Τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί ο νέος παραχωρησιούχος της Αττικής Οδού, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την αντιμετώπιση της κυκλοφοριακής συμφόρησης που παρατηρείται καθημερινά στον οδικό άξονα, βάζει στο τραπέζι το υπουργείο υποδομών και Μεταφορών. Η κυκλοφορία στον ήδη επιβαρυμένο οδικό άξονα αυξήθηκε περαιτέρω το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω και της μείωσης των διοδίων από τα 2,80 στα 2,50 ευρώ που προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης για την πρώτη πενταετία. Κάποια τμήματα της Αττικής Οδού, ειδικά τις πρωινές ώρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης από παραδοσιακά «φορτωμένους» οδικούς άξονες του Λεκανοπεδίου.
Μάλιστα, γι’ αυτή την πρώτη πενταετία της νέας περιόδου παραχώρησης δεν επιτρέπεται η χρήση της τιμής των διοδίων ως εργαλείου κυκλοφοριακής διαχείρισης, κάτι που μπορεί να κάνει ο παραχωρησιούχος μετά την παρέλευση της πενταετίας. Τότε θα μπορεί, για παράδειγμα, να αυξήσει σημαντικά την τιμή του διοδίου για κάποιες χρονικές ζώνες και να τη μειώσει για κάποιες άλλες, ώστε να περιορίσει την κυκλοφορία τις ώρες αιχμής ή να την αυξήσει π.χ. το βράδυ. Υπό την προϋπόθεση πως πάντα ο μέσος όρος του 24ωρου θα είναι τα 2,50 ευρώ ανά διέλευση.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι ξεκινούν, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από την αύξηση της χρήσης του πομποδέκτη και φτάνουν μέχρι την αύξηση των λωρίδων κυκλοφορίας. Περιλαμβάνουν, επίσης, και σημειακές παρεμβάσεις σε κόμβους που σχεδιάστηκαν, κατά την κατασκευή του οδικού άξονα, με άλλες παραδοχές. Μια τέτοια σημειακή παρέμβαση έχουν επεξεργαστεί το υπουργείο και η Νέα Αττική Οδός για τον κόμβο Μεταμόρφωσης, την έξοδο της Αττικής Οδού προς την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου έχει στα χέρια της μία ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία προβλέπει την κατασκευή δύο εξόδων στον κόμβο της Μεταμόρφωσης, η οποία είναι και η μόνη ρεαλιστική λύση για να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά το συγκεκριμένο σημείο. Η κατάσταση, μάλιστα, σε ώρες αιχμής γίνεται απελπιστική, καθώς επιβαρύνεται από τον μεγάλο αριθμό των φορτηγών.
Στην πράξη αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι οδηγοί που έρχονται από Ελευσίνα και θέλουν να βγουν στην Εθνική (ΠΑΘΕ) με κατεύθυνση στα Βόρεια, αλλά και εκείνοι που έρχονται από αεροδρόμιο με κατεύθυνση προς Λαμία, καταλήγουν σε μία έξοδο, με αποτέλεσμα να γίνεται το αδιαχώρητο. Η μελέτη προβλέπει στο σημείο αυτό να δημιουργηθούν δύο έξοδοι, οι οποίες σύμφωνα με τα προβλεπόμενα θα απέχουν μεταξύ τους 150 μέτρα. Πρόκειται για έργο που θα αναλάβει να εκτελέσει ο νέος παραχωρησιούχος, αν οριστικοποιηθούν οι μελέτες.
Πριν φτάσουμε, όμως, στα έργα αναβάθμισης κόμβων προηγούνται άλλες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, η αύξηση της χρήσης του πομποδέκτη της Αττικής Οδού θεωρείται πως θα συμβάλει στον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Σήμερα το ποσοστό χρήσης του πομποδέκτη (η απόκτηση του οποίου γίνεται χωρίς κόστος) βρίσκεται κοντά στο 60%, όπως λένε στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Γι’ αυτό και ετοιμάζεται καμπάνια αύξησης του ποσοστού οδηγών που τον χρησιμοποιούν. Ένα ακόμα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι περιλαμβάνει την αύξηση των λωρίδων κυκλοφορίας της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η διατομή του οδικού άξονα επιτρέπει να αυξηθούν οι λωρίδες σε κάποια τμήματα χωρίς να γίνουν έργα.
Στην κατασκευαστική αγορά υποστηρίζουν, πάντως, με κάθε ευκαιρία πως η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην Αττική Οδό πρέπει να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό για το Λεκανοπέδιο, που θα περιλαμβάνει τις επεκτάσεις του οδικού άξονα, τον νέο άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα, που θα παρακάμπτει τον Κηφισσό, κ.λπ. Τόσο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, όσο και για τον άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα έχουν κατατεθεί πρότυπες προτάσεις. Για τις επεκτάσεις, από μια κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΑΒΑΞ και για τον άξονα Ελευσίνα – Οινόφυτα από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Προς το παρόν, όμως, η κυβέρνηση δεν θέλει να ανοίξει το κεφάλαιο «Πρότυπες Προτάσεις», αν και η ίδια νομοθέτησε για την υιοθέτηση αυτού του μοντέλου υλοποίησης έργων. Οι φάκελοι παραμένουν κλειστοί στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.