα 14 ευρώ/κιλό, όταν πριν δύο χρόνια η τιμή ήταν στα 11 ευρώ/κιλό. Οι Έλληνες καταναλωτές, αντί να επιλέγουν το χοιρινό κρέας και τον χοιρινό κιμά που πωλείται προς 8 ευρώ/κιλό, προτιμούν το μοσχάρι.
«Η χώρα μας έχει 30% αυτάρκεια στο χοιρινό και μόλις 15% στα βόειο κρέας. Εν τούτοις βλέπουμε ότι η κατανάλωση του χοιρινού μειώνεται , επειδή έχει επικρατήσει, εσφαλμένα, η άποψη ότι το χοιρινό είναι επιβλαβές για την υγεία. Πρόκειται για ένα μύθο, που πρέπει να καταρριφθεί, γιατί το λίπος στο χοιρινό είναι εξωτερικό και μπορεί να αφαιρεθεί, όταν αντίθετα στο μοσχάρι δεν μπορεί να αφαιρεθεί».
Τέλος, ένας ακόμη μύθος, αφορά την επάρκεια σε αιγοπρόβειο κρέας. Ο κ. Μπαλαμπανίδης τόνισε ότι η αγορά, παρά τις χιλιάδες θανατώσεις ζώων λόγω της ευλογιάς, έχει πλήρη αυτάρκεια σε πρόβειο και κατσικίσιο κρέας. Στην περίοδο του Πάσχα, είπε χαρακτηριστικά, ότι κάναμε εξαγωγές τριπλάσιες από ό,τι ήταν οι εισαγωγές μας, σε αμνοερίφια.
Σήμερα η τιμή στο πρόβειο και κατσικίσιο κρέας είναι γύρω στα 15 ευρώ/ κιλό και δεν έχει επηρεαστεί γιατί η ελληνική αγορά, έχει έντονη εποχικότητα, με την υψηλότερη ζήτηση να είναι στην περίοδο του Πάσχα και, κατά δεύτερο λόγο, στις γιορτές των Χριστουγέννων. Πριν τα Χριστούγεννα, θα φανεί αν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές.
Η αγορά του κρέατος, στη χώρα μας, κυριαρχείται από πολλούς μύθους και επηρεάζεται έντονα από όσους μπορούν να κάνουν επιθετικό μάνατζμεντ, αλλά και από τις σύγχρονες τάσεις στον τρόπο ζωής των «ψαγμένων» καταναλωτών. Σαν αποτέλεσμα, η αγορά χαρακτηρίζεται από ανισορροπίες που «χτυπάνε» την τσέπη των καταναλωτών, οι οποίοι, δεν απολαμβάνουν και τα οφέλη μίας ισορροπημένης διατροφής, γιατί, όπως υπογράμμισε ο κ. Κασσαλιάς, το κάθε κρέας προσφέρει και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά.