Κρέας: Αύξηση πάνω από 25% για το μοσχάρι

«Το μοσχάρι δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα ενόψει του εορταστικού τραπεζιού» είπε ο ΓΓ Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτών Σ. Αναγνωστόπουλος

Μοσχαρίσιο κρέας©pixabay

Αυξημένη κατά 25% είναι η τιμή στο μοσχάρι, ενόψει του εορταστικού τραπεζιού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίας και Προστασίας Καταναλωτών Σωτήρης Αναγνωστόπουλος σε συνέντευξή του στο ΕΡΤnews Radio 105,8.

«Να ξεκινήσουμε με το μοσχάρι, το οποίο είναι ουσιαστικά αυτό που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση που έχουμε σε σχέση με πέρσι είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι λίγο περισσότερο από 25%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ποτέ σχεδόν. Ο λόγος αυτός είναι γνωστός, υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα στην προσφορά βοοειδών και μιλάμε για όλο τον κόσμο. Κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει πρόβλημα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές. Παρότι αυξάνονται οι τιμές, η ζήτηση δεν πέφτει για το μοσχάρι, συνεχίζουμε να το καταναλώνουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού το ίδιο και περισσότερο μοσχάρι, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας εκρηκτικός συνδυασμός» είπε αρχικά ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Εν συνεχεία ο κος Αναγνωστόπουλος τόνισε: «Τα Χριστούγεννα, αυτό που επιλέγουν οι περισσότεροι είναι κυρίως το χοιρινό και τα πουλερικά, δηλαδή γαλοπούλες και άλλα πουλερικά και κάποιοι αρνί.

Στο χοιρινό οι αυξήσεις τιμών είναι περίπου στο 4,5-5%, στα πουλερικά επίσης αντίστοιχη τιμή στο 5%, έχουμε αύξηση δηλαδή μεγαλύτερη από το μέσο πληθωρισμό που είναι 2,5%, αλλά είναι πολύ πιο λελογισμένη  από την περίπτωση του μοσχαριού.

Κάποιοι επιλέγουν να μην αγοράσουν μοσχάρι που αγόραζαν παραδοσιακά μοσχάρι, όχι για τα Χριστούγεννα γενικώς και πηγαίνουν σε άλλες πηγές κόκκινου κρέατος, όπως το χοιρινό ή επιλέγουν λευκό κρέας, όπως τα πουλερικά» εξήγησε ο κ. Αναγνωστόπουλος, ενώ σημείωσε ότι αυτή η πρωτοφανής αύξηση στην τιμή του μοσχαριού συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα κρέατα».