Η μεγάλη εξαγωγική ευκαιρία για το ελληνικό γιαούρτι

Στην παγκόσμια αγορά γιαουρτιού, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν χώρο οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα ξεχωριστό προϊόν

γιαούρτι © Pixabay

Συχνά όταν κανείς μιλάει για το γιαούρτι, η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την ταχύτατη και θεαματική άνοδο στις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής γιαουρτιού στον πλανήτη από τον Τούρκο επιχειρηματία, Hamdi Ulukaya, ο οποίος δημιούργησε την Chobani, παράγοντας greek style yogurt. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι καλύπτει σήμερα το 1/5 της κατανάλωσης γιαουρτιού στην Αμερική.

Ωστόσο στην παγκόσμια αγορά γιαουρτιού, δεν θα μπορούσαν να μην έχουν χώρο οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν ένα ξεχωριστό προϊόν, το οποίο κατά πολλούς είναι γευστικά και ποιοτικά ανώτερο. Το 2024 η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικού γιαουρτιού άγγιξε περίπου τα 392 εκατομμύρια ευρώ, με αύξηση 21 % σε σχέση με 2023.

Έτσι, τη στιγμή που η ελληνική αγορά έχει συγκεκριμένη δυναμική με το συνολικό τζίρο των πωλήσεων γιαουρτιού να ανέρχεται σε περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, το εξωτερικό προσφέρει την ευκαιρία που αναζητούν μεγάλες επιχειρήσεις που διευρύνουν το εκτόπισμά τους μέσα από νέες επενδύσεις. Η Ιταλία αποτελεί έναν από τους βασικούς εισαγωγείς ελληνικού γιαουρτιού με ετήσια κατανάλωση που ανέρχεται στα 1,95 δισεκατομμύρια ευρώ σε αξία με ανάπτυξη 4,2% και σε όγκο κατά 5,1%, εκ των οποίων τα 453 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν μόνο στις πωλήσεις αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού. Το ενδιαφέρον ωστόσο στην περίπτωση το αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού είναι ότι η ανάπτυξη σε αξία ήταν 19,3% το 2024 και 24,2% σε όγκο. Αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο κατανάλωσε σε αξία 2,16 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας ανάπτυξη 9% σε αξία και 7,2% σε όγκο πωλήσεων το 2024. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί ο τζίρος του 2024 να ήταν 219 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η ανάπτυξη σε αξία ήταν 48,5% και σε όγκο 51,3% παρουσιάζοντας σημαντικές προοπτικές για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

ΜΕΒΓΑΛ: Ανοίγει βηματισμό στις εξαγωγές με όχημα το γιαούρτι

Στις εταιρείες που ανοίγουν με γοργό ρυθμό το εκτόπισμά τους στις εξαγωγές γιαουρτιού είναι μεταξύ άλλων η Κρι Κρι αλλά και η ΜΕΒΓΑΛ. Στην περίπτωση της Κρι Κρι κύριες αγορές αυτή τη στιγμή αποτελούν τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και η Ιταλία, ενώ το τελευταίο διάστημα η εταιρεία έχει εισέλθει και στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά τη ΜΕΒΓΑΛ, η εταιρεία βλέπει διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για το γιαούρτι που εξάγει, από όπου και αντλεί ένα σημαντικό ποσοστό ανάπτυξης, το οποίο αποτυπώνεται τόσο στα ετήσια αποτελέσματά της όσο και στην αύξηση της συμμετοχής των πωλήσεων εξωτερικού επί του συνολικού τζίρου τα τελευταία χρόνια. Κύρια αγορά για τη ΜΕΒΓΑΛ αποτελεί η Ιταλία και ακολουθούν η Γερμανία και η Ολλανδία.

Η ζήτηση σύμφωνα με πηγές της αγοράς βαίνει διαρκώς αυξανόμενη, γεγονός που οδηγεί αρκετούς από τους κύριους παίκτες στην παραγωγή γιαουρτιού, να υλοποιούν νέες επενδύσεις για να καλύψουν τις ποσότητες που απαιτούνται προς εξαγωγή. Στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ υπολογίζεται ότι πάνω από το 60% του παραγόμενου γιαουρτιού διοχετεύεται στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε εξαγωγές 82 εκατομμύρια ευρώ και πωλήσεις 113 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα και για φέτος αναμένεται ότι οι εξαγωγές θα καλύπτουν πάνω από το 50% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας.

Πηγές της αγοράς επισημαίνουν ότι το ελληνικό γιαούρτι διαφοροποιείται σημαντικά από το γιαούρτι που παράγουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως προς την υφή, καθώς στην πρώτη περίπτωση είναι περισσότερο υδαρές και προσομοιάζει σε πινόμενο γιαούρτι ή κεφίρ, ενώ στην Ελλάδα το γιαούρτι είναι συμπαγές και αφήνει πιο μακρά επίγευση κατά την κατανάλωσή του. Η διαφορά του ελληνικού γιαουρτιού ως προς την υφή προσελκύει όλο και μεγαλύτερο κοινό από το εξωτερικό, ενώ και η αύξηση του τουριστικού ρεύματος τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει συμβάλλει στην ταχύτερη γνωριμία των ξένων επισκεπτών με το προϊόν.

Οι επενδύσεις

Με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής γιαουρτιού η Κρι Κρι έχει καταθέσει φάκελο προς τον Enterprise Greece και σκοπό την ένταξη της επένδυσης υπό την ονομασία «Greek Yogurt Dynamo» στις στρατηγικές επενδύσεις. Ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 52,2 εκατομμύρια ευρώ, με τριετή προγραμματισμένη περίοδο υλοποίησης. Αφορά στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας τόσο των εργοστασίων γιαουρτιού όσο και παγωτού, τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση της διαδικασίας επεξεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την επέκταση της μονάδας βιοαερίου, η οποία επεξεργάζεται λύματα και παράγει ανανεώσιμη ενέργεια.

Από την πλευρά της η ΜΕΒΓΑΛ φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο υλοποίησης νέας επένδυσης κατά το προσεχές διάστημα, με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικής στο γιαούρτι τα επόμενα χρόνια.

H ΦΑΓΕ και η αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη

Από την πλευρά της η ΦΑΓΕ πραγματοποιεί πωλήσεις γιαουρτιού στις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία 26 χρόνια, με την εταιρεία να εκτιμά ότι εξακολουθεί να υπάρχει δυναμικό ανάπτυξης για τα προϊόντα γιαουρτιού που παράγει στην αγορά των ΗΠΑ. Μάλιστα, προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην αγορά των ΗΠΑ, επέκτεινε  την παραγωγική και αποθηκευτική ικανότητα στις εγκαταστάσεις της στο Johnstown της Νέας Υόρκης. Η επέκταση ξεκίνησε στις αρχές του 2013 και ολοκληρώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Καθώς η ΦΑΓΕ σχεδιάζει να επεκτείνει τον όγκο πωλήσεων γιαουρτιού στην Ευρώπη, σχεδιάζει να συμπληρώσει την παραγωγική της ικανότητα στις ελληνικές εγκαταστάσεις της, ενώ έχει σχεδιάσει και την κατασκευή νέου εργοστασίου στην Ολλανδία. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αναμένει ότι θα μπορεί να έχει αρχικά στη διάθεσή της, επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγής γιαουρτιού ετησίως. Η εν λόγω μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του 2028. Έτσι, ενόψει κατασκευής του εργοστασίου στην Ολλανδίου, η εταιρεία ενισχύει τη δυναμική της στο εργοστάστιο της Ελλάδας προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ευρωπαϊκή ζήτηση.