Πιερρακάκης: Χρειάζεται πολιτική βούληση και αποφάσεις για να κερδίσει η Ευρώπη τον χαμένο χρόνο

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε 27 διαφορετικές χώρες», αλλά απαιτείται η Ευρώπη να λειτουργήσει ως ενιαία οντότητα, τονίζει ο Κυρ. Πιερρακάκης, στο 6ο Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνει το powergame.gr σε συνεργασία με τον Economist

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Πίτερ Φρανκοπάν στο 6ο Thessaloniki Metropolitan Summit © powergame.gr

Με τη συζήτηση του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τον Peter Frankopan, καθηγητή Παγκόσμιας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και επίτιμο ερευνητή στη Σχολή Διακυβέρνησης Blavatnik, ξεκινά αυτή τη στιγμή το 6ο Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνει το powergame.gr σε συνεργασία με τον Economist.

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε τέσσερα βαρίδια που πιέζουν το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της ηπείρου, την υποτονική παραγωγικότητα, τις δημογραφικές πιέσεις, τους εξωτερικούς κλυδωνισμούς και τις διαρθρωτικές αδυναμίες, με χαρακτηριστικότερη τον κατακερματισμό των κεφαλαιαγορών, που περιορίζει τον οικονομικό δυναμισμό της ευρωζώνης.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να κινηθεί ταχύτερα προς μεγαλύτερη ενοποίηση, τόσο στις αγορές όσο και στην ενεργειακή πολιτική, αλλά και σε μία ενιαία στρατηγική για την καινοτομία και την άμυνα, σημειώνοντας ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο έχει πλέον αλλάξει σημαντικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, τόνισε πως ήταν μια χώρα που βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα τα οποία εκδηλώθηκαν με ένταση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ενώ πολλά από όσα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια παραμένουν ακόμη ζητούμενα.

«Θα πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα συγχρόνως», τόνισε, επισημαίνοντας ότι και η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, όπως η ενοποίηση των αγορών και η διαμόρφωση μιας κοινής ενεργειακής πολιτικής. Κατά τον ίδιο, «δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε 27 διαφορετικές χώρες», αλλά απαιτείται η Ευρώπη να λειτουργήσει περισσότερο ως μία ενιαία οντότητα.

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε επίσης στο αυξημένο κόστος που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, καθώς οι εξελίξεις έχουν επιταχυνθεί και οι ανάγκες, μεταξύ άλλων στον τομέα της άμυνας, έχουν αυξηθεί. Παράλληλα, υποστήριξε ότι αρκετές από τις αλλαγές που απαιτούνται θα πρέπει να υλοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες. Αναφερόμενος στην έκθεση Ντράγκι, εκτίμησε ότι είναι πιθανό να προχωρήσει η εφαρμογή σημαντικού μέρους των προτάσεών της. «Δεν μιλάμε για μαύρο ή άσπρο, αλλά η απόσταση θα καλυφθεί», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει πλέον σαφέστερη εικόνα για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φρανκοπάν: Ο εγχώριος ανταγωνισμός δίνει τη θέση του στην ανάγκη συγχωνεύσεων

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, o κροατικής καταγωγής ιστορικός, ειδικευμένος στη βυζαντινολογία, επικαλέστηκε την άποψη του Ηροδότου ότι Ευρώπη, Ασία και Αφρική συνιστούν ενιαία γεωγραφία. Σημείωσε ότι σχέσεις με χώρες όπως η Αλγερία, το Καζακστάν και η Βρετανία δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό εύρος αλλάζει. Επισήμανε ότι οι χώρες του νότου έχουν ανακτήσει αναπτυξιακή ταχύτητα, αντίθετα με την πολιτική υπεροχή του Βορρά, ενώ διερωτήθηκε ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας ή άλλων χωρών, όπως του Αζερμπαϊτζάν, στο μελλοντικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Με άλλα λόγια, ανέδειξε την πληθώρα ιδεών και αντιλήψεων σε επιμέρους τόπους της γηραιάς ηπείρου.

Σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία και ανάπτυξη, σημείωσε ότι ο εγχώριος ανταγωνισμός, ανάγκη παλαιότερης συγκυρίας, πλέον δίνει τη θέση του σε ανάγκη συγχωνεύσεων και ενιαιοποίησης απέναντι σε άλλες μεγάλες αγορές. Αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να γυρίσει κανείς πίσω, αναφέροντας και ιστορικά παραδείγματα.

Τόνισε πως είναι ανάγκη να διατηρηθεί ηρεμία στην παγκόσμια αγορά, με την απαραίτητη προσοχή στο κλίμα, ενώ ανέδειξε ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ταυτότητα.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Έλληνας υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης επικαλέστηκε διδάγματα από την ιστορία για θέματα μείζονος σημασίας, όπως το κλίμα ή η έναρξη πολέμων. «Πρέπει να έχεις συναίσθηση τι συμβαίνει στον κόσμο, στη χώρα σου, κοιτώντας παράλληλα το ρολόι της ιστορίας, ώστε να βρεις πρακτικές λύσεις». τόνισε. «Όσο πιο πρακτικός γίνεσαι και οι πολιτικές σου μιλάνε από μόνες τους, αντί για εσένα τον ίδιο, τόσο περισσότερο παρεμβαίνεις θετικά στη ζωή των πολιτών», υποστήριξε ερωτηθείς για το δύσκολο έργο ενός πολιτικού.

Έκανε λόγο, μάλιστα, για το έργο του ως υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που έφερε περισσότερα αποτελέσματα απ’ όσα περίμεναν οι πολίτες, όπως επισήμανε, τα οποία τελικά μεταφράστηκαν σε καλύτερες και περισσότερες θέσεις εργασίας. «Έτσι επισπεύδεται το μέλλον», σημείωσε.

Δείτε live

Περισσότερα σε λίγο…