Τα μηνύματα Θεοδωρόπουλου για βιομηχανία και οικονομία

«Για να γίνει η Ελλάδα πιο ανθεκτική, πρέπει αφενός μεν ν’ αυξηθούν οι επενδύσεις, αφετέρου δε η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. 6 Οκτωβρίου 2026, ΓΣ του ΣΕΒ©ΣΕΒ

Δέσμη μέτρων προς την κυβέρνηση, βάσει των οποίων η Ελλάδα θα μπορεί να καταστεί μια πιο παραγωγική, πιο ανθεκτική και λιγότερο επιρρεπής σε διεθνείς κλυδωνισμούς χώρα, κατέθεσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να γίνει η Ελλάδα πιο ανθεκτική, πρέπει αφενός μεν ν’ αυξηθούν οι επενδύσεις, αφετέρου δε η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα τις διευκολύνουν.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, ο κ. Θεοδωρόπουλος τις χαρακτήρισε ως μονόδρομο για την αύξηση της παραγωγικότητας στη χώρα μας η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ και τους πλούτου της χώρας.

Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση καθώς η πρόσθετη απασχόληση που τράβηξε το κάρο της ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορεί να τροφοδοτήσει την αύξηση του ΑΕΠ με δεδομένη τη μείωση της ανεργίας.

Επίσης ο πρόεδρος του ΣΕΒ χαρακτήρισε φιλόδοξο το στόχο του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ν’ αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «συμφωνούμε απόλυτα με τους φιλόδοξους στόχους που θέσατε από το βήμα της ΔΕΘ τόσο για αύξηση των επενδύσεων στα 65 δισ. ευρώ το 2030, όσο και για την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο 12% του ΑΕΠ που σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς μεταφράζεται σε αύξηση της συμμετοχής της Βιομηχανίας στο 16% έως 17%».

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο ο ΣΕΒ πρότεινε μια δέσμη πέντε μέτρων:

Νέες βιομηχανικές περιοχές: Το πρώτο εξ’ αυτών είναι η αλλαγή του χωροταξικού που δεν προβλέπει νέες βιομηχανικές περιοχές. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό πληρότητας των υφιστάμενων πάρκων, δημιουργεί ανάγκη για ανάπτυξη νέων βιομηχανικών περιοχών», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος, σημειώνοντας ότι ο ΣΕΒ έχει καταθέσει τη κυβέρνηση πρόταση για τη δημιουργία φορέα ανάπτυξης βιομηχανικών υποδοχέων και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί μετά την ιδιωτικοποίηση της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ.

Νέο πλαίσιο ενισχύσεων στις ιδιωτικές επενδύσεις: O πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε την αλλαγή του πλαισίου ενίσχυσης των Στρατηγικών και Εμβληματικών επενδύσεων στη χώρα μας. Πρώτον ζήτησε να μεγαλώσει ο «πήχης» και δεύτερον ν’ αλλάξει το κριτήριο της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με εκείνο της αύξησης της παραγωγικότητας.

Για τις εμβληματικές επενδύσεις πρότεινε το όριο να τεθεί στα 300 εκατομμύρια ευρώ, να αφορά επενδύσεις διεθνούς και ευρωπαϊκού επιπέδου και με την παραγωγικότητα της ενισχυόμενης επιχείρησης να ανέρχεται τουλάχιστον στο 100% του ευρωπαϊκού μέσου όρου στον αντίστοιχο κλάδο.

Στις στρατηγικές επενδύσεις πρότεινε το όριο να τεθεί στα 150 εκατ. ευρώ, η επίδρασή τους να είναι σε περιφερειακό επίπεδο, και με πρόβλεψη για την παραγωγικότητα της στο 90% του κλάδου στην Ευρώπη.

Σήμερα τόσο οι εμβληματικές, όσο και οι στρατηγικές επενδύσεις μπορεί να ξεκινούν ακόμη και από τα 50 εκατ. ευρώ. Ο κ. Θεοδωρόπουλος είπε ακόμη ότι με το νέο πλαίσιο θα μπορεί η χώρα να διεκδικήσει διεθνούς επιπέδου επενδύσεις όπως είναι:

• το ένα από τα τέσσερα εργοστάσια που ανακοίνωσε κινεζική εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων ότι προτίθεται να δημιουργήσει στην Ευρώπη,
• το δεύτερο υπόστεγο στην ΕΑΒ για αύξηση του ρυθμού αναβαθμίσεων των F16,
• τη δημιουργία σταθμού συναρμολόγησης και επισκευής των ελικοπτέρων Erickson κ.ά.

Στον αναπτυξιακό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε την αντικατάσταση του κριτηρίου της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας με αυτό της σημαντικής αύξησης της παραγωγικότητας.
Κίνητρα συγκέντρωσης επιχειρήσεων και αλλαγές στον Τειρεσία:

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε ισχυρότερα κίνητρα συγχωνεύσεων επιχειρήσεων, καθώς όπως είπε το μέγεθος μετράει και βοηθά στην αύξηση της της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Σημείωσε ακόμη ότι οι μέχρι σήμερα πολιτικές της κυβέρνησης δεν έφεραν και πολλά αποτελέσματα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ακόμη αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρότεινε για όσες επιχειρήσεις βρέθηκαν κάποια στιγμή στο Τειρεσία αλλά σήμερα είτε εξυπηρετούν με συνέπεια τις οφιελές τους, είτε τις έχουν ρυθμίσει, να ενταχθούν σε μια τρίτη κατηγορία επιχειρήσεων εκείνων που έχουν ρυθμισμένες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Κάλεσε επίσης «να προβαίνουμε στην άμεση διαγραφή όσων έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους και όχι μετά από δύο έως τρία χρόνια που απαιτούνται προκειμένου να διαγραφούν».

Τεχνητή νοημοσύνη και υπερεκπτώσεις: Προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις της χώρας στην αξιοποίηση και τη χρήση των τεχνολογιών αιχμής, ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες υπερεκπτώσεων που έχουν θεσπιστεί για την Έρευνα και Ανάπτυξη και για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος στηλίτευσε την μικρή χρήση των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης από τις ελληνικές επιχειρήσεις που φτάνει το 7%, αντί 17% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Σημειώνεται ότι οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης έχουν υπερκπτώσεις που φτάνουν στο 315% της δαπάνης.

Κεραυνούς για την πράσινη μετάβαση

Μύδρους κατά της «πράσινης μετάβασης» εξαπέλυσε γι’ άλλη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Όπως είπε η πολιτική αυτή της Ευρώπης και τελικά και της χώρας μας, οδήγησε σε αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης και απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας προς τρίτες χώρες.

Τόνισε ότι η εμμονή της Ευρώπης με την οποία έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στην πράσινη μετάβαση, οδήγησε σε αποβιομηχάνιση και ελλείψεις σε κρίσιμα βιομηχανικά προϊόντα. Μόνον στον τομέα των πετρελαιοειδών, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τα τελευταία 15 χρόνια έχουν κλείσει τα 30 από τα 100 διυλιστήρια που λειτουργούσαν στην Ευρώπη.

«Κατ’ ελάχιστον, θα έπρεπε να έχουν επιβληθεί αντισταθμιστικά μέτρα για όλες τις εισαγωγές από χώρες που δεν εφαρμόζουν τους ίδιους περιβαλλοντικούς κανόνες με την Ευρώπη», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Και συνέχισε: «Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα δημιουργούσε κίνητρα εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις τρίτες χώρες. Όπως επίσης, θα έπρεπε να έχουν προστατευτεί οι ευρωπαϊκές εξαγωγές από τα υψηλά κόστη συμμόρφωσης».

Τέλος κατέληξε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μελετά περισσότερο τις επιπτώσεις των αποφάσεων της στην ανταγωνιστικότητα και να λαμβάνονται μέτρα εξισορρόπησης ώστε να διαφυλάσσονται οι όροι του ισότιμου ανταγωνισμού.