Στροφή από το κρασί σε τσίπουρο, μπύρα, αναψυκτικά στην εστίαση λόγω ακρίβειας

Εμφανής είναι η μείωση της κατανάλωσης κρασιού, καθ' ότι, εκτός από το εμφιαλωμένο, έχουν συρρικνωθεί οι πωλήσεις χύμα κρασιού στην εστίαση

Κρασιά © EPA/GEORGI LICOVSKI

«Μούδιασμα» παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα η ελληνική αγορά οίνου, με την αύξηση των πωλήσεων να συνεχίζεται σε σημαντικά ηπιότερους ρυθμούς, ωστόσο με σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το 2024. Ζήτημα, ωστόσο, αποτελεί η κατανάλωση στην εστίαση και η αναζήτηση οικονομικότερων προϊόντων προς κατανάλωση από τους επισκέπτες των καταστημάτων. Σε πρόσφατη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου εκφράστηκε ο γενικός προβληματισμός που επικρατεί ως προς την πορεία του κλάδου κατά τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Υποκαθιστώντας το κρασί με άλλα ποτά – Μεταφορά μέρους της κατανάλωσης στο σπίτι

Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στην εστίαση, όπου δεν υφίστανται κρασιά που να κινούνται σε μεσαίο επίπεδο τιμής, με αποτέλεσμα επί του παρόντος τα κρασιά που πωλούνται να υπερβαίνουν τα 30 ευρώ ανά φιάλη. Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου με γνώση του θέματος, έχει αποτέλεσμα τη στροφή των καταναλωτών σε άλλα προϊόντα, όπως είναι για παράδειγμα το τσίπουρο, η μπύρα και το αναψυκτικό.

Επιπλέον, είναι εμφανής η μείωση της κατανάλωσης, καθ’ ότι, εκτός από το εμφιαλωμένο κρασί, έχουν συρρικνωθεί και οι πωλήσεις χύμα κρασιού στα τραπέζια των εστιατορίων. Αυτό που διαπιστώνουν οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι ένα μέρος της κατανάλωσης κρασιού μεταφέρεται πλέον στο σπίτι, δεδομένων των υψηλών τιμών στο κρασί, γεγονός που το καθιστά δυσπρόσιτο για τον μέσο πελάτη της εστίασης. Το ζήτημα εντοπίζεται κυρίως στην κατανάλωση του κρασιού και όχι τόσο στη μείωση των επισκέψεων στα σημεία εστίασης, τα οποία σε αντιδιαστολή παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα.

Η επικρατούσα εικόνα έρχεται σε αντίθεση με αυτήν που παρουσίασε ο κλάδος το 2024, όταν οι πωλήσεις ελληνικού κρασιού στην εγχώρια αγορά ήταν ανοδικές στα επίπεδα του 15% σε τζίρο, συμπεριλαμβανομένων ανατιμήσεων που εκ των πραγμάτων αύξησαν τον τζίρο των επιχειρήσεων λόγω των υψηλότερων τιμών, ενώ ανοδική ήταν πέρυσι και η πορεία των πωλήσεων σε όγκο κατά περίπου 5%. Στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025 ο τζίρος του κρασιού στην εσωτερική αγορά κινείται σε αξία κοντά στο +5%, ενώ σε όγκο κατανάλωσης η πορεία των πωλήσεων είναι πτωτική. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικός θα είναι ο ρόλος του τουρισμού, ο οποίος εισφέρει πάνω από το 40% των πωλήσεων κρασιού.

Ταυτόχρονα, και οι επιχειρήσεις εστίασης κάνουν κινήσεις να υποκαταστήσουν τα ακριβότερα κρασιά με πιο προσιτά κρασιά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου γίνονται κινήσεις εξορθολογισμού των τιμών.

Αστάθεια επικρατεί και στο διεθνές περιβάλλον

Προβληματισμός υφίσταται και στον εξαγωγικό τομέα, όπου λόγω του ασταθούς περιβάλλοντος που έχουν δημιουργήσει οι εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στα εισαγόμενα προϊόντα στις ΗΠΑ, υφίσταται αναταραχή στη διάθεση ελληνικών ετικετών κρασιού προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται μούδιασμα και σε σημαντικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, που αποτελεί κατ’ εξοχήν προορισμό για το ελληνικό κρασί, καθώς αποτελεί τη χώρα που απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες. Αιτία είναι η ύφεση που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Γερμανία και κράτη της Κεντρικής Ευρώπης. Σημειώνεται ότι στη Γερμανία διοχετεύεται πάνω από το 40% των ελληνικών εξαγωγών οίνου.

Αναμένεται εξομάλυνση σε ό,τι αφορά το περιβάλλον δασμών στις ΗΠΑ

Εκτίμηση των παραγόντων του κλάδου είναι ότι πιθανώς θα εξομαλυνθούν οι συνθήκες σε ό,τι αφορά την επιβολή δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πιθανότερο ενδεχόμενο την επικράτηση ενός μικρότερου ποσοστού φορολόγησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η ισχύς του προαναγγελθέντος 20% από πλευράς Τραμπ θα σημάνει την πώληση σημαντικά ακριβότερου κρασιού στις ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται ότι θα επηρεάσει δραστικά την κατανάλωση και θα φέρει κατ’ επέκταση συρρίκνωση των παραγγελιών σε επίπεδο χονδρικής.