Σχετικά μικρό είναι το κακό, για την Ευρωπαϊκή ´Ένωση, από τους δασμούς που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού μόνο το 8% των εξαγωγών της ΕΕ κατευθύνεται στις ΗΠΑ, ενώ από τις εισαγωγές της Ένωσης, μόνο το 5% έρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε πρώτη φάση μάλιστα, όπως είπε ο CEO της βρετανικής Drewry, Tim Power στο πλαίσιο του 21 ESPO Conference, η Ευρώπη θα ευνοηθεί σε ότι αφορά στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, καθώς προέβλεψε αύξηση της τάξης του 2%-2,5%, όταν η παγκόσμια διακίνηση containers προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά -1%.
Ωστόσο ο κ. Power τόνισε ότι αυτή η ποσοστιαία μείωση κατά -1%, αν και φαίνεται μικρή, θα είναι πολύ σοβαρή αρνητική εξέλιξη καθώς τέτοιες μειώσεις σε “κουτιά”-containers, είχαμε στην περίοδο του covid και στην μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση.
O σινοαμερικανικός πόλεμος στα containers
Η μείωση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, θα αφορά κυρίως τις ροές εμπορευμάτων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όταν αντίθετα η Ευρώπη, αναμένεται να ωφεληθεί τουλάχιστον ως προς τις θαλάσσιες και συνδυασμένες μεταφορές.
Αυτή η αύξηση θα είναι good news για τα ευρωπαϊκά λιμάνια, τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά μίας ώριμης αγοράς και στα χρόνια μετά το 2019 δεν παρουσίασαν κάποια άξια αναφοράς ανάπτυξη, εξέλιξη σχετικά αναμενόμενη αφού οι ρυθμοί ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής οικονομίας ήταν συγκρατημένοι κατά την εξεταζόμενη περίοδο.
Σε αντίθεση με τις πολύ ήπιες μεταβολές στη διακίνηση containers, καταγράφηκε πολύ δυναμική ανάπτυξη στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου- LNG, αύξηση που οφείλονταν στην εντατική προσπάθεια της Ευρώπης να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές Φ/Α από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της συγκεκριμένης χώρας στην Ουκρανία.
Στο στόχαστρο Τραμπ και τα πλοία
Ο κ. Power υποστήριξε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει βάλει στο στόχαστρο και την ναυπηγική βιομηχανία, τα πλοία που κατασκευάζονται στην Κίνα αλλά και τα πλοία υπό διαχείριση κινεζικών εταιρειών. Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ, από τον Οκτώβριο επιβάλλουν ένα ετήσιο λιμενικό τέλος, ώστε, π.χ. πλοίο κατασκευασμένο στην Κίνα θα πληρώνει ένα επιπλέον τέλος 50 δολαρίων, όταν πιάνει αμερικανικό λιμάνι. Το τέλος αυτό, σταδιακά θα αυξηθεί στα 140 δολάρια. Αυτό το “τιμωρητικό” τέλος, απλώς θα είναι μικρότερο για τα κινεζικά πλοία που διαχειρίζονται μη κινεζικές εταιρείες.
Δίνοντας ορισμένα πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο αναλυτής είπε ότι εάν μία εταιρεία εισήγαγε στις ΗΠΑ, αργό πετρέλαιο, με πλοίο κατασκευασμένο στην Κίνα και διαχειριζόμενο από κινεζική εταιρεία, το πρόσθετο τέλος που θα πλήρωνε θα έφτανε στο 145% του ναύλου.
Συνεχίζοντας ο κ. Power είπε, “αν υποθέσουμε ότι το 20% του παγκόσμιου στόλου δεξαμενοπλοίων ανήκει σε κινεζικές εταιρείες, τότε ουσιαστικά αυτός ο στόλος αποκλείεται από τα λιμάνια των ΗΠΑ.
Το συγκεκριμένο μέτρο, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα ειδικά στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων, όπου υπάρχουν σύνθετες συμφωνίες συμμαχιών. Ετσι, η κινεζική Cosco είναι σημαντικός εταίρος στην Ocean Alliance, μία Συμμαχία θαλασσίων μεταφορών με πάρα πολλά πλοία κατασκευασμένα στην Κίνα.
Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη, από τα μέτρα Τραμπ, δεν θα είναι τόσο άσκημες, όσο αρχικά ορισμένοι υπέθεσαν ενώ υπάρχει και η πιθανότητα περαιτέρω περιορισμού, εάν αποδώσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
To μεγάλο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ
Ο κ. Power, απέδωσε τα μέτρα Τραμπ, στην έντονη ανησυχία των ΗΠΑ για το εμπορικό τους έλλειμμα , που επιμένει κοντά στο 4,5%-5% του ΑΕΠ όταν στον αντίποδα, η Γερμανία έχει ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα αγαθών ως ποσοστό του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ακόμη μεγαλύτερο και της Κίνας.
Οι ΗΠΑ, μέσω των δασμών επιδιώκουν να κάνουν πιο ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές. Το ερώτημα για τον υπόλοιπο κόσμο και εν προκειμένω για τους Ευρωπαίους, είναι, αν θα ανεχτεί την αύξηση των δασμών ή , αν δεν θα την ανεχτεί και θα προχωρήσει σε μέτρα που θα οδηγήσουν σε οικονομικό απομονωτισμό.
Το άλλο ερώτημα που προκύπτει, αφορά την Κίνα, που πλήττεται με δασμούς 45% στις εξαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ. ´Όλοι αναρωτιούνται, είπε ο κ. Power, ποιος θα είναι ο άμεσος αντίκτυπος αυτής της κίνησης,
Αναπόφευκτη η μείωση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ
Η Κίνα είναι κυρίαρχη βιομηχανική δύναμη, με τεράστια παραγωγική ικανότητα, που δεν μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα και εύκολα. Και αυτό σημαίνει ότι, επειδή δεν υπάρχει ικανότητα παραγωγής στις ΗΠΑ για να αναλάβει αυτή την παραγωγή, ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος είναι ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα. Και αυτό σημαίνει ότι η καταναλωτική ζήτηση στις ΗΠΑ θα μειωθεί αναπόφευκτα.
Επί παραδείγματι, τα καταναλωτικά αγαθά κατά μέσο όρο θα έχουν σταθμισμένο δασμό 89%, επιβάρυνση που προκύπτει από ένα μείγμα του 145% για την Κίνα και διάφορες άλλες χώρες. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο αντίκτυπος στη ζήτηση των Αμερικανών καταναλωτών θα είναι πολύ σοβαρός.
Μένει να φανεί, αν η δραματική αύξηση των εισαγωγικών δασμών, θα οδηγήσει σε μία ξαφνική ή ακόμα έστω και αργή αύξηση των επενδύσεων στην παραγωγική ικανότητα των ΗΠΑ, ώστε να παρέχουν υποκατάσταση εισαγωγών.