Στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής τίθεται η ενίσχυση της ονομασίας προέλευσης «Made in Greece». Προσεχώς το υπουργείο προχωράει στη συγκρότηση πολιτικής ποιότητας, θέτοντας στο προσκήνιο την πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων γι’ αυτό το σκοπό, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Για να ενισχύσει την έννοια του «Made in Greece» και να αποτελέσει η έννοια αυτή εθνική στρατηγική, στόχος είναι το ελληνικό προϊόν να συνδεθεί με τη διεθνή παρουσία και το επιχειρείν με στόχο την επιβράβευση της διαφοροποίησης και της καινοτομίας στο επιχειρηματικό πεδίο.
Ο δεύτερος πυλώνας ρυθμίσεων από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης, θα αφορά το πλαίσιο εποπτείας της αγοράς και του καταναλωτή, ώστε οι κανόνες να εφαρμόζονται με διαφάνεια και συνέπεια, σύμφωνα με τον κύριο Θεοδωρικάκο.
Επιπλέον, τα τρία πρώτα αναπτυξιακά εργαλεία βγαίνουν τον Ιούνιο στο προσκήνιο και θα αφορούν 450 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών ετησίως. Οι αξιολογήσεις των φακέλων σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο και θα αφορούν επενδύσεις σε μεταποίηση και σε ένα ειδικό καθεστώς για παραμεθόριες περιοχές καθώς και γι’ αυτές που διατηρούν κάτω από το 50% του μέσου εισοδήματος της χώρας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε ότι ο κλάδος τροφίμων και ποτών αποτελεί πυλώνα παραγωγικότητας για την ελληνική οικονομία και πρεσβευτή του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές καθώς και μέρος της καθημερινότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Στάθηκε στις αλλεπάλληλες κρίσεις που περιλαμβάνουν εμπορικούς πολέμους, αλλά και στους πραγματικούς πολέμους «ο ένας εξ αυτών στην καρδιά της Ευρώπης. Ελπίζουμε και προσδοκούμε να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικές προκλήσεις όπως το μεταβαλλόμενο κόστος της ενέργειας που συνιστά σημαντικό πρόβλημα για τη βιομηχανία, οι αναταράξεις στις τιμές πρώτων υλών και οι υψηλές απαιτήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πράσινη μετάβαση».
Πρόσθεσε ωστόσο ότι η Ελλάδα διατηρεί τους τελευταίους μήνες έναν από τους χαμηλότερους δείκτες πληθωρισμού στην Ευρώπη, αποτέλεσμα της συνεργασίας, των ελέγχων, των κυρώσεων σε παραβάτες, αλλά και των καθαρών κανόνων που συνδιαμορφώνει το υπουργείο Ανάπτυξης με τη βιομηχανία, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα υγιές περιβάλλον στην αγορά.
«Η κατάργηση του πλαφόν δεν μπορεί να σημάνει αδικαιολόγητες ανατιμήσεις»
Αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην επικείμενη κατάργηση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους από το τέλος Ιουνίου και ύστερα, μέτρο το οποίο είχε θεσπιστεί για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, «Επρόκειτο για μία νομοθετική διάταξη, η οποία ήταν σκληρή χωρίς αμφιβολία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Το τέλος αυτής της διάταξης, σημείωσε ότι δεν μπορεί να σημάνει ότι θα έρθουν αδικαιολόγητες αυξήσεις. «Είναι ευθύνη όλων να συνεχίσουμε την ουσιαστική συνεργασία και να διαφυλάξουμε την ομαλότητα στην αγορά. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προϊόντα που δέχονται πιέσεις στις τιμές τους διεθνώς (κακάο, καφές, βοοειδή), αλλά η πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσει με στοχευμένους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών. Η μάχη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προστασία των καταναλωτών πρέπει να είναι διαρκής», πρόσθεσε ο κύριος Θεοδωρικάκος.
Γιώτης: «Οι επιπτώσεις του εμπορικού προστατευτισμού είναι δύσκολο να προβλεφθούν»
Στις απρόβλεπτες επιπτώσεις που έχει ο διεθνοποιημένος εμπορικός πόλεμος, με επίκεντρο την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και το ενδεχόμενο να επέλθουν νέες ανατιμήσεις, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Γιάννης Γιώτης κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των βιομηχάνων.
«Σε ένα περιβάλλον παγκοσμίων προκλήσεων, βλέπουμε την παγκόσμια οικονομία να βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου εμπορικού πολέμου». Ο κύριος Γιώτης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα περιβάλλον εμπορικού προστατευτισμού, οι επιπτώσεις του οποίου είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
«Απορροφήσαμε και απορροφούμε γενναίες ανατιμήσεις για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές. Όμως είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου η επιβράδυνση της εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί τη δραστηριότητα και τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας ανισορροπίας επάρκειας και ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ιστορικά υψηλά επίπεδα σε πρώτες ύλες όπως ο καφές, το κακάο και τα βοοειδή. Τον τελευταίο χρόνο είδαμε τις τιμές του κακάο να τετραπλασιάζονται και τις τιμές του καφέ να διπλασιάζονται. Οι μεταβολές τιμών στα βοοειδή φτάνουν το 50% και στη γαλοπούλα το 100%. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επηρεάσει την επάρκεια βασικών πρώτων υλών στο μέλλον. Την ίδια στιγμή η χώρα έχει να αντιμετωπίσει το υψηλό δημογραφικό πρόβλημα με μόλις 69.000 γεννήσεις το 2024», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ.
Σημειώνεται ότι η συμβολή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών για την ελληνική οικονομία είναι καθοριστική. Ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 27,7% της μεταποίησης με τζίρο 20 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 7 δισεκατομμύρια προέρχονται από τις εξαγωγές (περίπου το 1/7 του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών). Ταυτόχρονα, αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη με περισσότερους από 376.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.