Το ελληνικό Δημόσιο καλείται να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 415 εκατ. ευρώ, το οποίο, σύμφωνα με την Κομισιόν, δόθηκε παράνομα σε αγρότες μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ την περίοδο 2016–2023. Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν «μαϊμού» δηλώσεις, πλασματικά στρέμματα, ψευδή τιμολόγια και άλλες αδιαφανείς πρακτικές. Η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα σαρωτικούς ελέγχους σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, εστιάζοντας σε περιπτώσεις με υπέρογκα ποσά, ψευδείς δηλώσεις αγροτεμαχίων και βιολογικών εκτροφών, καθώς και σε πλασματικά μισθωτήρια.
Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκροτείται ειδική Ομάδα Ανακτήσεων με συμμετοχή της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΥΠΑΑΤ για να εντοπίσει τους υπεύθυνους, με τη χρήση και σύγχρονου λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης. Όσοι δεν δικαιολογήσουν τα ποσά κινδυνεύουν με έκτακτη φορολόγηση και κατασχέσεις, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος των μεσαζόντων που έπαιρναν ποσοστά επί των επιδοτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, ήδη, να παρακρατήσει σημαντικά ποσά από τις επιδοτήσεις 2026-2028. Το ελληνικό Δημόσιο σχεδιάζει προσωρινά να καλύψει το κενό, που προκύπτει, στοχεύοντας ωστόσο να ανακτήσει κάθε ευρώ από τους παραβάτες.
Πρώτα έλεγχοι στα βιολογικά και μετά πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στις αγροτικές επιδοτήσεις, μετά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με στόχο την άμεση επιστροφή των παράνομα ληφθέντων χρημάτων.
Σημειώνεται ότι σε νέες του δηλώσεις ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, τόνισε πως όποιος έχει δηλώσει ψευδή στοιχεία θα αντιμετωπίσει αυστηρές ποινικές ευθύνες. «Έχει ήδη συσταθεί ειδική ομάδα με συμμετοχή της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΑΑΔΕ και άλλων φορέων για τον εντοπισμό και τη δικαστική διερεύνηση των παρανομιών» τόνισε.
Και ξεκαθάρισε ότι η γεωργία θα ελέγχεται με σύγχρονα μέσα, όπως δορυφορική παρακολούθηση, ενώ για πρώτη φορά θα γίνονται έλεγχοι πριν από τις πληρωμές σε τομείς όπως η βιολογική κτηνοτροφία και η μελισσοκομία, όπου διαπιστώθηκαν υπερβολές στους αριθμούς.
Ενδεικτικό παράδειγμα του… πάρτι στις επιδοτήσεις ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κρήτη, όπου στα… χαρτιά έχουν δηλωθεί πάνω από 7 εκατ. αιγοπρόβατα. Ως εκ τούτου, έρχονται σημαντικές αλλαγές στις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ τον Ιούλιο, καθώς σε περιπτώσεις που δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία διασταύρωσης, δεν αποκλείεται τα χρήματα να καθυστερήσουν να μπουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.