THEPOWERGAME

Του Νίκου Ρογκάκου
Mε λελογισμένες παρεμβάσεις υπολογίζει να συνεχίσει τη δημοσιονομική πολιτική της η Κυβέρνηση, με φόντο τον ασφυκτικό κλοιό που θέτουν πλέον οι διεθνείς αγορές λόγω της ανόδου των επιτοκίων και του πληθωρισμού που πιέζουν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό της βαθύτερης ύφεσης παγκοσμίως, με τα χρέη να εκτινάσσονται και τα ελλείμματα να βρίσκονται εκτός ελέγχου, την ανεργία να έχει εκραγεί και τα λουκέτα στην αγορά να αυξάνονται μήνα με τον μήνα, τα οικονομικό επιτελείο εκτός των προσωρινών μέτρων που μέχρι σήμερα έχει δώσει και αυτά που αναμένεται να ρίξει στην αγορά, δεν θα κάνει νέες φοροελαφρύνσεις, αλλά τις μεταθέτει για τα επόμενα έτη.
Είναι ενδεικτικό ότι με «την αδρεναλίνη στα ύψη», στο υπουργείο Οικονομικών καταγράφουν σε καθημερινή βάση τις ζημίες που υφίσταται η πραγματική οικονομία και τα κρατικά ταμεία από την επέλαση της πανδημίας.
Το κόστος του νέου σκληρού lockdown
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 24 ημέρες του σκληρού lockdown (από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου) αφαιρούν από την ανάπτυξη 1,2 μονάδες, πράγμα που σε απόλυτα ποσά σημαίνει ότι η αιμορραγία στο ΑΕΠ ανέρχεται σε 2,140 δις. ευρώ.
Ταυτόχρονα, η παράταση καταβολής των επιδομάτων των 534 ευρώ με ταυτόχρονη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών, οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα μηδενικά η τα «κουρεμένα ενοίκια», το πάγωμα των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων για οφειλές στο Δημόσιο και η υστέρηση στα έσοδα από φόρους και εισφορές διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» στο προϋπολογισμό κατά 1,869 δισ. ευρώ διογκώνοντας το έλλειμμα κατά 1,05% του ΑΕΠ.
Άλλωστε όπως και ο Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχεται «για κάθε 15 ήμερες που μένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές, τα ταμειακά διαθέσιμα περιορίζονται κατά 1-1, 2 δισ. ευρώ, το πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού μειώνεται κατά 0,7% ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης επιβαρύνεται κατά 0,8%».
Πάντως, αν και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την ένταση και την έκταση των πληγών στην οικονομία θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% έχει χαθεί οριστικά και πλέον προσγειώνεται στη περιοχή του 3%, ενώ προβλέπονται «αναιμικές» επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο. Αν και τα τελικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη μεταβολή του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 που θα καθορίσουν το βάθος της ύφεσης για ολόκληρο το έτος αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις 8 Μαρτίου, το κοντέρ θα γράψει διψήφιο νούμερο, ενώ το καθοδικό σπιράλ δεν θα σπάσει το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Βραχνάς το έλλειμμα
Το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να ανέβει στη περιοχή του 5,5% από 3,9% του ΑΕΠ που έχει εγγραφεί στο προϋπολογισμό με ανάλογη αναπροσαρμογή στο έλλειμμα. Με βάση τα παραπάνω το υπουργείο Οικονομικών προχωρά τον Απρίλιο σε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και το χρέος, διολισθαίνοντας προς τις αρνητικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που εόχυν επισημάνει οι θεσμοί μέσω της 9ης έκθεσης αξιολόγησης.
Όπως αναφέρουν στην Κομισιόν η αβεβαιότητα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας παραμένει μεγάλη και μεταφράζεται σε σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους ως περαιτέρω παράταση των μέτρων περιορισμού και της σχετικής δημοσιονομικής στήριξης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο στοχευμένη όσο και προσωρινή, διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση του φορολογικού κόστους.