Την πρόοδο κατασκευής της Υπερυψωμένης Λεωφόρου Ταχείας Κυκλοφορίας και των νέων σχολικών μονάδων που υλοποιούνται, μέσω ΣΔΙΤ, στη Θεσσαλονίκη, επιθεώρησαν, σήμερα ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Δημήτρης Αναγνώπουλος.
Στη συνέχεια, μετέβησαν στη Μίκρα, όπου επισκέφθηκαν το εργοτάξιο της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά, ενώ ακολούθησε σύσκεψη εργασίας στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό.
Υπερυψωμένη Λεωφόρος Ταχείας Κυκλοφορίας Θεσσαλονίκης
Στο εργοτάξιο της Υπερυψωμένης Λεωφόρου Ταχείας Κυκλοφορίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημερώθηκε για την πρόοδο του φυσικού αντικειμένου του έργου που προσεγγίζει το 50% και αναμένεται να επιταχυνθεί με το δεύτερο καλούπι, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση των βάθρων. Παρών ήταν και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κούβελας.
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Η Υπερυψωμένη Λεωφόρος Ταχείας Κυκλοφορίας στη Θεσσαλονίκη είναι ίσως το πιο καινοτόμο έργο που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα και όχι μόνο. Όποιος περνάει από τον Περιφερειακό, βλέπει τα εργοτάξια να δουλεύουν πυρετωδώς, καθημερινά και νυχθημερόν.
Η πρόοδος είναι πλέον εμφανής. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει σημαντικές «ανάσες» στην πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή. Ένα έργο που περιμένουμε όλοι, προχωρά με εξαιρετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς και σε περίπου 14 με 15 μήνες από τώρα, θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Η ηγεσία του υπουργείου υποδομών και μεταφορών στα έργα που προχωρούν στη Θεσσαλονίκη © ΔΤ
Στο τεχνικό κομμάτι, το «πορτοκαλί καλούπι» έχει ήδη διανύσει 500 μέτρα, ενώ το «μπλε καλούπι» ξεκινά τη σκυροδέτηση εντός του μήνα. Με τα δύο καλούπια να δουλεύουν πλέον παράλληλα, παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας: την άνοιξη του 2027 το έργο θα δοθεί στην κυκλοφορία».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AVAX Κωνσταντίνος Μιτζάλης σημείωσε: «Έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο τηρούμε επ’ ακριβώς και προσπαθούμε, αν είναι δυνατόν, να επιταχύνουμε ακόμη παραπάνω. Γίνεται μια ποιοτική δουλειά, 24 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, και θα έχουμε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα».
Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ Ντίνος Μπενρουμπή ανέφερε: «Κατά την αυτοψία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών στο έργο του FlyOver διαπιστώθηκε, μετά από σχετική παρουσίαση των εκπροσώπων της κοινοπραξίας ΑVAX ΑΕ – ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, ότι το έργο εκτελείται πλέον με πολύ γρήγορους ρυθμούς, έχει φτάσει στο 50% της εκτέλεσης του φυσικού αντικειμένου και προγραμματίζεται να παραδοθεί μέσα στις συμφωνημένες προθεσμίες».
Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στην Καλαμαριά
Ενόψει της σύσκεψης εργασίας στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό με θέμα την επέκταση του Μετρό προς την Καλαμαριά, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, είπε: «Η επέκταση των πέντε σταθμών προς την Καλαμαριά προχωρά σταθερά. Το κατασκευαστικό αντικείμενο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 3 μήνες και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες δοκιμές, βάσει των προδιαγραφών.
Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο. Ήδη έχει μειωθεί ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ. Πιστεύουμε ότι με τη λειτουργία των νέων σταθμών στην Καλαμαριά, θα εξυπηρετούνται καθημερινά χιλιάδες περισσότεροι συμπολίτες μας.
Παράλληλα, διατηρούμε την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και της λειτουργίας του Μετρό. Αυτό δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο διεθνώς, όμως στην Ελλάδα έχουμε την ευαισθησία και το καθήκον να αναδεικνύουμε την ιστορία μας, προχωρώντας ταυτόχρονα τα μεγάλα τεχνικά έργα. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα που φέρνουμε εις πέρας».
Κατασκευή νέων Σχολικών Μονάδων
Νωρίτερα, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επισκέφθηκε τα εργοτάξια κατασκευής τεσσάρων (4) από τα 17 σχολεία που υλοποιούνται από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., μέσω ΣΔΙΤ, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα:
• 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκων (Δήμος Νεάπολης Συκεών).
• Γ.Ε.Λ. Ευκαρπίας (Δήμος Παύλου Μελά)
• Ειδικό Δημοτικό Σχολείο & Ειδικό Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς.
Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ Ντίνος Μπενρουμπή είπε: «Κατά τη σημερινή αυτοψία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών σε 3 από τα 17 σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, που κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ στο πλαίσιο του σχετικού ΣΔΙΤ, διαπιστώθηκε στο πεδίο η σημαντική πρόοδος και η άριστη ποιότητα κατασκευής του έργου. Η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ με στοχοπροσήλωση επιδιώκει χρησιμοποιώντας στην κατασκευή και την θυγατρική της ΕΛΕΜΚΑ, να παραδώσει εμπρόθεσμα τα σχολεία μέσα στους συμβατικούς χρόνους και ταυτόχρονα κάποια απ’ αυτά να τεθούν έγκαιρα στη διάθεση του ελληνικού δημοσίου, για να λειτουργήσουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς 2026 – 2027».