Ραγδαία είναι η αύξηση στο μοσχαρίσιο κρέας, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που το κρέας έχει φτάσει σχεδόν τα 20 ευρώ και είναι σε υψηλό τριετίας; Αιτίες η μειωμένη παραγωγή του μοσχαρίσιου και η ευλογιά.
Η τιμή παραγωγού έχει αυξηθεί στα 8,5-9 ευρώ το κιλό από 5,5-6 ευρώ το 2024, συμπαρασύροντας και τις τιμές στο ράφι. σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Στη λιανική η μέση τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος διαμορφώνεται στα 15-17 ευρώ το κιλό από 12-13 ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο, ενώ στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει το επόμενο διάστημα ακόμα και τα 20 ευρώ.
Ανατιμήσεις όμως καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και στα υπόλοιπα κρέατα, όπως αρνί, κατσίκι και πρόβατα, λόγω της εξάπλωσης της ευλογιάς. Το πρόβειο κρέας πωλείται από τον παραγωγό στα 4,5 με 4,8 ευρώ το κιλό από 3,5 με 3,8 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα. Αντίστοιχα, η τιμή παραγωγού για το αρνί διαμορφώνεται στα 9,5 ευρώ το κιλό από 7,5 ευρώ που ήταν πριν την έναρξη της νόσου.
Οι αυξήσεις αυτές αποτυπώνονται πλέον και στη λιανική. Σε κάποια κρεοπωλεία, τα πρόβεια παϊδάκια κοστίζουν από 10,5 έως 12,5 ευρώ το κιλό από 9-10 ευρώ το καλοκαίρι, ενώ στα αρνιά και τα κατσίκια οι τιμές αγγίζουν ακόμα και τα 16 ευρώ το κιλό, όταν πριν την έξαρση της ευλογιάς δεν ξεπερνούσαν τα 14 ευρώ.
«Όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και επειδή τα Χριστούγεννα αυξάνεται αρκετά η ζήτηση για αιγοπρόβατα, ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει τις τελικές τιμές», σημειώνει ο γενικός διευθυντής Ελληνικής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, Απόστολος Πεταλάς.