Η ευκαιρία για το ελληνικό κρασί και ο τζίρος που δεν υπερβαίνει την Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Δυναμική πορεία αλλά και σοβαρές προκλήσεις για το κρασί στην Ελλάδα. Το κρίσιμο σταυροδρόμι για τον ελληνικό αμπελώνα

Ο Στέλλιος Μπουτάρης © Facebook/Stellios Boutaris

Καθώς ο κλάδος του κρασιού στην Ελλάδα βρίσκεται στο peak του, έχοντας να παρουσιάσει καλή πρώτη ύλη, εξωστρέφεια αλλά και σημαντικές προοπτικές στον εξαγωγικό τομέα τα επόμενα χρόνια, αρκετές είναι την ίδια ώρα οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Στέλλιο Μπουτάρη, το σύνολο του κλάδου έχει τζίρο, ο οποίος είναι μικρότερος από τα 315 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο καθαρός – χωρίς Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης – τζίρος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (παράγει μεταξύ άλλων τις μπύρες Heineken, Amstel, Άλφα, Μάμος).

Ο κύριος Μπουτάρης έφερε το σχετικό παράδειγμα, θέλοντας να δείξει ότι ο κλάδος είναι κατακερματισμένος και αποτελείται από πολλές μικρές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα ολόκληρος ο ελληνικός αμπελώνας είναι μικρότερος από το 1/5 της συνολικής έκτασης μίας οινικής περιοχής της Γαλλίας. Η έκταση του ελληνικού αμπελώνα ανέρχεται στα 600.000 στρέμματα και αποτελείται από μέσο όρο κλήρων με έκταση 4 στρέμματα ο καθένας. Ταυτόχρονα ο μέσος όρος ηλικίας των Ελλήνων αμπελουργών είναι 58 έτη.

Κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ ο συνολικός τζίρος του κλάδου

Η συνολική αποτιμώμενη εμπορική αξία 42 οινοποιείων, με δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία για κάθε χρήση της περιόδου 2017-2022, διαμορφώθηκε σε 307,5 εκατ. ευρώ το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής (ΜΕΡΜ) 16,8% τη χρονική περίοδο 2019-2022 σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της εταιρείας ερευνών Stochasis, η οποία έδειξε εκτός των άλλων ότι στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 1.600 οινοποιεία πανελλαδικά.

«Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του. Δεν αποτελεί πλέον μία εξωτερική πρόταση, αλλά μία συνειδητή επιλογή στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Χτίζει θέση καταξίωσης και προσελκύσει το ενδιαφέρον νέων και αναδυόμενων αγορών», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΟ.

Η επίδραση στις εξαγωγές λόγω Τραμπ

Σημαντική πρόκληση αποτελεί αυτή τη στιγμή η πτώση των εξαγωγών, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 10% σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου του 2025 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024, όπως εκτιμούν στελέχη του κλάδου, μιλώντας στο powergame.gr. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που φέρνει διεθνώς η πολιτική Τραμπ και η επιβολή δασμών. Το γεγονός αυτό δρα ανασταλτικά για νέες παραγγελίες.

«Περίπλοκη και παρωχημένη η ελληνική νομοθεσία»

Μεταξύ άλλων ο Στέλλιος Μπουτάρης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ελληνική νομοθεσία είναι περίπλοκη και παρωχημένη σε πολλά σημεία, όχι μόνο γιατί δεν δημιουργεί υπεραξία για το κρασί που παράγεται στη χώρα μας «αλλά και γιατί πολλές φορές αποδεικνύεται εκτός τόπου και χρόνου».

Στάθηκε στην ανάγκη για επικαιροποίηση του κρατικού σχεδίου για το ελληνικό κρασί, με βάση τα νέα δεδομένα, τις προοπτικές και τις προκλήσεις. «Ωστόσο ξεπηδά η ανάγκη συνεργασίας για να γίνει το σχέδιο βιώσιμο, αλλά και ουσιαστικό και ταυτόχρονα παραγωγικό εργαλείο για τον κλάδο».

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τον κλάδο. Χωρίς αμπέλι δεν έχουμε κρασί, χωρίς στρατηγική και σχέδιο δεν θα έχουμε αμπέλι», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΟ.

Ένας από τους στόχους του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου είναι η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οίνου, για να συλλέγονται στατιστικά για τον κλάδο. «Επίσης ο κλάδος δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενος όπως σε άλλες χώρες για παράδειγμα η Πορτογαλία και η Αυστρία και εξαρτάται από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την προώθηση στο εξωτερικό. Ο ανταγωνισμός σε παγκόσμιο επίπεδο είναι έντονος και νέες αμπελοοινικές περιοχές αναδύονται, όπως η Μ. Βρετανία. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση του κρασιού μειώνεται στη νέα γενιά, η εκστρατεία ενάντια στο αλκοόλ εντείνεται και το κρασί είναι στο επίκεντρο».

Ο Στέλλιος Μπουτάρης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα στην πολιτεία με ενεργοποίηση της ομάδας εργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει συνεργασία με τις περιφέρειες για καλύτερο συντονισμό ώστε η φωνή του ελληνικού κρασιού να είναι δυνατότερη, όπως είπε. Επίσης κάλεσε όλες τις κλαδικές οργανώσεις, τους αμπελουργούς και τις ομάδες παραγωγών να συμπράξουν για την ενίσχυση του κλάδου.

Σημειώνεται τέλος ότι ο ΣΕΟ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την διαφύλαξη των αρχείων του Συνδέσμου που αποτυπώνουν την ιστορία του ελληνικού κρασιού.