Γαλοπούλα: Αύξηση 28% στην τιμή της ενόψει Χριστουγέννων

Τι είπε ο Απόστολος Ραυτόπουλος για το κόστος του χριστουγεννιάτικου εορταστικού τραπεζιού, τη γαλοπούλα, τις τιμές σε αρνί και κατσίκι

Γαλοπούλα© pixabay

Στο εορταστικό τραπέζι και στην τιμή της γαλοπούλας, εστίασε ο ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας. Απόστολος Ραυτόπουλος. Όπως είπε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι θα είναι το εορταστικό τραπέζι, με τις τιμές στα είδη που κατά κανόνα «έχουν την τιμητική» τους (γαλοπούλα, αρνί, κατσίκι κ.α.) να είναι αυξημένες. Η κατεψυγμένη γαλοπούλα έχει αύξηση 28%, το αρνί και το κατσίκι 40%, ενώ το «κύμα αυξήσεων» αφορά και τα γλυκά, με την παραδοσιακή βασιλόπιτα να αποτιμάται 20% πιο ακριβή από πέρυσι.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κόστος

Αναφορικά με το κόστος του εορταστικού τραπεζιού, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, υπογράμμισε τα εξής: « Η αύξηση στην κατεψυγμένη γαλοπούλα εισαγωγής πέρυσι τα super market την πουλούσαν 4,54 έως 4,70 το κιλό φέτος η τιμή ξεκινάει από τα 5,70 έως 5,90 δηλαδή βλέπουμε μια αύξηση της τάξεως του 28%. Το αρνί πέρυσι οι παραγωγή μας το πουλούσαν 6 έως 6,30 φέτος η τιμή του παραγωγού είναι στα 9 με 9,50 δηλαδή βλέπουμε μια αύξηση του 40%, το ίδιο συμβαίνει και στο κατσίκι. Σε εμάς ανάλογα με το κομμάτι που θα πάρουμε δηλαδή αν πάρουμε μισό αρνί αυτή τη στιγμή στα super market κινείται στα 14 € στα κρεοπωλεία γύρω στα 16 και αν πάμε στα παιδάκια 19€. Το μοσχάρι τόσο από τον Έλληνα αγελαδοτρόφο όσο και από τον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Πολωνό πωλείται στους εμπόρους από 6,50 έως 8€ το κιλό και ανάλογα με το ποιο μέρος θα πάρει ο καταναλωτής φτάνει έως 21€ το κιλό. Στο χοιρινό και το κοτόπουλο είμαστε στα ίδια που ήμασταν και πέρυσι. Στα λαχανικά και τα φρούτα διαπιστώνουμε αυξήσεις από 20 έως 35%. Ενδεικτικά σας αναφέρω 20% είναι η αύξηση στα ακτινίδια, 35% στα αχλάδια, 30% στα λεμόνια, 33% στα μανταρίνια, 25% στα μαρούλια και 140% στα αγγούρια».

Για τις αυξήσεις στα γλυκά